Αναβολή για το 2023 δίνουν οι διαχειριστικές αρχές στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης της μεταβατικής ΚΑΠ

Στην ανακοίνωση πως τα Σχέδια Βελτίωσης της μεταβατικής περιόδου θα προκηρυχθούν από το νέο έτος αλλά χωρίς καμία πρόθεση να δεσμευθούν για συγκεκριμένη ημερομηνία, προχώρησαν οι διαχειριστικές αρχές, κατά την 12η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ που διεξήχθη στη Ρόδο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ούτε κουβέντα, δεν ειπώθηκε τόσο για το περιεχόμενο της προκήρυξης όσο και για την πρόθεση προδημοσίευσης. «Πρέπει να πάμε σε μία συστηματική οργανωση ορίζοντας όλα τα χρονοδιαγράμματα της προγραμματικής περιόδου. Βασικό σημείο είναι να υπάρχει η ενεργή ενημέρωση και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να ξέρουν πότε ανοίγει ο κύκλος ενός προγράμματος και μίας πρόσκλησης, και να περιμένουν τον επόμενο κύκλο ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος κατά την τοποθέτησή του, κάτι που προφανώς προς το παρόν μένει «κενό γράμμα» καθώς συστηματικά το ΥΠΑΑΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου, δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για προκήρυξη των Σχεδίων τον Δεκέμβριο του 2022. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτρο 3.1 για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης Agro 2 αλλά και το «στοιχειωμένο» πρόγραμμα Συμβούλων το οποίο πρακτικά για τον αγρότη είναι σαν να μην έχει προκηρυχθεί.

Κατά τα άλλα, οι διαχειριστικές έβαλαν μπροστά την «επισιτιστική κρίση» για την μη πρόσκληση της Πρώτης Δάσωσης και την μετακίνησή της στη νέα προγραμματική περίοδο. Θετικά είναι τα αποτελέσματα στον τομέα των πληρωμών καθώς μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Σχέδια Βελτίωσης του 207 έχει ολοκληρωθεί το 1/3 των έργων και έχουν πληρωθεί 320 εκατ. ευρώ. Στη μεταποίηση έχει πληρωθεί το 27% της Δημόσιας Δαπάνης. Στο Μέτρο 4.1.2 υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και μόλις το 28% των αιτήσεων στήριξης έχει αξιολογηθεί, οπότε, στην καλύτερη, ο πίνακας δικαιούχων θα εκδοθεί έως την Άνοιξη του 2023.

Πηγή: Agronews – Γιώργος Κοντονής