Μετά την περιβόητη πίστωση των 85,9 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, µέσα στο επόµενο εικοσαήµερο αναµένεται οι αρµόδιοι να προχωρήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειµένου να γίνει µια συµπληρωµατική πληρωµή για την ενιαία και τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα από όσα περίµεναν και δικαιούνται.

Κοντός ο Φεβρουάριος για τις συνδεδεμένες, πρώτα η διορθωτική της ενιαίας, σπάνιες φυλές και κομφούζιο

Πριν το τέλος Φεβρουαρίου προγραµµατίζεται να µπουν και οι Σπάνιες Φυλές και το Κοµφούζιο, προκειµένου να «φύγουν» από τη µέση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ογκώδους πληρωµής των συνδεδεµένων ενισχύσεων, ει δυνατόν προς τα τέλη του µήνα, σε µια προσπάθεια των ιθυνόντων να µην επαναληφθεί το σκηνικό των τριών τελευταίων ετών, που το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι πιστώθηκε µαζί µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Το σύστηµα είναι ανοιχτό και οι παραγωγοί µπορούν να προχωρούν σε διοικητικές πράξεις, ενώ υπενθυµίζεται ότι σε εκκρεµότητα είναι, µεταξύ άλλων, ένα 10% των µεταβιβάσεων δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που έµειναν για επιπλέον έλεγχο ή προσκόµιση δικαιολογητικών και κάποιοι κτηνοτρόφοι που δεν πήραν εξισωτική αποζηµίωση επειδή έχουν έδρα σε πεδινές περιοχές, αλλά δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή µειονεκτική περιοχή άσχετα µε την περιοχή που έλαβαν κατανοµή βοσκοτόπων. Ακόµα δεν έχει αποφασισθεί αρµοδίως τι θα γίνει και µε τη συµπληρωµατική πληρωµή που περιµένουν οι δικαιούχοι των Βιολογικών που πήραν λιγότερα ή και καθόλου χρήµατα.

Στη σειρά για αποζηµιώσεις de minimis

Μετά τις αποζηµιώσεις που ανακοινώθηκαν για µήλα, κάστανα, επιτραπέζια ροδάκινα, συµπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σειρά πήραν οι καλλιέργειες σπαραγγιών ∆ήµου Αλµωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη την επικράτεια, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και τους αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης αποφάσισε η αρµόδια οµάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχετικό αίτηµα έχει µεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να γίνει ο προσδιορισµός των ποσών ενίσχυσης. Υπενθυµίζεται ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι οριζόντιες και καλύπτουν µόνο συγκεκριµένους δήµους, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κατανοµή των ενισχύσεων αυτών θα γίνει µέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, ενώ σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Σηµειωτέον συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτηµάτων αποζηµιώσεων, για τις οποίες µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Ωστόσο, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι παραγωγοί κερασιών σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Πέλλας, καθώς δεν έχουν συµπεριληφθεί στις εν λόγω ενισχύσεις, παρά τις ζηµιές από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις.

Πηγή:www.agronews.gr