Υπεγράφη στις 13 Οκτωβρίου η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων, σε μια εξέλιξη που βάζει στην τελική ευθεία την υπόθεση της προκαταβολής του τσεκ για το 2022, δηλαδή διευκολύνει την υπόθεση της πληρωμής μέχρι την προσεχή Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2022 προς τους δικαιούχους αγρότες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, με την παραπάνω εξέλιξη να επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Agrenda που τοποθετούσε την ημερομηνία της πληρωμής για τις 19 του μήνα.

Σύμφωνα με αυτό, η επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2022 εξελίσσεται µε απόλυτα οµαλό τρόπο, όπως διαβεβαιώνει την Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι «θα γίνει µια καλή πληρωµή, χωρίς παρατράγουδα» και ότι είναι πολύ πιθανό η ηµέρα πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών να είναι η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Η όλη διαδικασία, όπως έχει επανειληµµένως ειπωθεί αρµοδίως, είναι τεχνικά εφικτό να ολοκληρωθεί µε βάση το παραπάνω χρονοδιάγραµµα, καθώς µένουν απλά να «τρέξουν» οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.

Το δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

«Το Ελληνικό Δημόσιο και η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν τη σύμβαση

για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε από το Ελληνικό Δημόσιο, για την τετραετία 2022- 2026, την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). Το έργο συνδέεται με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους έως 2,5 δις ευρώ, ετησίως. Στόχος είναι η έγκαιρη πληρωμή των κοινοτικών- εθνικών ενισχύσεων, που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στους δικαιούχους.

Η σύμβαση υπεγράφη στις 13 Οκτωβρίου 2022 από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλ. Αλεξάνδρου και τον Ανώτερο Διευθυντή Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Ι. Χανιωτάκη. Παρέστησαν ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρ. Μεγάλου, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θ. Τζούρος και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Ε. Σημανδράκος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από διεθνή διαγωνισμό, αναλαμβάνει τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση των κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων, με περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, από φέτος και μέχρι το 2026. Στηρίζουμε τις παραγωγικές και επιχειρηματικές δυνάμεις του Αγροδιατροφικού Τομέα για να συνεχίσουν να παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα στην περιφέρεια. Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι ο Αγροδιατροφικός Τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις επιτυχώς και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2022 προς τους δικαιούχους αγρότες.

Με τη στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει έμπρακτα την ενεργό στήριξή της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Η Τράπεζα διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της συνεργασίας αυτής, καθώς εκτελεί ήδη το έργο με απόλυτη επιτυχία από το 2012. Σημειώνεται ότι, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί, μέχρι σήμερα, κατά ISO 9001:2015 στην ταμειακή διαχείριση και στις πληρωμές Κοινοτικών Γεωργικών Ενισχύσεων προς παραγωγούς».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

«Υπεγράφη σήμερα 13/10/22, στην Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η σύμβαση χρηματοδότησης, τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Την σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, ο Υπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς ενώ εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου και ο Ανώτερος Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής κος Ιωάννης Χανιωτάκης, καθώς και ο Ανώτερος Γενικός Δ/ντής κ. Θεόδωρος Τσούρος παρουσία της Διοίκησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και μέσω τηλεδιάσκεψης, του CEO της Τράπεζας Πειραιώς κου Χρήστου Μεγάλου.

Με την εν λόγω σύμβαση, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει : α) τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (2.300.000.000,00€) – με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% – με σκοπό την πραγματοποίηση των πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Ε.), μέσω του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, κατά την περίοδο από 16 Οκτωβρίου 2022 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2023 και β) την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π, κατά την ίδια περίοδο.

Οι ως άνω υπηρεσίες τήρησης, ταμειακής διαχείρισης και χρηματοδότησης του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π., θα ανανεώνονται κάθε έτος, επί τρία (3) συνεχή οικονομικά έτη μέχρι το 2025, με την υπογραφή αντίστοιχων πρόσθετων πράξεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κος Ευάγγελος Σημανδράκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και προς την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς, για την άψογη ολοκλήρωση του σχετικού Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού, αλλά και για τις ενέργειές τους συνολικά, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.

Όπως δήλωσε «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής γίνεται σε ένα καίριο, χρονικά, σημείο για τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη διεκπεραίωση των επικείμενων πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων από τον Οργανισμό».

Πηγή:www.agronews.gr