Τo γνωστό «καρτελάκι» από τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, φαίνεται πως µεταφέρεται και στις δράσεις πρασινίσµατος, καθώς οι αγρότες για πολλές εξ αυτών καλούνται να προσκοµίσουν τιµολόγια πιστοποιηµένων σπόρων ώστε να τύχουν της σχετικής ενίσχυσης.

Η παραπάνω απαίτηση αφορά τις επιδοτήσεις σιτηρών, ψυχανθών Εθνικού Καταλόγου, την αντικατάσταση βάµβακος, καλαµποκιού, µηδικής µε σιτηρά και βίκο, το πριµ καινοτόµων ποικιλιών, την ενίσχυση φυτοκάλυψης κ.α. Τα παραπάνω προβλέπει το «Εγχειρίδιο ∆ιαδικασιών Χορήγησης Ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήµατα (Eco-Schemes) Έτους 2023» που δηµοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το εν λόγω εγχειρίδιο πάντως δεν θέτει κανέναν φραγµό στη συµµετοχή των αγροτών στην πράσινη ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας (διατήρηση), επιβεβαιώνοντας απλά τα όσα ανέφερε το θεσµικό πλαίσιο που είχε εκδοθεί. ∆ηλαδή ότι αίτηση θα µπορεί να κάνει κάποιος για οποιαδήποτε αγροτεµάχιο ή εκτροφή καλύπτεται σε «ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ)».

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η αντιµετώπιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ∆ράσης 6 που αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ώστε να λάβουν µία σειρά επιδοτήσεων οι αγρότες όπως το Κοµφούζιο, η µαζική παγίδευση δάκου ελιάς, το πριµ ειδικής θρέψης, τα θερινά κλαδέµατα κ.α. Εδώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ λέει πως θα βγάλει στην πορεία µία νέα εγκύκλιο για την πιστοποίηση τέτοιων εφαρµογών. Επίσης λέει πως µετά την πιστοποίηση ο παραγωγός θα επιλέγει µε λίστα την εφαρµογή (app) µέσω του ΟΣ∆Ε. ∆ηλαδή, υποστηρίζει πως έως τις 25 Αυγούστου (λήξη οριστικοποίησης ΟΣ∆Ε) θα γίνουν όλα τα παραπάνω, κάτι που προφανώς µένει να φανεί.

Φέτος όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς τυποποιηµένου σπόρου ή/και άλλων ειδών δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει να αναρτώνται στην ΕΑΕ 2023 και για τις ΕΑΕ που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί θα µπορούν να προσκοµισθούν κατά τη διάρκεια των διοικητικών πράξεων ή πριν την πληρωµή σύµφωνα µε το σχετικό εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που παρουσιάζεται στις επόµενες σελίδες.

Π1-31.1
ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙ∆ΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

∆ράση 31.1-Α: Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου

Επιλέξιµες για την δράση είναι η καλλιέργεια ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριµένα του αραβοσίτου, της µηδικής και του βαµβακιού.

Οι γεωργοί δεσµεύονται:

  1. για την καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών ή/και βίκου σε αντικατάσταση του αραβοσίτου, της µηδικής και του βαµβακιού.
  2. Η καλλιέργεια προς αντικατάσταση πρέπει να είχε καλλιεργηθεί και δηλωθεί στην ΕΑΕ στο αιτούµενο αγροτεµάχιο κατά το προηγούµενο έτος του έτους της αίτησης ενίσχυσης.
    Απαιτούµενα δικαιολογητικά: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου.

∆ράση 31.1-B: Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών

Επιλέξιµες για την δράση είναι:

α) οι ποικιλίες ψυχανθών (κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια) και χειµερινών σιτηρών του Εθνικού καταλόγου ποικιλιών καλλιεργούµενων φυτικών ειδών, του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 341561/2645/03-4-2000 (Β’ 443) κοινής υπουργικής απόφασης, που είναι αναρτηµένος στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων:

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/cropproduction/polylikomenu/553-nomothesia-polyliko/cat-poik-polyliko/3047-enthnikoikatalogoi-poikilion.

β) Τα φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά: Λιόπουρνα, δίκταµος, κρόκος, µάραθος, µέντα, ρίγανη, φασκόµηλο, τσάι του βουνού, βασιλικός, γιασεµί, γλυκάνισος, δενδρολίβανο, θυµάρι, κόλιανδρος, κύµινο, λεβάντα, µατζουράνα, µελισσόχορτο, σάλβια σκλαρέα, ύσσωπος, γλυκύρριζα, φακελωτή, κάρδαµο, σινάπι, χαµοµήλι, δυόσµος, σπαθόχορτο, τσουκνίδα, λουΐζα, κρίταµο, αρωµατικά διάφορα, αγαύη, καλέντουλα, τριανταφυλλιά, άγριο τριαντάφυλλο, εχινάκεια, τριγωνέλλα, ρέικι, βαλεριάνα, ζαµπούκο, δάφνη, ελίχρυσο, θρούµπι, σατουρέγια, εστραγκόν, φλισκούνι, αψιθιά, λαδανιά, κίτρινη πρίµουλα, λεµονόχορτο..

