«Πριν αλλάξει ο χρόνος αναμένεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ που αφορούν πορίσματα για ζημιές 2022 και ενστάσεις 2021 οι οποίες έχουν εγκριθεί και έχουν πάει στα κεντρικά. Επιπλέον, μέσα στο 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές του 2022, με μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ». Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι «έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ύψους 62.657.423 ευρώ. Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Παράλληλα μειώσαμε τον χρόνο εξόφλησης των αποζημιώσεων στο ήμισυ, δίνουμε προκαταβολές σε ποσοστό έως και 60%, ενώ έχουμε δώσει αποζημιώσεις και σε προανθικό στάδιο που ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προέβλεπε. Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών μας».

Σημειωτέον, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ενημέρωσε τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη ότι «άμεσα (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του υπόλοιπου 30% της αποζημίωσης των προανθικών για τον παγετό του 2021 στα κεράσια, ενώ η καταβολή αποζημίωσης των παραγωγών της καλλιέργειας μήλου με τη μορφή de minimis, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη το πόρισμα του κάθε παραγωγού, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.

Πηγή:www.agronews.gr