Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εγγράφηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες με ΕΦΚ πετρελαίου, πληρωμή για τους εκπρόθεσμους στο Μητρώο Αγροτών

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η πληρωμή αυτή αφορά επιπλέον 3.744.147,63 ευρώ σε 12.376 δικαιούχους

Η πίστωση αυτή έρχεται σε συνέχεια απόφασης που φέρει την υπογραφή Γεωργαντά και Βεσυρόπουλου προ 10ημέρου, όταν και τροποποιηθήκε το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες που εγγράφηκαν στο ΜΑΑΕ μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του 2022, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλλει αιτήσεις ΟΣΔΕ για τις χρονιές 2022 και 2021.

Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο της πληρωμής που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, είχε δοθεί μια παράταση στους εν δυνάμει δικαιούχους ώστε να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες αυτές, αφού, όπως θα θυμούνται αρκετοί, περίπου ένας στους τρεις δικαιούχους έμεινε απλήρωτος. Η αρχική απόφαση, όριζε πως δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 15η Ιουλίου 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». Η νέα απόφαση τροποποιεί την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο ΜΑΑΕ ως τις 30 Οκτωβρίου του 2022. Όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις παραμένουν ίδιες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ξεμπλοκάρει την υπόθεση της πληρωμής για όσους εμπίπτουν στην κατηγορία αυτοί, αρκετοί εκ των οποίων σύμφωνα με την εικόνα που έχει φτάσει στο Agronews, βρίσκονταν σε αναμένα κάρβουνα, αγωνιώντας πως τελικά έχασαν την επιστροφή.

Πηγή:www.agronews.gr