Κεντρική θεματική της φετινής εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς 2022», ήταν οι ευκαιρίες της Αγοράς Εμπορευμάτων και οι Επενδύσεις στην Αγροτική Παραγωγή. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα στήθηκαν έξι θεματικές ενότητες που επιχείρησαν να δώσουν δημιουργικές και απτές απαντήσεις στους επίκαιρους προβληματισμούς των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Στην εκτίμηση ότι θα επέλθει μέσα στους επόμενους μήνες αποκλιμάκωση σε όλα τα βασικά κόστη που συμπιέζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ της συζήτησης που είχε ως αιχμή τη Διατροφική Επάρκεια, τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων και τις Τιμές Παραγωγού. Στην ίδια συζήτηση εξήγησε ότι μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενεργειακή αυτονομία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εξήγγειλε πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στάβλους, ενώ θα εξασφαλίσει επιπλέον 10% χώρο στο δίκτυο για αγροτικό net – metering.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2021 με βάση την ενεργειακή κρίση φαινόταν ότι δεν ήταν ομαλές οι συνθήκες στην αγορά. Με τον πόλεμο υπήρξαν 2 σημαντικές παρεμβάσεις, τις πρώτες μέρες, κράτη μέλη δυσχαίραναν τις εξαγωγές, με παρεμβάσεις λύθηκαν, είναι σημαντικό η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει να λειτουργεί. «Υπάρχει μια ορατή αποκλιμάκωση» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς εκτιμώντας ωστόσο ότι οι τιμές θα διατηρήσουν μέρος από τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου.

Ο Τάσος Θεοδωρίδης, αγρότης από την Ημαθία, εκτίμησε ότι η χρονιά που έρχεται είναι δύσκολη για τους αγρότες, εν μέσω μιας διόρθωσης στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων η οποία δεν συνοδεύεται από περιορισμό των κοστολογίων στις μονάδες. «Τα κόστη είναι τεράστια. Ούτε εμείς κερδίζουμε χρήματα ούτε οι βιομήχανοι. Κανένας δεν περίμενε ότι θα πληρώσουμε 1000 ευρώ τον τόνο για λίπασμα, κανείς δεν περίμενε ότι θα βάλουμε με 2.20 ευρώ πετρέλαιο» σχολίασε. Απαντώντας στον προβληματισμό αυτό, ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, της Vamvaki Ltd., εξήγησε πως η διασπορά κινδύνου γίνεται τόσο με την κατανομή των εκτατικών καλλιεργειών στα διαθέσιμα στρέμματα του αγρότη, όσο και με την σταδιακή τιμολόγηση της παραγωγής, μέσω προπωλήσεων καθ΄όλη την διάρκεια της χρονιάς. Όπως παρατήρησε, ειδικά για την αγορά βάμβακος, η αρνητική εμπειρία όσων παραγωγών προχώρησαν σε προπωλήσεις το 2021 και είδαν στη συνέχεια την αγορά μετά τη συγκομιδή να σημειώνει νέα υψηλά, απέφυγαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο να κλείσουν μέρος της παραγωγής τους, χάνοντας τις ευκαιρίες της αγοράς που έδωσαν τιμή στο 1 ευρώ το κιλό σύσπορου βάμβακος. «Το κλειδί είναι να μην έχουμε στο μυαλό μας τις τιμές ημέρας, αλλά να κάνουμε συνέχεια κλεισίματα, να κυνηγάμε μέσους όρους. Έτσι κάνεις διαχείριση ρίσκου. Αν κλείνανε οι αγρότες ένα ποσοστό της παραγωγής όλη τη χρονιά, μεσοσταθμικά θα είχαν πάρει καλύτερες τιμές και πέρυσι και φέτος» ανέφερε ο ίδιος.

Εν προκειμένω, «κανένας δεν ζητά από τον αγρότη να γίνει χρηματιστής» διευκρίνισε ο εκκοκκιστής και επικεφαλής του εγχειρήματος EUCotton, Αντώνης Σιάρκος, υποστηρίζοντας όμως πως αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα η σύνδεση της τιμής του σύσπορου με τις χρηματιστηριακές τιμές στη Νέα Υόρκη, αρκεί ο παραγωγός να παίρνει «ενημερωμένες αποφάσεις». «Πέρα από αυτό, η εξασφάλιση πριμ ποιότητας επί των διεθνών τιμών, είναι η προτεραιότητα των ελληνικών εκκοκκιστηρίων και επιτυγχάνεται τόσο από την συντονισμένη συνεργασία με παραγωγούς για ποιοτική πρώτη ύλη, όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, μέσω της διαμόρφωσης ενός Brand Name για το ελληνικό βαμβάκι, το οποίο ήδη κερδίζει την προσοχή μεγάλων ονομάτων στον χώρο της μόδας» σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή:www.agronews.gr