Εξάντληση περιθωρίων για ένταξη επιλαχόντων Νέων Αγροτών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα υπερδέσμευση ποσού ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021 και κάποιοι επιλαχόντες, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι «απτό» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε στη Βουλή, οι επιλαχόντες φτάνουν τους 3.500 περίπου και θα απαιτηθούν 90 εκατ. ευρώ. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή, για να αναφέρω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να υπάρξει. Σίγουρα πρέπει να μείνουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία έχει γίνει, έχει καταβληθεί και υλοποιείται. Είναι ευχάριστο το ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Βεβαίως, να πούμε εδώ ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα τα οποία στηρίζουν ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι και τα σχέδια βελτίωσης, όπως είναι και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει, όπως είναι και τα προγράμματα που έχουμε για νέους που θέλουν να μπουν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα ενίσχυσης. Σίγουρα είναι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να πρωτοεισέλθει στην αγροτική παραγωγή. Όμως, θα εξαντλήσουμε, όπως είναι και οι εντολές οι οποίες έχουν δοθεί, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης

Αναλυτικά η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

Ξεκινάμε με την πρώτη του δεύτερου κύκλου επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 959/31-8-2022 του Βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αύξηση διαθέσιμων πιστώσεων, για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών».

Κύριε Λαμπρόπουλε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κύριε, Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πριν δέκα μέρες, σαββατιάτικα, ανακοινώσατε χωρίς να μας ενημερώσετε την απόφαση για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Εν ονόματι όλων των φορέων της Μεσσηνίας σας καλώ να την πάρετε πίσω πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ξανακυρώσει την απόφαση, όπως έκανε με την απόφαση Αποστόλου.

Τώρα στο θέμα μας: Πολλοί νέοι μας υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης για νέους αγρότες. Να γίνουν αγρότες θέλησαν νέα παιδιά, να μείνουν στα χωριά τους, να κάνουν τις οικογένειές τους, να δημιουργήσουν. Οι υποψήφιοι νέοι γεωργοί απέκτησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, απέκτησαν κύρια δραστηριότητα, διέκοψαν εργασίες τους, υπέβαλαν πολυετές επιχειρησιακό σχέδιο. Και το χειρότερο; Αυτοί που έμειναν απ’ έξω δεν μπορούν να ξαναϋποβάλουν. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέβαλαν αρχικά 1.868, αν δεν κάνω λάθος, υποψήφιοι και 444 έμειναν απ’ έξω, ελλείψει πιστώσεων.

Η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ κοντά και στους νέους μας και στους αγρότες μας. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, που θέλουν να γίνουν αγρότες, που θέλουν να κρατήσουν την ύπαιθρο ζωντανή και να δημιουργήσουν και να ζήσουν στα χωριά, ας τους δώσουμε την ευκαιρία. Είναι λίγα τα χρήματα -τα 10 εκατομμύρια περίπου που απαιτούνται- για να ικανοποιηθούν όλοι. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τα βρούμε και να τους ικανοποιήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ τον κ. Λαμπρόπουλο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απαντώντας στο πρώτο σχόλιο του συναδέλφου, να πω το εξής: Βεβαίως και ένας Βουλευτής έχει την απόλυτη νομιμοποίηση να εκφράσει τη βούληση των συμπατριωτών του και τις θέσεις τους, αλλά ακόμα περισσότερο πρέπει να δεχτούμε ότι ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κάθε Υπουργός, αλλά εν προκειμένω ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια ευθύνη και μια υποχρέωση να προστατέψει ένα εθνικό προϊόν. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η απόφαση. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα με όποιους θεωρούν ότι δεν είναι σωστή η απόφαση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προστατευθεί και το ΠΟΠ και το μη ΠΟΠ προϊόν.

Τώρα, επί της ερώτησης, κύριε συνάδελφε, είναι εύλογο το αίτημά σας, θα μπορούσαν να το εκφράσουν πάρα πολλοί Βουλευτές σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Οφείλουμε όμως, για να έχουμε μια γνώση της βάσης επί της οποίας συζητούμε, να αναφέρουμε το εξής: Το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο υλοποιείται, για το οποίο έχουν ήδη δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι προκαταβολές ανάλογα με την ετοιμότητα που είχαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών το οποίο έγινε ποτέ στη χώρα. Είναι ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μετά από δική μου απόφαση από διαθέσιμα κονδύλια τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε από το ΠΑΑ αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή είναι συνολικά 525 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσω εδώ απλά ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, που έγινε σε δύο φάσεις -2016 και μια συμπληρωματική το 2018- δεν ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Και να πω επίσης και κάτι άλλο, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει δυνατότητα ενίσχυσης στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους μας από 35.000 έως 40.000 ευρώ ενώ τα προηγούμενα προγράμματα ήταν από 16.000-17.000 έως 20.000 ευρώ.

