Σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας από παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση-αγοραστή.

Με τη διαδικασία αυτή, οι παραγωγοί θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Τα απαραίτητα συµφωνητικά έγγραφα που αποδεικνύουν σχέσεις συµβολαιακής γεωργίας µεταξύ ενός αγρότη και κάποιας επιχείρησης θα πρέπει να έχουν διαµορφωθεί µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του τρέχοντος έτους προκειµένου να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί την έκπτωση φόρου εισοδήµατος 50% (για παράδοση 75% της παραγωγής ή έκπτωση 30% για συµβολαιακή µε παράδοση 40% της παραγωγής) για το φορολογικό έτος 2022, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αν και αναπτύσσονται ήδη πιέσεις για παράταση της προθεσμίας. Άλλωστε και στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.

Η έκπτωση του φόρου εισοδήµατος εφαρµόζεται σε κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής. Σηµειώνεται ότι η ερµηνευτική του νόµου ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν από λίγους µήνες, έχει διαφορετική διατύπωση, σε σχέση µε το νόµο, όσον αφορά τον υπολογισµό της απαλλαγής : «κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου εισοδήµατος ..»

∆ηλαδή ο Νόµος αναφέρεται σε «Αφορολόγητα Κέρδη κατά ποσοστό 50%» και η ερµηνευτική σε «Μείωση του φόρου εισοδήµατος», που οδηγούν λόγω του υπολογισµού µε βάση την κλίµακα του άρθρου 15 «Φορολογικός συντελεστής» του ν. 4172/2013, σε διαφορετικό αποτέλεσµα.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης εφαρμογής, που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και, τελικώς, στη χορήγηση του σχετικού ευεργετήματος.

Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου 4935/2022, η Κυβέρνηση τηρεί έμπρακτα τη δέσμευσή της για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας.

Πηγή:www.agronews.gr