Γεμίζει όπως φαίνεται το καλάθι με αφορμή τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος της Ουκρανίας στις εμπορικές επιδόσεις προϊόντων, με τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα κάστανα και τα σταφύλια να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν τόσο το ύψος των ενισχύσεων, όσο και τα κριτήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda και του Agronews, η κατανομή των κονδυλίων δεν θα είναι οριζόντια, κάτι που θα ισχύσει και στις κρατικές ενισχύσεις μέσω de minimis για τα μήλα.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει στη διάθεσή της έναν δεύτερο πυλώνα κρατικών ενισχύσεων πέρα από τα de minimis, τα όρια των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στην υπέρβαση, αφού το κοντέρ μηδενίζει ανά τριετία και η απερχόμενη περιλάμβανε την περίοδο της πανδημίας. Τελικός καταλύτης για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση µε την υπόθεση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, θα αποτελέσει ο προσδιορισµός των ορίων που αφήνει το νέο κοινοτικό πλαίσιο που διαµορφώθηκε για την αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών από τον πόλεµο στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ θέλει την προετοιµασία των αποφάσεων ενίσχυσης να βασίζεται πάνω σε 3 κριτήρια:

  • Τα επιπλέον κόστη που είχε η εκάστοτε επιδοτούμενη καλλιέργεια µήλου
  • Την τιµή διάθεσης που πέτυχαν οι παραγωγοί
  • Την γενικότερη απορρόφηση που είχε η εκάστοτε ποικιλία

Με βάση τα παραπάνω, ενίσχυση θα πάρουν όσοι παραγωγοί βρεθούν κάτω από το breakeven.

Τα λεγόµενα «ουκρανόµετρα» πήραν παράταση και για το 2023 και επιτρέπουν στα κράτη µέλη να κόβουν έκτακτες ενισχύσεις συµπληρωµατικά στις deminimis που ήδη ισχύουν και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα όρια εξάντλησης των περιθωρίων (ανά τριετία µηδενίζει το κοντέρ). Μόλις αποσαφηνιστούν τα νέα όρια ενισχύσεων, κάτι το οποίο γίνεται αυτές τις ηµέρες, τότε θα είναι σε θέση τα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να προσδιορίσουν πού και πόσα θα δώσουν.

Αναφορές στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για κρατικές ενισχύσεις αγροτών, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα. Σε σχετική ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του Λαρισαίου βουλευτή αναφέρεται:

Γεωργαντάς σε Κέλλα: Έρχονται άμεσα ενισχύσεις σε ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια, κάστανα

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η κρατική ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα στους παραγωγούς αχλαδιών, σταφυλιών, καστάνων, το εισόδημα των οποίων επλήγη, από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αυτά ανακοίνωσε στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια της εκ νέου επίσκεψης του Λαρισαίου πολιτικού στο γραφείο του.

Κρατική ενίσχυση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα στηριχθούν οι καλλιέργειες, οι οποίες τεκμηριωμένα ζημιώθηκαν και θα αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Ακόμη, ο κ Κέλλας ζήτησε η ενίσχυση που ανακοινώθηκε στους μηλοπαραγωγούς να αφορά όλες τις ποικιλίες, καθώς η παραγωγή, στην επαρχία Αγιάς, χτυπήθηκε από καρπόκαψα.

Επιστροφή πετρελαίου

Επιπλέον ο Χρήστος Κέλλας έθεσε στον κ. Γεωργαντά την αναγκαιότητα επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, λόγω της αυξημένης τιμής στην προμήθεια του από τους παραγωγούς.

Σχέδια Βελτίωσης

Σχετικά με την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι “το πρόγραμμα έχει υπερκαλυφθεί, αλλά τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις”.

Οι δύο άντρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον Τύρναβο, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραστεί στην κοπή πίτας της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ.

Πηγή:www.agronews.gr