Ξεκινάμε λοιπόν με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση το ενδιαφέρον προς νέους αγρότες, τους νέους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει την αγροτική εκμετάλλευση ή την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και θέλουν να τονώσουν την περιφέρειά μας το βλέπει, το αφουγκράζεται και προσπαθεί να το ικανοποιήσει με το μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαχρονικά σε επίπεδο νέων αγροτών.

Θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία μου να σας απαντήσω και για ό,τι άλλο ετέθη από την τοποθέτησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Λαμπρόπουλε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα που έθεσα για τις ελιές, πίστη μας είναι ότι το ΠΟΠ το κατοχυρώσαμε εμείς οι Μεσσήνιοι από το 1996. Όλα τα κράτη προσπαθούν να φτιάξουν ΠΟΠ. Εμείς ερχόμαστε να το καταργήσουμε; Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα. Με αυτή την απόφαση, όπως δεν προστατεύτηκε η ελιά το 2018 από την απόφαση Αποστόλου και κατέρρευσαν στην ουσία οι τιμές το 2019 στα 0,40 και στα 0,60 λεπτά, φοβάμαι και εύχομαι να μην συμβεί αυτό και τώρα. Γιατί κυρίως δίνεται η δυνατότητα στις τρίτες χώρες με το Καλαμάτα Olives να εξάγουν το προϊόν μας και να παραποιούν και να δημιουργούν σύγχυση στην αγορά.

Πάλι κάνω έκκληση, κύριε Υπουργέ, να το δείτε. Εμείς ως Μεσσήνιοι είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε να ενταχθούν και οι Λάκωνες, να ενταχθούν και Αιτωλοακαρνάνες, να ενταχθούν και οι Λαμιώτες, να το επεκτείνουμε το ΠΟΠ και όχι να το καταργήσουμε.

Ως προς το δεύτερο θέμα, ο κύριος Υπουργός κατανοεί το θέμα, όπως και η Κυβέρνηση. Προείπα για την πολιτική μας στους νέους μας και στους αγρότες, που πάντα είναι κοντά και οι προτάσεις και αυτές οι αποφάσεις που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά λέω το εξής, κύριε Υπουργέ: Στα 525 εκατομμύρια, που είπατε ότι είναι το πρόγραμμα, 10 εκατομμύρια για να ικανοποιηθούν ακόμη 444 νέοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 140 στη Μεσσηνία νομίζω ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η υπόσχεσή σας ότι θα καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να ικανοποιήσουμε αυτά τα παιδιά, που λέω και πάλι ότι θέλουν να γίνουν αγρότες και να κρατήσουν τα χωριά μας ζωντανά, έχει θετική πρόθεση και πιστεύουμε ότι θα την ικανοποιήσετε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ ευχαριστήσω τον κ. Λαμπρόπουλο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για να είμαστε ακριβείς, κύριε Πρόεδρε, έχουν υποβληθεί 17.488 αιτήσεις, έχουν γίνει δεκτές περίπου 14.000 από αυτές και μάλιστα, όπως σας είπα, το 70% του ποσού έχει ήδη δοθεί στους δικαιούχους αγρότες στις περισσότερες περιφέρειες. Και βεβαίως, να πούμε εδώ ότι για πρώτη φορά η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών έγινε ψηφιακά και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να μην υπάρχει ταλαιπωρία των νέων αγροτών μας.

Το σύνολο των απαιτούμενων ποσών για τη χώρα είναι περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν αρκετές περιφέρειες, στις οποίες υπάρχουν αιτήματα τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν παρά το πολύ μεγάλο ύψος του προγράμματος, όπως είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Πελοπόννησος, και υπάρχουν και κάποιες περιφέρειες στις οποίες έχει ικανοποιηθεί το 100% των αιτημάτων. Σίγουρα, όμως, δεν μιλάμε για ένα ποσό 10 εκατομμυρίων, αλλά για ένα ποσό 90 εκατομμυρίων.

Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να μπορέσει να ικανοποιεί πάντα αιτήματα τα οποία έχουν κατεύθυνση την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στην περιφέρεια, αλλά βεβαίως αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με την αξιολόγηση και των άλλων αναγκών και των άλλων προγραμμάτων που πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή, για να αναφέρω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να υπάρξει. Σίγουρα πρέπει να μείνουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία έχει γίνει, έχει καταβληθεί και υλοποιείται. Είναι ευχάριστο το ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Βεβαίως, να πούμε εδώ ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα τα οποία στηρίζουν ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι και τα σχέδια βελτίωσης, όπως είναι και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει, όπως είναι και τα προγράμματα που έχουμε για νέους που θέλουν να μπουν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα ενίσχυσης. Σίγουρα είναι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να πρωτοεισέλθει στην αγροτική παραγωγή. Όμως, θα εξαντλήσουμε, όπως είναι και οι εντολές οι οποίες έχουν δοθεί, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση.

Πηγή: agronews.gr