Aνώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο για την αγορά τρακτέρ μέσω των νέων Σχεδίων στην πρόταση Τσιατούρα

Την πρόταση για ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο για την αγορά τρακτέρ, με μία προσαύξηση αν πρόκειται για μηχάνημα με καμπίνα ή φέρει εξοπλισμό όπως μπροστινά υδραυλικά και εμπρόσθιο PTO (δυναμοδότης) προωθούν οι διαχειριστικές αρχές, ενόψει της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης 2022.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση της επόμενες ημέρες, και όπως διεμύνησε ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιος Τσιατούρας, ο σχεδιασμός για το «εύλογο κόστος» απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του περιορισμένου μπάτζετ της πρόσκλησης. «Δεν θα πω προς το παρόν νούμερα, αλλά η πρόταση αυτή θα είναι απολύτως ανοιχτή για κουβέντα», ανέφερε ο ίδιος στην εκδήλωση με θέμα: «Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Agrotica.

Αυτό πάντως που ανησυχεί την αγορά είναι η πρόθεση των αρχών να μειώσει περαιτέρω το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού για τους φακέλους της φυτικής παραγωγής στα 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ της αρχικής εκτίμησης (και από 300.000 ευρώ της προκήρυξης του 2017).

Οι αρχές προσανατολίζονται προς αυτή τη μείωση καθώς ο μέσος όρος προϋπολογισμού των φακέλων της περασμένης προκήρυξης ήταν στα 97.000 ευρώ, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο γ.γ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παραπέμποντας στον Αναπτυξιακό Νόμο για μεγαλύτερους φακέλους. Παράλληλα ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της αγοράς γης από τα Σχέδια Βελτίωσης λέγοντας πως βρίσκεται προς συζήτηση το ποσοστό που θα μπορεί να καταταλαμβάνει στο φάκελο η σχετική δαπάνη, το οποίο θα είναι 10-15%. Σημείωσε επίσης πως θα απαγορεύονται οι συναλλαγές μεταξύ συγγενών α’ βαθμού στα πλαίσια αυτά.

Αναφορικά με τη μοριοδότηση της νέας προκήρυξης Σχεδίων Βελτίωσης, οι κκ. Παπαγιαννίδης και Τσιατούρας παραδέχτηκαν πως οι Νέοι Αγρότες θα έχουν σαφέστατα μεγάλο προβάδισμα ένταξης και λόγω της ευκολίας που θα έχουν για την απόδειξη της ίδιας συμμετοχής στο 20% των δαπανών, το οποίο καλύπτεται εύκολα από την α’ δόση το πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Σχετικά με τους κλάδους προτεραιότητας ανά Περιφέρεια, ο κ. Τσιατούρας είπε πως θα γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις και πως δεν γίνεται σε κάθε Περιφέρεια να μοριοδοτείται «ό,τι σπέρνεται και ό,τι βελάζει» οπότε θα υπάρξει σαφώς περιορισμός των παραγωγικών προσανατολισμών που θα λαμβάνει μόρια. Τέλος, ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων υπενθύμισε πως οι οποιεσδήποτε δαπάνες (τιμολόγια) πρέπει να κοπούν μετά την αίτηση στα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να είναι επιλέξιμες. «Δεν κόβουμε τιμολόγια τώρα για να μπουν στα Σχέδια Βελτίωσης. Μπορεί κάποιος να δώσει βέβαια προκαταβολή 15% κάτι που προβλέπει η απόφαση, αλλά να μην κόψει τιμολόγια», προειδοποίησε.

Πηγή: Agronews – Γιώργος Κοντονής