Προχωρά η διαδικασία πίστωσης των ποσών της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος στους λογαριασμούς των δικαιούχων, με τα χρήματα να είναι διαθέσιμα προς ανάληψη σε αρκετές περιπτώσεις κτηνοτρόφων.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 2 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα ποσά, ενώ αναμένεται εντός ολίγων ωρών να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κομμάτι που αφορά δικαιούχους με λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς. Ως συνήθως, όσοι διατηρούν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, λογικά θα δουν τα ποσά εντός 24ώρου.
Το ποσό της ενίσχυσης πάντως, είναι μειωμένο συγκριτικά με πέρυσι, στα 114 ευρώ ανά ζώο, έναντι των 131 ευρώ που πληρώθηκαν οι παραγωγοί το 2022 για το έτος ενίσχυσης 2021.
Η πρώτη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την εν λόγω πληρωμή, αναφέρει ότι αυτή αφορά 8.440 παραγωγούς, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 28,9 εκατ. ευρώ. Κατά την αντίστοιχη περσινή πληρωμή της συνδεδεμένης για το βόειο κρέας, το ποσό που διατέθηκε ανερχόταν στα 33 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ:

Μετά την ολοκλήρωση διασταυρωτικών ελέγχων και ενσωμάτωσης των στοιχείων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2.5.2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της συνδεμένης ενίσχυσης Βόειου 2022.
Τα ποσά που θα καταβληθούν αργά το απόγευμα στους λογαριασμούς των 8.440 κτηνοτρόφων ανέρχονται σε 28,9 εκ ευρώ, με τιμή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.
Από την 1η αυτή πληρωμή έχει εξαιρεθεί ένας αριθμός ζώων, για τον οποίο κατά την λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση. Για τα ζώα αυτά ενώ είχαν περιληφθεί αρχικά στον υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης, δεν καταβάλλεται σήμερα ενίσχυση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους και για όσα ζώα προκύψουν θέματα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους κατόχους τους. Στην συνέχεια μετά τους ελέγχους και προσδιορισμό εκ νέου του τελικού αριθμού επιλέξιμων ζώων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους.

Πηγή: www.agronews.gr