Απαιτούµενα δικαιολογητικά: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου

∆ράση 31.1-Γ: Καλλιέργεια καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών

Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσµεύονται να καλλιεργήσουν µία ή περισσότερες από τις καινοτόµες ανθεκτικές καλλιέργειες: Κινόα, Τεφ, Σιταροκρίθαρο, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Μουκούνα, Τσουκνίδα, Λινάρι, Καµελίνα, Χία ή Τσία ή Κία, Γλυκοπατάτα.

Oι γεωργοί δεσµεύονται να:

  • καλλιεργήσουν µία ή περισσότερες από τις καινοτόµες ανθεκτικές καλλιέργειες

Απαιτούµενα δικαιολογητικά: Τιµολόγια αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου.

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Για τη ∆ράση 31.1-Α: Αντικατάσταση Μηδικής: Με βίκο 48,8 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ, Αντικατάσταση Βάµβακος: Με βίκο 10,9 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ

Αντικατάσταση Αραβοσίτου: Με βίκο 31,6 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ Ύψος ενίσχυσης ανά στρέµµα

Για τη ∆ράση 31.1-Β: Ψυχανθή: 62,8 ευρώ το στρέµµα, Χειµερινά σιτηρά: 31,3 ευρώ το στρέµµα, Φαρµακευτικά- Αρωµατικά: 82,4 ευρώ το στρέµµα

Για τη ∆ράση 31.1-Γ: 60,6 ευρώ το στρέµµα

Π1-31.2
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Χειµερινά σιτηρά, Αραβόσιτος, Βαµβάκι.

Στοιχεία που συνιστούν Περιοχή οικολογικής εστίασης

α) οι µη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση
Καθώς και

β) εκτάσεις που καλλιεργούνται µε φυτά που δεσµεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χηµικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μη παραγωγικές περιοχές εκτάσεων και Χαρακτηριστικά

  • Τάφροι (Εξαιρούνται τα κανάλια που κατασκευάζονται από σκυρόδεµα)
  • Φυσικά Πρανή, ζώνες ανάσχεσης
  • Θαµνοστοιχίες,
  • Εκτάσεις γης σε αγρανάπαυση
  • Ρέµατα
  • Αναβαθµίδες

Τα ανωτέρω συµπεριλαµβάνονται στο υπόβαθρο της ΕΑΕ 2023.

Αζωτοδεσµευτικά είδη (ψυχανθή)
Μηδική, Φασόλια, Μαυροµάτικα κ.α., Λωτός, Ρεβύθια, Τριφύλλια, Βρώσιµα κουκιά, Φακές, Λούπινα, Μπιζέλια, Βίκος κ.α..
Εφόσον επιλεγεί η συγκεκριµένη δράση η σπορά των αζωτοδεσµευτικών ειδών θα πρέπει να αποδεικνύεται µε τιµολόγια πιστοποιηµένου σπόρου.
Απαιτούµενα ∆ικαιολογητικά: Παραστατικά αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου

∆ράση 31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»
Οι γεωργοί ενισχύονται για την µετατροπή τουλάχιστον του 10% της αρόσιµης γης επιλέξιµων καλλιέργειών, σε περιοχές οικολογικής εστίασης, µε στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την προστασία του αγροτικού τοπίου. ( ∆ράση 31.2 – Α)

∆ράση 31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης µε φυτά ξενιστές»
Φυτά ξενιστές δύναται να είναι:

Α) Μίγµατα αποτελούµενα από δύο (2) τουλάχιστον από τα παρακάτω καλλιεργούµενα είδη:

  • κορίανδρος, άνηθος, γλυκάνισος από την Οικογένεια των Σελινοειδών,
  • ρόκα από την Οικογένεια των Σταυρανθών
  • βίκος, µπιζέλι, κουκί (σε µικρό ποσοστό στο µίγµα), λαθούρι τριφύλλια από την Οικογένεια των Ψυχανθών

Β) Είδη από την αυτοφυή βλάστηση, µε αναγνωρισµένα καλή προσέλκυση σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιµα έντοµα, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσµούς και δεν αποτελούν ζιζάνια για τις εκάστοτε καλλιέργειες. Σε αυτά ανήκουν τα κάτωθι είδη:

  • άγριο καρότο, ασπροκέφαλο, άγριος µάραθος από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
  • άγρια ρόκα, άγριο ραπανάκι, βουνιάς η ροκόµορφη από την Οικογένεια των Σταυρανθών
  • βίκος, λαθούρι, τριφύλλια, µηδική από την Οικογένεια των Ψυχανθών
  • µεγάλη κίτρινη µαργαρίτα ή χρυσάνθεµο το στεφανωµατικό, άγρια καλέντουλα, ανθεµίδα ή µαργαρίτα, χαµοµήλι, κενταύρια, κρηπίδα ή γεράκι, αγριοράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο, ζοχός, από την Οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών.
  • µπουράντζα ή βοράντζα ή µποράγο, έχιο, από την Οικογένεια των Βοραγινοειδών.
  • λάµιο από την Οικογένεια των Χειλανθών
  • σκαµπιόζα, κναουτία από την Οικογένεια των Αιγοκλιµατίδων
  • γεράνι, ερωδιός ο γερανοειδήςαπό την Οικογένεια των Γερανιϊδών
  • βερονίκη από την Οικογένεια των Σκροφουλαριϊδών

Απαιτούµενα ∆ικαιολογητικά: Τιµολόγια αγοράς του µίγµατος πιστοποιηµένων σπόρων για τα φυτά-ξενιστές.

