Σε τροχιά πληρωμής φαίνεται ότι εισέρχεται τελικά και η επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, με το υπουργείο να τοποθετεί την ημερομηνία πίστωσης εντός του Δεκεμβρίου ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει το σχέδιο κατανομής των 89 εκατ ευρώ στους κτηνοτρόφους και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Για τα παραπάνω ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, την Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.

«Ήδη έχει έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «τρέχουμε όλες τις διαδικασίες ώστε εντός του Δεκεμβρίου να καταβληθούν στους κτηνοτρόφους».

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ, έγινε προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο αναφέρει:

Συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής και τη λήψη θεσμικών μέτρων για την ανάδειξη του κτηνοτρόφου ως πραγματικού επαγγελματία.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η ΓΓ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Τα πέντε βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

  • Εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής
  • Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ
  • Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ
  • Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των υπολοίπων από το υπουργείο.
  • Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε τα εξής:

«Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και διατυπώθηκαν πολύ καλές προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν. Συγχρόνως ενημερώσαμε για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής. Ήδη έχει έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης. Όπως ξέρετε σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων που αφορούν στην ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων.

Παράλληλα συζητήσαμε και για παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση του κόστους σε κάθε φάση της παραγωγής στο μέλλον αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε μέσα από τον συνεργατισμό και τη συνεννόηση με στόχο να δοθεί προστιθέμενη αξία στη δουλειά τους και τα προϊόντα που παράγουν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη αξία, ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά πρέπει να προβληθούν με σωστό τρόπο και να προφυλαχθούν.

Δημοσιογράφος: Τα χρήματα από τις ζωοτροφές πότε θα πιστωθούν;

Υπουργός: Τα χρήματα για τις ζωοτροφές, όπως ξέρετε, είναι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο το οποίο στείλαμε για τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης. Το επόμενο διάστημα θα βγει η υπουργική απόφαση. Τρέχουμε όλες τις διαδικασίες ώστε εντός του Δεκεμβρίου να καταβληθούν στους κτηνοτρόφους».

Σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου αναφέρει:

«Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στο γραφείο του είχε την Τρίτη 15/11 η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ., κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό θέμα της ήταν η ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.

Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν αυτά υλοποιηθούν το κόστος παραγωγής σταδιακά θα μειωθεί και οι τιμές των προϊόντων θα ακολουθήσουν.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν αποτελούν πάγιες προτάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Αυτά ήταν η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και Π.Ο.Π.

Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση της τάξης του 6% στον Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι, για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αλλά και διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον κ. Γεωργαντά, θα υλοποιηθούν είναι το ότι θα δοθούν, το επόμενο διάστημα, 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας – όπως εκτιμάται, σε όλη την χώρα θα επιδοτηθούν 8.600.000 αιγοπρόβατα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στην βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες. Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις 15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσης για αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως θα έλθει στην Νάξο στις 30 Νοεμβρίου για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς το θέμα της προόδου των εργασιών στο φράγμα του Τσικαλαριού, όπως εξάλλου του είχε ζητηθεί στην συνάντηση που είχε τον περασμένο Αύγουστο με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ στην διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα επισκεφθεί και την Ένωση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον Γ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».

Πηγή:www.agronews.gr