Στα προάστια του Παρισιού, εκεί όπου ανοίγει τις πύλες της τις επόμενες ώρες η μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση τροφίμων SIAL, αναμένεται να κριθεί αυτή τη φορά, η στάση των γαλατάδων για την τιμή που θα πληρώσουν, αυτή τη σεζόν, στο πρόβειο γάλα.

Από τις συμφωνίες στο Παρίσι θα κριθεί σε λίγες μέρες η τύχη της φέτας και η τιμή στο πρόβειο γάλα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν σύσσωμο τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας να συμμετέχει στην παγκοσμίου φήμης έκθεση τροφίμων της γαλλικής πρωτεύουσας, παίρνοντας σαφή γεύση των διαθέσεων των σούπερ μάρκετ για την τιμή της φέτας.

Από τις συμφωνίες που θα συνάψουν οι γαλατάδες – τυροκόμοι με τις αλυσίδες λιανικής θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιθώριο που θα έχουν για την τιμή την οποία θα προσφέρουν στους παραγωγούς για το πρόβειο και γίδινο γάλα.

Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες μετά το 1,65 που πλήρωσε στο συνεταιρισμό Λιβαδίου ο Όμηρος (Γιαννίτσης), παίρνοντας, όπως λένε στις πλαγιές του Ολύμπου… τη μπουκιά από το στόμα του Κολιού, μετά από 15 χρόνια αδιάκοπης συνεργασίας.

Αν είναι σωστές οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Agronews, το ίδιο διάστημα ο Κολιός θα πρέπει να έχασε από τη ζώνη του γάλακτος άλλους 4.000 τόνους, μετά την επέλαση που έκανε στην κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στην περιοχή της Δράμας, η La Farm του Βαγγέλη Πλεξίδα.

Κάποιοι θέλουν τον Κολιό να περιμένει τους συναδέλφους του στη γωνία και εφόσον καταφέρει να διασφαλίσει κάποιες καλές συμφωνίες στη SIAL για τη διάθεση μέρους της παραγωγής του (φέτας και άλλων τυριών) στην ευρωπαϊκή αγορά, να επιστρέφει δριμύτερος με βελτιωμένες προσφορές προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς πρόβειου και αίγιου γάλακτος. Δεν αποκλείεται λένε οι συνομιλητές του, να προσφέρει ακόμα και πάνω από 1,70 λεπτά το κιλό για το πρόβειο, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει ένα σημαντικό μέρος της πρώτης ύλης που έχασε τις προηγούμενες μέρες.

Πηγή:www.agronews.gr