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Το ύψος ενίσχυσης κυµαίνεται από 1,0 ευρώ ανά στρέµµα έως 3,7 ευρώ ανά στρέµµα, ανάλογα µε την καλλιέργεια και πρόσθετη ενίσχυση στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιµα έντοµα ή έντοµα-επικονιαστές που κυµαίνεται από 1,5 ευρώ ανά στρέµµα έως 4,2 ευρώ ανά στρέµµα. Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται επί της συνολικής έκτασης της εκµετάλλευσης. ∆ηλαδη η επιδότηση δεν θα µετράται µόνο για το τµήµα που µπαίνει σε οικολογικό σχήµα.

 

Π1-31.3
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΦΥΤΟΚΑΛΥΨΗΣ, ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σύµφωνα µε την 1384/190515/19-6-2023 ΥΑ τα φυτά εδαφοκάλυψης δεν συγκοµίζονται και δεν βόσκονται αλλά κόβονται κατά την περίοδο της άνθισης και οπωσδήποτε πριν τη σποροποίηση τους. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, τα φυτά
µπορούν να παραµείνουν επί του εδάφους ή να ενσωµατωθούν σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καύση τους. Ασυµβατότητα:
Τα φυτά εδαφοκάλυψης δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την ενεργοποίηση
αντίστοιχων συνδεδεµένων ενισχύσεων. Κατά συνέπεια το οικολογικό σχήµα 31.3 δεν µπορεί να συνδυαστεί µε τις αντίστοιχες συνδεδεµένες
ενισχύσεις.

∆ράση 31.3-Α «Σπορά του υπορόφου στις µόνιµες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δηµιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια»
Η σπορά του υπορόφου γίνεται µε κάποιο αυτούσιο είδος ή µίγµατα κάποιων ειδών εκ των επιλέξιµων καλλιεργειών/φυτών εδαφοκάλυψης που περιλαµβάνονται στην ακόλουθη λίστα:

ΛΙΣΤΑ 1: Βίκος, Λούπινα, Κουκιά, Μπιζέλι εδώδιµο, Μπιζέλι κτηνοτροφικό, Λαθούρια, Φασόλια, Μαυροµάτικα, Λωτός, Ρεβύθια, Φακές, Μαυροσίταρο, Βρώµη, Κριθάρι, Σίκαλη, Ραπανάκι κτηνοτροφικό, Σινάπι λευκό, Ελαιοκράµβη, Ηλίανθος.

Για την δηµιουργία των περιφερειακών λωρίδων άγριας ζωής επιλέξιµα είναι τα ετήσια φυτά που χρησιµοποιούνται και για την εδαφοκάλυψη (βλ. προηγούµενη λίστα) καθώς και τα πολυετή φυτά:

ΛΙΣΤΑ 2: ∆ίκταµος, Κρίταµο, Μάραθος, Ρέικι, Μέντα, Λιοπούρνα – Γκι , Ρίγανη, Βαλεριάνα, Φασκόµηλο, Εχινάκεια, Τσάι του βουνού, Ζαµπούκος , Βασιλικός, ∆άφνη, ∆εντρολίβανο, Ελίχρυσο, Θυµάρι , Θρούµπι, Κύµινο, Γιασεµί, Λεβάντα, Εστραγκόν , Ματζουράνα , Φλισκούνι, Μελισσόχορτο, Αρτεµισία, Φακελωτή, Λαδανιά, Κάρδαµο, Τριαντάφυλλο (άγριο, κλπ), Σινάπι λευκ, Αγαύη, ∆υόσµος, Σάλβια, Σπαθόχορτ, Γλυκύρριζα, Λουίζα, Λεµονόχορτο.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ
Οι γεωργοί δεσµεύονται να δηµιουργήσουν στα περιθώρια των αγροτεµαχίων ζώνες/λωρίδες υποστήριξης της άγριας ζωής, , πλάτους τουλάχιστον 1,5 µέτρου, εµπλουτισµένες µε τη φύτευση ετήσιων ποωδών (Πίνακας 1) αλλά και πολυετών ειδών ποώδους ή θαµνώδους µορφής (Πίνακας 2), τα οποία δεν προορίζονται για παραγωγή. Οι λωρίδες πρέπει να καταλαµβάνουν το 40% της περιµέτρου του αγροτεµαχίου. Τα ανωτέρω θα µπορούν να σχεδιαστούν σε συγκεκριµένο επίπεδο πληροφορίας στο γεωχωρικό περιβάλλον της ΕΑΕ 2023. Απαιτούµενα ∆ικαιολογητικά: Φορολογικά παραστατικά αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου φυτών εδαφοκάλυψης ή δηµιουργίας λωρίδων άγριας ζωής

