Να γράψουν τζίρους από την αγροτική τους εκµετάλλευση που θα φτάνει τουλάχιστον το 50% της Τυπικής Απόδοσης ένταξης στο Μέτρο των Νέων Αγροτών, καλείται για πρώτη φορά φέτος µεγάλη µερίδα των δικαιούχων.

Πρόκειται για µία δέσµευση η οποία κατά καιρούς έχει επικριθεί ως πλήρως αβάσιµη, καθώς:

  • Πρώτον στηρίζεται στον δείκτη της Τυπικής Απόδοσης ο οποίος είναι σταθερός και ισχύει ολόιδιος από το 2005, χωρίς να λαµβάνει υπόψη ορεινότητα, περιφέρεια, νησιωτικότητα κ.ο.κ και προφανώς τις εξελίξεις στις τιµές παραγωγού. Παράλληλα όλοι οι οπωρώνες (ροδάκινα βιοµηχανικά, ροδάκινα επιτραπέζια, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, µήλα, αχλάδια, δαµάσκηνα κ.λπ.) έχουν την ίδια τυπική απόδοση 675 ευρώ ανά στρέµµα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά γενικευµένο και δεν ανταποκρίνεται σε καµία περίπτωση στην πραγµατικότητα.
  • ∆εύτερον δεν λαµβάνει υπόψη το ενδεχόµενο κάποιοι παραγωγοί να µην θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, λόγω χαµηλών τιµών, να τα αποθηκεύουν, και να τα πωλούν αργότερα (πιθανόν το επόµενο φορολογικό έτος).

Όπως και να έχει είναι µία δέσµευση την οποία γνώριζαν καλά οι ενδιαφερόµενοι για ένταξη στο Μέτρο πριν κάνουν αίτηση σε αυτό, δηµιουργήθηκε για να υπάρξει ένα καλύτερο φίλτρο στις αιτήσεις, και πλέον καλούνται να προχωρήσουν σε πωλήσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αλλαγή στη συγκεκριµένη δέσµευση, άλλωστε υπάρχουν και οι επιλαχόντες του Μέτρου που σε µία τέτοια περίπτωση αναµένεται να ξεσηκωθούν ακόµα περισσότερο.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr