Δεν θα δοθούν λεφτά για επιλαχόντες στα Σχέδια λέει ο Παπαγιαννίδης

«Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να διπλασιάσει το ποσό των Νέων Αγροτών. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να πάει στα 705 εκατ. ευρώ τα Βιολογικά. Και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση ότι οι επιλαχόντες του 2017 (σ.σ Σχεδίων Βελτίωσης) δεν υφίστανται. ∆εν πρόκειται να δοθούν επιπλέον λεφτά. Το έχω απαντήσει δεκάδες φορές. Όποιος θέλει να κάνει αίτηση στα καινούργια». Τα παραπάνω λόγια χρησιµοποίησε ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης ώστε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέµα ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραµµα των Σχεδίων Βελτίωσης.

«Οι όροι, είναι ξεκάθαροι, δεν υπάρχει τέτοιο θέµα. Τι πάει να πει σύλλογος επιλαχόντων; Αυτά είναι σε κάθε γωνία να υπάρχει ένας πρόεδρος» συµπλήρωσε ο κ. Παπαγιαννίδης µιλώντας στο συνέδριο των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Επικράτειας που διοργανώθηκε την περασµένη εβδοµάδα στο Λουτράκι Αλµωπίας. «Όπως και δεν τίθεται θέµα, τουλάχιστον µέχρι στιγµής, για επιλαχόντες Νέων Αγροτών. Τα προγράµµατα δεν είναι για να δίνονται σε όλους», πρόσθεσε ο γενικός.

Όπως φαίνεται, παρά το γεγονός πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, είχε κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για ένταξη επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης µετά το τέλος Νοεµβρίου (τελευταία διορία για αιτήµατα πληρωµής στο 20% της δαπάνης), για τον κ. Παπαγιαννίδη δεν τίθεται τέτοιο θέµα.

Επισηµαίνεται ότι ο προϋπολογισµός της τελευταίας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης ήταν 315 εκατ. ευρώ, που αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ (υπερδέσµευση) για να ενταχθούν περισσότεροι αγρότες. Ωστόσο, η υπερδέσµευση δεν σηµαίνει ότι και τα λεφτά αυτά πράγµατι υπάρχουν, καθώς οι διαχειριστικές αρχές υπολογίζουν στη µη υλοποίηση ορισµένων επενδύσεων, κάτι που φάνηκε και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΑΑ.

Απαιτούνται 90 εκατ. για να χωρέσουν όλοι στους Νέους Αγρότες
Ανοιχτό το ενδεχόµενο για µία νέα υπερδέσµευση ποσού ώστε να ενταχθούν στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών 2021 και κάποιοι επιλαχόντες, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι «απτό» προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε στη Βουλή, οι επιλαχόντες φτάνουν τους 3.500 περίπου και θα απαιτηθούν 90 εκατ. ευρώ. «∆εν υπάρχει κάτι συγκεκριµένο αυτήν τη στιγµή, για να αναφέρω. ∆εν ξέρω αν θα µπορέσει να υπάρξει. […] Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα προγράµµατα τα οποία στηρίζουν ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν µε τον πρωτογενή τοµέα, όπως είναι και τα σχέδια βελτίωσης, όπως είναι και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει. […] Όµως, θα εξαντλήσουµε, όπως είναι και οι εντολές οι οποίες έχουν δοθεί, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: Agronews – Γιώργος Κοντονής