∆ράση 31.3-Β «Σπορά του υπορόφου στις µόνιµες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δηµιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια µε χρήση ξενιστών»
Για την δηµιουργία των περιφερειακών ζωνών που θα προσελκύσουν ωφέλιµα έντοµα και επικονιαστές τα είδη σποράς συνιστούν µίγµα αποτελούµενο από τουλάχιστον τρία εξ’ αυτών που βρίσκονται στους Πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν και συγκεκριµένα τουλάχιστον δύο από τον Πίνακα 1, που αποτελούν το 90% του µίγµατος και τουλάχιστον ένα από τον Πίνακα 2, που αποτελούν το υπόλοιπο 10% του µίγµατος. Απαιτούµενα δικαιολογητικά: Φορολογικά παραστατικά αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου φυτικών είδών που αποτελούν ξενιστές ωφελίµων εντόµων ή και επικονιαστών.

∆ράση 31.3-Γ «Σπορά του αγροτεµαχίου στις αρόσιµες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)»

  • Η σπορά γίνεται στο 100% της έκτασης του αγροτεµαχίου, µε πυκνότητα 5-10 κιλά/στρέµµα ανάλογα µε το είδος.
  • Τα φυτά πρέπει να σπέρνονται πριν την 15/11 και να συντηρούνται µε ευθύνη του γεωργού στο αγροτεµάχιο τουλάχιστον κατά το διάστηµα που προβλέπεται στο ΚΓΠΚ 6 (από 15/11 έως 5/3) και πάντως όχι νωρίτερα από την έναρξη προετοιµασίας του αγροτεµαχίου για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας, λαµβανοµένου υπόψη ότι το χρονικό αυτό διάστηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδοµάδες. Απαιτούµενα δικαιολογητικά: Τιµολόγιο αγοράς πιστοποιηµένων σπόρων φυτών εδαφοκάλυψης.

∆ράση 31.3-∆ «Σπορά του αγροτεµαχίου στις αρόσιµες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) µε τη χρήση ξενιστών»

  1. Τα φυτά πρέπει να σπέρνονται πριν την 15/11 και να συντηρούνται µε ευθύνη του γεωργού στο αγροτεµάχιο τουλάχιστον κατά το διάστηµα που προβλέπεται στο
    ΚΓΠΚ 6 (από 15/11 έως 5/3) και πάντως όχι νωρίτερα από την έναρξη προετοιµασίας του αγροτεµαχίου για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας, λαµβανοµένου υπόψη ότι το χρονικό αυτό διάστηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδοµάδες.
  2. Στην επιφάνεια που βρίσκεται ενδιαµέσως ή πέραν των ορίων της κύριας καλλιέργειας, να σπείρουν φυτικά είδη που αποτελούν ξενιστές ωφελίµων εντόµων ή/και επικονιαστών.
  3. Τα είδη σποράς συνιστούν µίγµα αποτελούµενο από τουλάχιστον τρία εξ’ αυτών που βρίσκονται στους Πίνακες 1 και 2 του παρόντος κεφαλαίου, και συγκεκριµένα τουλάχιστον δύο από τον Πίνακα 1, που αποτελούν το 90% του µίγµατος και τουλάχιστον ένα από τον Πίνακα 2, που αποτελούν το υπόλοιπο 10% του µίγµατος.
  4. Η πυκνότητα σποράς είναι 4 κιλά/στρέµµα.
  5. Η επιφάνεια που καταλαµβάνουν τα φυτά αυτά αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης του αγροτεµαχίου.

∆ικαιολογητικά: Τιµολόγια αγοράς σπόρων φυτών εδαφoκάλυψης και φυτικών είδών που αποτελούν ξενιστές ωφελίµων εντόµων ή/και επικονιαστών.

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Το ύψος ενίσχυσης στις µόνιµες καλλιέργειες ανέρχεται σε 10,0 ευρώ ανά στρέµµα ενίσχυση, στις αρόσιµες καλλιέργειες η ενίσχυση ανέρχεται σε 5,0 ευρώ ανά στρέµµα για τη σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσµευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών). Τόσο στις µόνιµες, όσο και στις αρόσιµες καλλιέργειες όταν η εκµετάλλευση εφαρµόζει πρακτικές φυτοκάλυψης µε φυτά ξενιστές επικονιαστών ή/και ωφελίµων παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση 5,0 ευρώ ανά στρέµµα.

