Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραμμάτων Leader περιόδου 2023-2027, με τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να περιμένουν πλέον την τελική αξιολόγηση των πλάνων τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την περασμένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα πρώτη φορά για φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών να προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων μεταποίησης γεωργικού προϊόντος, μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό και στη δασοκομία.

Δεύτερον, οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύματα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές.

Τρίτον, οι επενδύσεις σε μεταποίηση θα είναι επιλέξιμες μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών.

Τέταρτον, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας» η οποία θα αφορά επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα οι δράσεις ιδιωτικών επενδύσεων θα μπορούν να έχουν προϋπολογισμό έως 300.000 ευρώ με εξαίρεση τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που μπορεί ο φάκελος να φτάσει τα 400.000 ευρώ.

Βέβαια, σημειώνεται εδώ, πως ο προϋπολογισμός που θα μοιραστεί σε κάθε ΟΤΔ θα είναι κατά μέσο όρο 5 εκατ. ευρώ (π.χ ο προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης που ζητάει η ΑΝΚΑ στην Καρδίτσα ανέρχεται σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ), ως εκ τούτου, τα παραπάνω όριο για τις ενισχυόμενες δαπάνες αναμένεται να χαμηλώσουν.

 

Οι ενισχυόμενες παρεμβάσεις της σχετικής κατηγορίας (Κατηγορία 1) έχουν ως εξής:

1.1 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα. Αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό (Παράρτημα Ι της Συνθήκης).

Ενδεικτικές δραστηριότητες: επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυροκομικά προϊόντα και γιαούρτι, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και αλλαντικών, συσκευασία – τυποποίηση αυγών, παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών, ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου, οινοποιεία, τυποποίηση και εμπορία ανθέων, επεξεργασία – συσκευασία – τυποποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, παραγωγή ξυδιού από οίνο, επεξεργασία – συσκευασία – τυποποίηση οπωροκηπευτικών και ξηρών καρπών, παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών, συσκευασία – τυποποίηση μελιού κλπ. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση είναι επιλέξιμη μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών.

Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται έως το 65% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και έως 80% για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Επενδύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση των στόχων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ανάσχεσης και αντιστροφής της απώλειας βιοποικιλότητας και της καλής διαβίωσης των ζώων.
  2. Επενδύσεις από γεωργούς νεαρής ηλικίας (μέχρι 40 ετών).
  3. Επενδύσεις στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

1.2 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

Αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι μη γεωργικό (εκτός Παραρτήματος Ι της Συνθήκης).

Ενδεικτικές δραστηριότητες: ζυθοποιεία, μονάδες επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα), μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή προϊόντα αμπελοοινικής προέλευσης, μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων και υπολειμμάτων των βιομηχανικών ειδών διατροφής κλπ.).

Η εν λόγω υπο-παρέμβαση είναι επιλέξιμη μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.

1.3 Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής προϊόντων από δασοκομικά προϊόντα. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται δυνάμει του Γεωργικό Απαλλακτικό Κανονισμό ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis)

1.4 Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, της χειροτεχνίας και της παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση (στην παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση ενδεικτικά, περιλαμβάνονται αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μονάδες παραγωγής αρτοσκευασμάτων, τοπικών παραδοσιακών γλυκών και εδεσμάτων, εργαστήρια παραδοσιακών ζυμαρικών κλπ.).

Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.5 Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου όπως καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύματα, ξενοδοχεία κλπ) είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.6 Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών όπως παιδότοποι και γηροκομεία. Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.7 Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας:

Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας και συστημάτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 65% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr