Συνδεδεμένες ενισχύσεις με γεωγραφικά κριτήρια και με στάγδην άρδευση

Eστάλη την περασµένη βδοµάδα µε στόχο να λάβει την έγκριση της ΕΕ, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda. To αν τελικώς θα εγκριθεί ή θα απαιτηθεί ακόµη ένας γύρος διαπραγµατεύσεων ωστόσο ακόµη είναι άγνωστο, με τους αρμοδίους επί του σχεδιασμού πάντως να εκφράζουν την ανησυχία τους για την αργοπορία, καθώς κρίσιμες συνιστώσες όπως οι συνδεδεμένες και οι όροι για το νέο πρασίνισμα πρέπει να γίνουν άμεσα γνωστές σε όσους μπουν για φθινοπωρινές σπορές.

Η τελευταία ενηµέρωση πάντως σχετικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις είναι από τη µία, πως η λίστα των προϊόντων θα παραµείνει σε µεγάλο βαθµό ως έχει µε λίγες προσθαφαιρέσεις, και, από την άλλη, ότι θα µπουν έξτρα προϋποθέσεις για τη λήψη των επιδοτήσεων. Μία από αυτές της προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη συστήµατος στάγδην άρδευσης για τη λήψη συνδεδεµένης σε ορισµένες καλλιέργειες (π.χ βιοµηχανική ντοµάτα και καλαµπόκι), κάτι που µένει να συµφωνήσει και η ΕΕ. Παράλληλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος επιβεβαίωσε πως οι συνδεδεµένες σε καλλιέργειες µε υψηλές απαιτήσεις σε νερό δεν θα δίνονται σε όλη τη χώρα: «Και αν κάποιες καλλιέργειες απαιτούν νερό, µε τα σχέδια που έχουµε πάρει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και µε τεκµηρίωση και σίγουρα όχι για όλες τις περιοχές της χώρας, θα µπορούν να δοθούν οι συνδεδεµένες», ανέφερε στη Βουλή την περασµένη ∆ευτέρα.

Όπως µεταφέρεται στην Agrenda, είναι αναγκαίο να πραγµατοποιηθεί άµεσα ενηµέρωση προς τα ΚΥ∆ σχετικά µε το νέο πρασίνισµα και τους όρους του, ώστε να καταλάβουν και οι παραγωγοί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προχωρήσουν προκείµενου να λάβουν τις σχετικές επιδοτήσεις. Σηµειώνεται πως η ανησυχία στους υπεύθυνους επί του σχεδιασµού της ΚΑΠ είναι έντονη σχετικά µε την επιτυχία των µέτρων, τόσο ως προς το αν θα γίνουν κατανοητά τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο εφαρµογής (2023), όσο και ως προς το ποσό ενίσχυσης ως επαρκές κίνητρο.

Έως 20 ευρώ για μαλακό σιτάρι και κριθάρι
Εν τω μεταξύ, διπλάσια ενίσχυση απ’ αυτή που αρχικά έχει προβλεφθεί, ενδέχεται να εισπράξουν οι καλλιεργητές που θα επιλέξουν κριθάρι και µαλακό σιτάρι την προσεχή καλλιεργητική περίοδο, σύµφωνα µε υπολογισµούς της αγοράς και στελεχών µε εµπειρία στον κλάδο των εισροών. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν. Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, δύσκολα χιλιάδες καλλιεργητές θα µετακινηθούν στις δύο αυτές καλλιέργειες, ακολουθώντας το µονοπάτι το πιστοποιηµένου σπόρου και µάλιστα στην θεσµική του εκδοχή, δηλαδή των 18 κιλών το στρέµµα (καρτελάκι).

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιµούν ότι το φθινόπωρο, δεν θα καλλιεργηθούν µε πιστοποιηµένο κριθάρι ή µαλακό σιτάρι, ούτε τα µισά στρέµµατα απ’ αυτά που έχουν προβλεφθεί στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Άρα το στρεµµατικό πριµ που θα ισχύσει µε βάση τη διαίρεση (προβλεπόµενο συνολικό ποσό δια τα στρέµµατα), µπορεί να φθάσει και το διπλάσιο, ήτοι περί τα 20 ευρώ το στρέµµα.

Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς και οι δύο καλλιέργειες καθώς είναι καινούργιες στο καθεστώς, οι καλλιεργητές θέλουν το χρόνο τους ώστε να δουν το όφελος.

Συγκεκριµένα, στο µεν µαλακό σιτάρι εκτιµάται ότι µόλις σε ένα 5% των στρεµµάτων γίνεται σήµερα χρήση πιστοποιηµένου σπόρου. Οπότε από τα 580.000 στρέµµατα πάνω στο οποίο έχει υπολογιστεί το 10ευρω ενίσχυσης (το 64% των στρεµµάτων), γύρω στα 200.000 θα είναι εκείνα σε πρώτη φάση που θα εξασφαλίσουν το καρτελάκι. Στην περίπτωση του κριθαριού το ποσοστό είναι µεγαλύτερο, καθώς το βυνοποιήσιµο (το 15% των εκτάσεων) το οποίο στηρίζεται σε συµβόλαια µπαίνει σχεδόν στο 100% µε πιστοποιηµένο σπόρο. Αντίθετα το κτηνοτροφικό το οποίο σε µεγάλο βαθµό παράγεται από κτηνοτρόφους για ιδιοκατανάλωση, ο σπόρος που µπαίνει είναι κατά βάση των παραγωγών.

Πηγή: Agronews – Γιώργος Κοντονής