Π1-31.4
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:
Αφορά εκτάσεις µε µόνιµες καλλιέργειες (δενδρώδεις, αµπέλια, ακτινιδιές) ή/και αροτραίες καλλιέργειες ή/και κηπευτικά.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Μετά τη συλλογή της βιοµάζας/υπολειµµάτων ακολουθεί κατεύθυνσή της σε χώρο όπου θα γίνει η διαχείρισή της:

α. είτε ακολουθεί κοµποστοποίηση αυτής, εντός της ίδιας της εκµετάλλευσης σε κοµποστοσωρό που βρίσκεται εντός της εκµετάλλευσης του γεωργού

β. είτε διαθέτουν τα υπολείµµατα/βιοµάζα σε αδειοδοτηµένο φορέα διαχείρισης γεωργικών υπολειµµάτων ( αδειοδοτηµένη µονάδα βιοαερίου, αδειοδοτηµένη µονάδα κοµποστοποίησης και παραγωγής κοµπόστ κατάλληλου για γεωργική χρήση, αδειοδοτηµένες µονάδες επεξεργασίας αστικών λυµάτων) και ακολουθεί

α. είτε διασκορπισµός του ιδιοπαραγόµενου κοµπόστ στα αγροτεµάχια της εκµετάλλευσης

β. είτε προµηθεύονται κοµπόστ ή χώνευµα ή ιλύς κατάλληλα για γεωργική χρήση από

αδειοδοτηµένες µονάδες βιοαερίου ή µονάδες κοµποστοποίησης ή µονάδες επεξεργασίας αστικών λυµάτων , το οποίο το εφαρµόζουν στον αγρό .

γ. είτε προµηθεύονται τυποποιηµένο προϊόν κοµπόστ από καταστήµατα γεωργικών

εφοδίων.

Επισυναπτόµενα ∆ικαιολογητικά

  1. Στις περιπτώσεις του ιδιοπαραγώµενου κοµποστ εφόσον ο παραγωγός έχει προµηθευτεί κοµποστοποιητή θα πρέπει να επισυνάπτεται στην ΕΑΕ το αντίστοιχο παραστατικό αγοράς.
  2. Απόδειξη παραλαβής των υπολειµµάτων από την µονάδα βιοαερίου ή παραγωγής κοµπόστ που τα παρέλαβε.
  3. ∆ελτίο αποστολής ή άλλο παραστατικό παράδοσης του υλικού (κοµπόστ ή χωνεύµατος ή επεξεργασµένης ιλύος) στο γεωργό από τη µονάδα παραγωγής αυτού ή από το παραστατικό αγοράς.

Καθορίζεται ελάχιστη ποσότητα εφαρµογής κοµπόστ ή χωνεύµατος ή επεξεργασµένης ιλύος κατά κατηγορία καλλιέργειας ως εξής:

  • Κηπευτικά 3.000 λίτρα/ha
  • αρόσιµες εκτάσεις 1.500 λίτρα/ha,
  • αµπέλια και ακτινίδια 1.550 λίτρα/ha
  • λοιπές µόνιµες καλλιέργειες 2.000 λίτρα/ha

4. Πιστοποιητικό ανάλυσης του προς εφαρµογή υλικού, στην περίπτωση που ο γεωργός προµηθεύεται οργανικό υλικό από αδειοδοτηµένο φορέα διαχείρισης γεωργικών υπολειµµάτων (αδειοδοτηµένη µονάδα βιοαερίου, αδειοδοτηµένη µονάδα κοµποστοποίησης και παραγωγής κοµπόστ κατάλληλου για γεωργική χρήση, αδειοδοτηµένες µονάδες επεξεργασίας αστικών λυµάτων ) . Στο πιστοποιητικό ανάλυσης αναγράφονται κατ’ ελάχιστον : περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία, περιεκτικότητα σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα.

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

  • 11,0 ευρώ ανά στρέµµα για τις αρόσιµες καλλιέργειες.
  • 20,0 ευρώ ανά στρέµµα για τα κηπευτικά.
  • 14,0 ευρώ ανά στρέµµα για τα ακτινίδια και τα αµπέλια.
  • 11,2 ευρώ ανά στρέµµα για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Π1-31.5
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟ∆ΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η παρέµβαση συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάµενων γεωργοδασικών συστηµάτων. Το πεδίο εφαρµογής της παρέµβασης είναι αγροτεµάχια που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισµένες ως ορεινές µε βάση την Οδηγία του Συµβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σε ηµιορεινές περιοχές µε βάση τον σχετικό χαρακτηρισµό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αφορά τα γεωργοδασικά συστήµατα των παραπάνω περιοχών.
Ειδικά για τη δράση 31.5-Α στην οποία οι ενισχύσεις λαµβάνονται ως πρόσθετες της βασικής εισοδηµατικής στήριξης, ο δικαιούχος ενεργός γεωργός θα πρέπει να λαµβάνει βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα της παρέµβασης Π1-21, για το σύνολο ή µέρος των επιλέξιµων εκταρίων του για το σχετικό οικολογικό σχήµα, σύµφωνα µε την παρ. 2γ του άρθρου 5 της παρούσας.
Οι επιλέξιµες εκτάσεις θα εµφανίζονται σε συγκεκριµένο επίπεδο πληροφορίας στο γεωχωρικό περιβάλλον της ΕΑΕ 2023

∆ΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται:

α) Να προβαίνουν στη συστηµατική φροντίδα και καθαρισµό των δένδρων του γεωργοδασικού συστήµατος.

