Ιδιαίτερα θετικής υποδοχής έχει τύχει από τον κόσμο της παραγωγής η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με τη δυνατότητα επιδότησης από τα αναπτυξιακά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης), περιπτώσεων αγοράς όμορων αγροκτημάτων, εκεί όπου ενεργοί και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σχεδιάζουν αγορές γης με στόχο την διεύρυνση των εκμεταλλεύσεών τους. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να παίρνουν ηχηρά μηνύματα από τους αγρότες για ευρύτερες αλλαγές στα θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις και την αγορά αγροτικής γης. Κι αυτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των υγειών οικονομικά αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους σε μια εποχή που βάλλονται από τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.

Η ανάδειξη του θέματος από την Agrenda και το Agronews, δείχνει να έχει τύχει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους ανθρώπους της παραγωγής, με πολλούς αγρότες να καταθέτουν τη δική τους εμπειρία από τις τεχνικές, γραφειοκρατικές και φορολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων.

Τονίζεται για παράδειγμα ότι δεν αρκεί η επιδότηση και μόνο του τιμήματος με το οποίο γίνεται η αγορά, σε υπό μεταβίβαση όμορα αγροκτήματα. Χρειάζεται να βρεθούν λύσεις, που θα διευκολύνουν τους εν δυνάμει πωλητές στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, μέχρι την δημιουργία συμβολαίου.

Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι σε ένα κτήμα, όχι κατ’ ανάγκη μεγάλης έκτασης, μπορεί να έχουν λόγο 3 και 4 πολλές φορές κληρονόμοι. Αρκεί λοιπόν η αδυναμία (π.χ. λόγω οφειλών στην εφορία) ή άρνηση ενός εκ των τεσσάρων για να ματαιωθεί μια συμβολαιογραφική πράξη μεγάλου ενδιαφέροντος για τον αγρότη – καλλιεργητή που αναπτύσσει δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό πολύ συχνά δυσκολεύει τον προγραμματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων, μπλοκάρει τους φακέλους στα επενδυτικά προγράμματα, οδηγεί σε απώλειες άμεσων ενισχύσεων, γενικά κάνει τη δουλειά των αγροτών προβληματική.

Όλοι γνωρίζουν ότι το κληρονομικό δίκιο στην Ελλάδα πάσχει και σίγουρα δεν βοηθά στην αναγκαία διεύρυνση του κλήρου, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η προσέλκυση γης από πραγματικούς αγρότες με ρεαλιστικά σχέδια ανάπτυξης.

Οι υπό διερεύνηση πτυχές στο θέμα της αγροτικής γης είναι δεκάδες, ωστόσο, μια πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα σηματοδοτούσε την πραγματική βούληση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα και να δρομολογήσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν πάρουν σ’ αυτή τη φάση διαστάσεις ουσιαστικής μεταρρύθμισης.

Ως προς το ειδικότερο θέμα της επιδότησης του κόστους των μεταβιβάσεων στα όμορα αγροκτήματα, αναφέρθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση και ο προϊστάμενος στη διαχειριστική αρχή που χειρίζεται τα Σχέδια Βελτίωσης, Θύμιος Τσιατούρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Για πρώτη φορά, υπό όρους, τους οποίους μένει να προσδιορίσουμε, θα είναι επιλέξιμη η αγορά γης. Λίγο αυτό θα το στήσουμε στη λογική του να συμπληρώσω σε κάποιο αγροτεμάχιο που ήδη έχω, να πάρω κάποιο όμορο, ώστε να ξεπεραστεί το διαρθρωτικό πρόβλημα που έχει η ελληνική γεωργία, που έχει πολύ κατακερματισμένο κλήρο».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Πέλλα:

Ο πρωθυπουργός αρχικά θα επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, καθώς και τη δημοτική κοινότητα.

Στις 11:30 είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί συσκευαστήριο – ψυγείο φρούτων και λαχανικών στο Ριζό Πέλλας.

Στις 12:30, στο Διοικητήριο της Έδεσσας θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή και τους δημάρχους Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου και Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο.

Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πάρκο Καταρρακτών.

Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 18:30 θα παραστεί στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Θεοφανώ» στη Ροτόντα στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΝΟΔΕ της ΝΔ όπου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος και το βράδυ θα παραστεί στο δείπνο στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου.

Πηγή:www.agronews.gr