Κατέστη τελικά δυνατή η πίστωση στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγών της ειδικής ενίσχυσης ύψους 170 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 72,5 ευρώ το στρέμμα. Οι τελευταίες πληρφορίες θέλουν την παράδοση της σχετικής εντολής στην Τράπεζα Πειραιώς λίγο μετά της 8 το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άρχισε να «τρέχει» η πληρωμή για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών βάμβακος.

Πιστώθηκε η ειδική ενίσχυση βάμβακος, αρχίζει επεξεργασία για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι

Οι πληροφορίες θέλουν τώρα το βάρος των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ να μεταφέρεται στην τελική επεξεργασία των στοιχείων για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι (καρτελάκια), με το σχεδιασμό να θέλει ολοκλήρωση και αυτής της πληρωμής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Προς ολονυχτία για την ειδική ενίσχυση του βάμβακος, 72,5 ευρώ το στρέμμα δείχνει η τελική επεξεργασία

Σε επιφυλακή άλλο ένα βράδυ το αρμόδιο τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς εν αναμονή της εντολής πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα 170 εκατ. ευρώ της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

Όλα δείχνουν πως άλλη μια φορά, ο υπηρεσιακός μηχανισμός όπως και τα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού πληρωμών δεν ανταποκρίθηκαν στις αντικειμενικές ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα της διοίκησης, με αποτέλεσμα οι βαμβακοκαλλιεργητές να περιμένουν μέσα στη νύχτα την πίστωση των λογαριασμών τους και μάλιστα χωρίς να είναι κάτι βέβαιο.

Η ενημέρωση των τελευταίων ωρών θέλει τα αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του Οργανισμού να κάνουν τις τελευταίες διασταυρώσεις πριν η εντολή πληρωμής φθάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Το αν θα υπάρξει αίσιο τέλος μέσα στη νύχτα ή αν θα χρειασθεί και η αυριανή μέρα για την ολοκλήρωση της πληρωμής θα το φανεί τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Διασταυρώσεις καταστάσεων με στόχο την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος απόγευμα Δευτέρας ή το αργότερο Τρίτη 4 Απριλίου
Αργά φαίνεται να έχουν πάρει μπροστά, άλλη μια φορά, οι υπηρεσίες και οι μηχανισμοί υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα ένα σημαντικό μέρος των πληρωμών που υποχρεούται να «τρέξει» ο Οργανισμός, κι αυτό μετά από οργισμένες εντολές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους καθ’ ύλη αρμόδιους για την πρόοδο του έργου των πληρωμών να έχουν βγει από τον λήθαργό τους και να επιδίδονται σε νέο αγώνα δρόμου, προκειμένου, να βγει μια μεγάλη πληρωμή, όπως είναι αυτή της ειδικής ενίσχυσης του βάμβακος, ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτή την ώρα και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος της λίστας πληρωμών των παραγωγών βάμβακος και με βάση τα τελικά στοιχεία της επεξεργασίας να βγει και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς, τη στρεμματική ενίσχυση την εν λόγω κατηγορίας.

Αν όλα πάνε καλά με την Ειδική ενίσχυση του βάμβακος και πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών αργά το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη (4 Απριλίου), τότε, είναι αρκετά πιθανό, πριν βγει η εβδομάδα να «τρέξει» και η δεύτερη μεγάλη πληρωμή που είναι της συνδεδεμένης στο σκληρό σιτάρι. Σ΄αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα να προχωρήσει η διαδικασία και για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες της φυτικής παραγωγής.

Άμεσα 26 εκατ. ευρώ για μήλα και κάστανα

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι δόθηκε τελικά το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 25,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στις αγορές αυτών των προϊόντων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράφηκε η υπ’ αρ. 516/100039/31-03-2023 κοινή υπουργική απόφαση από τους ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη και Υφυπουργό ΥΠΑΝΕΠ, κ. Ι. Τσακίρη, με την οποία δρομολογείται η εκταμίευση για την ενίσχυση των καλλιεργειών που αφορούν μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Πρόκειται για παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα, όπως αυτό έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους με ύψος ενίσχυσης 150€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750€. Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680€».

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε και πως ακριβώς θα προχωρήσουν οι άλλες μεγάλες ειδικές έκτακτες ενισχύσεις (de minimis και ουκρανικά) που αφορούν ένα μεγάλο ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου για τα ροδάκινα, όπως και όλες τις άλλες ειδικές έκτακτες ενισχύσεις σε μικρότερης εμβέλειας αγροτικά προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί αρμοδίως.

Μεγάλη Εβδομάδα 50 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Τέλος, για τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταφέρεται ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου για αποζημιώσεις του 2022 από τον ΕΛΓΑ. Η Τρίτη 11 Απριλίου εκτιμάται ως η πιθανότερη ημερομηνία για τη συγκεκριμένη εκταμίευση από τον εν λόγω Οργανισμό και η Θεσσαλία φαίνεται να εισπράττει τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, καθώς για μια σειρά από καταγραφές ζημιών της περασμένης άνοιξης που είχαν εγκριθεί δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή.

Πηγή: www.agronews.gr