β) σε συγκαλλιέργεια σιτηρών ή/και κηπευτικών µε παραγωγικά ή/και δασικά δένδρα.

Στις επιλέξιµες καλλιέργειες του υποορόφου του γεωργοδασικού συστήµατος, δεν περιλαµβάνεται η γη υπό αγρανάπαυση
Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, εφαρµόζονται τα οριζόµενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 της παρούσας (σ.σ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αντιγράψει την ΚΥΑ, δεν υπάρχει Άρθρο 5 παράγραφος 5 στην εγκύκλιο).

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
10,0 ευρώ ανά στρέµµα.
Σηµειώνεται εδώ πως στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ προβλεπόταν πως θα ενισχυθούν και τα αγροδασικά βοσκοτόπια, κάτι που τελικά δεν θα γίνει.

Π1-31.6
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ,
ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακών εφαρµογών διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδοµένων, µεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρµα Fast (Farm Sustainability Tool – Εργαλείο Αειφορίας Φάρµας για τα Θρεπτικά συστατικά). Οι δεσµεύσεις των γεωργών ακολουθούν το άρθρο 63 της µε αριθµ. 2207/17.06.2023 (B’ 3941/17.06.2023)υ.α. Οι ψηφιακές εφαρµογές που χρησιµοποιούνται πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ ΚΑΠ) και θα περιγραφούν σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ αξιολογούνται από επιτροπή που συστήνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με την παρακάτω διαδικασία:

  • Αίτηµα προς ΟΠΕΚΕΠΕ από εταιρίες που έχουν αναπτύξει κατάλληλες εφαρµογές µε περιγραφή κάθε εφαρµογής (θα βγει συγκεκριµένη Οδηγία Υποβολής Αίτησης λήψης Άδειας Καταλληλότητας Υποψήφιων Παρόχων). Κάθε εφαρµογή θα αιτείται χρήση συγκεκριµένων κλήσεων (end point) της διεπαφής (api) µε συγκεκριµένα δικαιώµατα.
  • Αξιολόγηση του αιτήµατος από την Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήµατος Εξωτερικών Εφαρµογών σε σχέση µε την πλήρωση των υποχρεώσεων παρόχων ηλεκτρονικών εφαρµογών.
  • Ο παραγωγός θα επιλέγει από λίστα τις εφαρµογές που προτίθεται να χρησιµοποιήσει µέσω της ΕΑΕ έκαστης χρονιάς.

∆ράση 31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆)»
Οι γεωργοί που θα επιλέξουν το συγκεκριµένο οικολογικό σχήµα θα πρέπει να δηλώσουν ποια από τις εγκεκριµένες εφαρµογές θα χρησιµοποιήσουν ενώ είναι υποχρεωµένοι να τηρούν Σχέδιο Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης. Η χρήση της ψηφιακής εφαρµογής συνοδεύεται απαραίτητα από την επιλογή µιας επιπλέον δράσης του οικολογικού σχήµατος 31.6 σε επίπεδο αγροτεµαχίου ο µέγιστος αριθµός δράσεων που µπορεί να επιλεγεί είναι 3 µε υποχρεωτική τη χρήση της ψηφιακής εφαρµογής.

∆ράση 31.6-Β «Συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Η δράση συνίσταται στη συνέχιση της εφαρµογής της γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης 10.1.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΠΑΑ 2014- 2022, µετά την ολοκλήρωση των πολυετών δεσµεύσεων των δικαιούχων. Επιλέξιµα στη δράση είναι τα αγροτεµάχια τα οποίασυµπεριλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία (Τ∆) του εκάστοτε τελευταίου έτους κάθε πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

∆ράση 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιµων µακρο-οργανισµών»
Η ενισχυόµενη, εναλλακτική της χηµικής, µέθοδος φυτοπροστασίας, συνίσταται στην αντιµετώπιση των εχθρών – στόχων των καλλιεργειών µέσω της εξαπόλυσης ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων και ακάρεων. Συγκεκριµένα, οι γεωργοί εφαρµόζουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα µε ωφέλιµα αρπακτικά έντοµα και ακάρεα για την αντιµετώπιση:

  • των τετράνυχων (ενδεικτικά Tetranychus sp., Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani, Panonychus ulmi, Panonychus citri) στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και µηλιάς
  • της ψύλλας της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) στην περίπτωση της αχλαδιάς.

Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης

  • Τιµολόγια αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων

∆ράση 31.6- ∆ «Χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών»
Η ενισχυόµενη, εναλλακτική της χηµικής, µέθοδος φυτοπροστασίας, συνίσταται στην αντιµετώπιση των εντοµολογικών εχθρών – στόχων των καλλιεργειών µέσω της εφαρµογής εντοµοπαθογόνων νηµατωδών. Συγκεκριµένα, οι γεωργοί εφαρµόζουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα µε εντοµοπαθογόνους νηµατώδεις για την αντιµετώπιση της καρπόκαψας της ροδακινιάς (Grapholitha molesta), της καρπόκαψας της δαµασκηνιάς (Graplholitha funebrana) και της καρπόκαψας της µηλιάς (Cydia pomonella) στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της δαµασκηνιάς και της µηλιάς.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά : • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, • Τιµολόγια αγοράς εγκεκριµένων σκευασµάτων

∆ράση 31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»
Η ενισχυόµενη, εναλλακτική της χηµικής, µέθοδος ζιζανιοκτονίας, συνίσταται στην αντιµετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο του οπωρώνα/αµπελώνα µε µηχανικά µέσα, µέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και µέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρµογή mulch στον υποόροφο των οπωρώνων/αµπελώνων µέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις µόνιµες καλλιέργειες, εκτός ελιάς και εσπεριδοειδών. Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης,

  • Τιµολόγια αγοράς ή τιµολόγια παροχής υπηρεσιών.

∆ράση 31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση»
Η ενισχυόµενη καλλιεργητική πρακτική των καλοκαιρινών κλαδεµάτων συνίσταται στην αφαίρεση µικρού µόνο µέρους της βλάστησης των δέντρων που δεν είναι τόσο σηµαντική κατά τη θερινή περίοδο, µέσω της αφαίρεσης της ζωηρής βλάστησης/λαίµαργων βλαστών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών µηνών, ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες φωτισµού και αερισµού εντός της κόµης των δέντρων. Με τον τρόπο αυτό, µειώνονται οι µυκητολογικές και άλλες προσβολές και, κατά συνέπεια, µειώνεται η ανάγκη εφαρµογής χηµικής φυτοπροστασίας στους ελαιώνες και οπωρώνες της δράσης.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά : • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης

∆ράση 31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς»
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί αροτραίων και µόνιµων καλλιεργειών χρησιµοποιούν ακροφύσια (µπεκ) µειωµένης (χαµηλής) διασποράς ψεκαστικού νέφους στα ψεκαστικά µηχανήµατα µε τα οποία πραγµατοποιούν τις επεµβάσεις φυτοπροστασίας στα αγροτεµάχια της δράσης.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, • Τιµολόγια αγοράς µέχρι και 3 έτη πριν από την ηµεροµηνία υποβολής της ΕΑΕ 2023, • Κατάλογος προϊόντος

∆ράση 31.6-Η «∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών»
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί λαµβάνουν υπηρεσίες τρίτων για την αειφορική διαχείριση των υπολειµµάτων των ψεκαστικών υγρών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων της γεωργικής τους εκµετάλλευσης.
Η διαχείριση των υπολειµµάτων των ψεκαστικών υγρών συνίσταται:

α) Στη διοχέτευση της περίσσειας του ψεκαστικού υγρού και των υγρών έκπλυσης του εξοπλισµού ψεκασµού σε ειδικούς συλλέκτες από αδιαπέρατη µεµβράνη, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατείσδυσης των ρύπων
β) µετά από φυσική/παθητική εξάτµιση του νερού του διαλύµατος, οι δραστικές ουσίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συλλέγονται ως ξηρό υπόλειµµα στη µεµβράνη,

γ) η µεµβράνη, είτε στο τέλος της ζωής της, µία φορά ανά έτος, είτε όταν αυτή γεµίσει, µαζί µε το ξηρό υπόλειµµα µεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων από τον πάροχο της υπηρεσίας,

δ) ο πάροχος της υπηρεσίας εγκαθιστά νέα µεµβράνη.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, • Τιµολόγια παροχής υπηρεσιών, • Ιδιωτικό συµφωνητικό αναρτηµένο στην ΑΑ∆Ε

∆ράση 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς»
Η εφαρµογή εισροών µε µεταβλητές δόσεις µε χρήση χαρτών προσαρµόζει τη δόση της εισροής µε βάση την πληροφορία που παίρνει από ένα χάρτη. Έτσι όταν το ψεκαστικό φτάσει στις συντεταγµένες του χάρτη που βρίσκει µε τη χρήση GPS και πρέπει να αλλάξει τη ρύθµιση, την αλλάζει αυτόµατα. Τέτοια συστήµατα είναι αυτά που καταγράφουν το περίγραµµα του αγρού και το µέγεθος των προσβολών και καθορίζουν θέσεις µε περισσότερα ή λιγότερες ανάγκες σε εισροές, όπως χάρτες εδαφικών χαρακτηριστικών.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, • Τιµολόγια παροχής υπηρεσιών, • Ιδιωτικό συµφωνητικό αναρτηµένο στην ΑΑ∆Ε

