Την καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί μήλων που έχουν ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γιωργαντάς.

Η απόφαση αφορά σε πρώτη φάση τους μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς Λάρισας και θα επεκταθεί μετά από σχετική τεκμηρίωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και για τις περιοχές Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως ακολούθως:

Γεωργαντάς: Αποζημιώνονται οι μηλοκαλλιεργητές της ΠΕ Λάρισας

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.

Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές.

Σχετική ανακοίνωση του τοπικού βουλευτή Χρήστου Κέλλα αναφέρει:

«Tην καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία και συγκομιδή, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα Δευτέρα, σε συνέχεια και των συναντήσεων τους το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση των παραγωγών της Αγιάς.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΑΑΤ έλαβε υπόψη του και σχετικές τεκμηριωμένες μελέτες του ΕΛΓΑ που αποδεικνύουν τη σημαντική ζημιογόνο επίπτωση που είχαν εξωγενείς παράγοντες στους παραγωγούς.

Χρήστος Κέλλας

«H κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει ότι στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Η σημερινή απόφαση του ΥΠΑΑΤ να ενισχύσει οικονομικά τους μηλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας με 300 ευρώ το στρέμμα, προκαλεί ικανοποίηση, καθώς η χρονιά που έφυγε ήταν από τις δυσκολότερες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Μια σειρά από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης που δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την συγκομιδή, η συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών και η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα δοκίμασαν τις αντοχές των παραγωγών μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει μήνυμα ότι είναι και θα παραμείνει στο πλευρό τους. Με συνεργασία και διάλογο συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ανάλογη οικονομική ενίσχυση, παραγωγών και άλλων προϊόντων, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ευχαριστώ και προσωπικά τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας».

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη έχει ως εξής:

«Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, με αφορμή την έναρξη αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς μήλων που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, των προβλημάτων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή ο Υπουργός, η καταβολή de minimis ξεκινά από την ΠΕ Λάρισας όπου υπάρχουν για την ώρα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις πραγματικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία και για άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον Υπουργό την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην ΠΕ Πέλλας και τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ομοειδών προϊόντων και τόνισε πως είναι απαραίτητο η Πέλλα να είναι μέσα στις επόμενες αποζημιώσεις.

Τις επόμενες ημέρες ο Λάκης Βασιλειάδης θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε θεσμικούς φορείς της Πέλλας, για να ενημερωθεί για την πορεία και το εύρος της συλλογής των στοιχείων. Ήδη, όπως τον ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ολοκληρώνεται η συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν τη ζημιά, τόσο από τη ΔΑΟΚ όσο και από ομάδες παραγωγών, και θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Ο Βουλευτής ζήτησε ανάλογη έκθεση να εκπονηθεί και από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ».

Πηγή:www.agronews.gr