∆ράση 31.6-Ι «Χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης»
α) Κατηγορία 1: Προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009 (προϊόντα λίπανσης που φέρουν σήµανση CE), τα οποία ανήκουν στην Κατηγορία Λειτουργίας Προϊόντων ΚΛΠ 1 (Λίπασµα) ή ΚΛΠ 7 (Σύµµεικτο προϊόν λίπανσης) και αποτελούνται από Συστατικά Υλικά ΚΣΥ 1 (Ουσίες και µείγµατα παρθένων υλικών) µαζί µε ΚΣΥ 8 (Πολυµερή θρεπτικών στοιχείων) ή/και ΚΣΥ 9 (Πολυµερή άλλα από τα πολυµερή θρεπτικών στοιχείων).
β) Κατηγορία 2: Λιπάσµατα νέου τύπου τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά µε δράση βραδείας αποδέσµευσης, βάσει της υπ’ αρ. 291180/11034/19-9-2002 (Β’ 1274) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε µε την υπ’ αρ. 257921/15-6-2004 (Β’ 955), όµοια και ισχύει. Τα λιπάσµατα νέου τύπου µε δράση βραδείας αποδέσµευσης πρέπει να περιλαµβάνονται υποχρεωτικά στο «Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Νέου Τύπου Λιπασµάτων» ή να έχει υποβληθεί φάκελος προς έγκριση στην αρµόδια υπηρεσία.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τιµολόγιο αγοράς • Ετικέτα προϊόντος
Σε περίπτωση ελέγχου υπεύθυνη δήλωση από την παραγωγό εταιρία µε την περιγραφή του προϊόντος που να αποδεικνύει ότι εντάσσεται στην επιλέξιµη κατηγορία

31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστές»
α) Κατηγορία 1: Προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009 (προϊόντα λίπανσης που φέρουν σήµανση CE) µε αναστολέα νιτροποίησης ή ουρεάσης ή απονίτρωσης, τα οποία ανήκουν στις Κατηγορίες Λειτουργίας Προϊόντος ΚΛΠ 5 (Αναστολέας).
ββ) Κατηγορία 2: Νέου τύπου λιπάσµατα µε παρεµποδιστή, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά βάσει της αριθ. 291180/11034/19-9-2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1274) ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε µε αριθ. 257921/15-6-2004 όµοια (ΦΕΚ Β’ 955) και ισχύει. Τα νέου τύπου λιπάσµατα µε παρεµποδιστή, πρέπει να περιλαµβάνονται υποχρεωτικά στο «Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Νέου Τύπου Λιπασµάτων»,
γγ) Κατηγορία 3:Τα λιπάσµατα ΕΚ 2003/2003 µε αναστολείς νιτροποίησης ή ουρεάσης.
Το άζωτο που παρεµποδίζεται στα προϊόντα λίπανσης που περιέχουν παρεµποδιστή νιτροποίησης ή ουρεάσης είναι ουρικής και αµµωνιακής µορφής. Σε περίπτωση που τα προϊόντα λίπανσης µε παρεµποδιστή νιτροποίησης ή ουρεάσης περιέχουν άζωτο σε νιτρική µορφή (η οποία δεν παρεµποδίζεται), αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25% του συνολικού αζώτου που περιέχεται στο προϊόν.
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τιµολόγια αγοράς • Ετικέτα προϊόντος η εγγυηµένη σύνθεση και θα φαίνονται τα ποσοστά των µορφών του αζώτου, µε το νιτρικό άζωτο να µην υπερβαίνει το 25% του συνολικού.
Σε περίπτωση ελέγχου υπεύθυνη δήλωση από την παραγωγό εταιρία µε την περιγραφή του προϊόντος που να αποδεικνύει ότι εντάσσεται στην επιλέξιµη κατηγορία

∆ράση 31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτες»
α) Κατηγορία 1α: Προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009 (προϊόντα λίπανσης που φέρουν σήµανση CE) τα οποία ανήκουν στην Κατηγορία Λειτουργίας Προϊόντος ΚΛΠ 6 (Βιοδιεγέρτης φυτών) και συγκεκριµένα στην 6(Α) (Μικροβιακός διεγέρτης φυτών) και ΚΛΠ 6(Β) (Μη µικροβιακός διεγέρτης φυτών).
β) Κατηγορία 1β: Προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009 (προϊόντα λίπανσης που φέρουν σήµανση CE) τα οποία ανήκουν στην ΚΛΠ 7 (Σύµµεικτο προϊόν λίπανσης που περιέχει έναν ή περισσότερους βιοδιεγέρτες φυτών που ανήκουν στην ΚΛΠ 6).
γ) Κατηγορία 2: Νέου τύπου λιπάσµατα τα οποία περιέχουν ουσίες βοηθητικές της ανάπτυξης των φυτών όπως φυτορµόνες, ένζυµα, ρυθµιστές, βιταµίνες, πρωτεΐνες, αµινοξέα, πολυµερή και άλλες παρόµοιες ουσίες που συµβάλουν στην ανάπτυξη του φυτού και βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων, σε συνδυασµό µε έναν ή και περισσότερους τύπους λιπασµάτων των οµάδων α’ – δ’ (το ελάχιστον έναν) του άρθρου 4α της αριθ. 257921/15-6-2004 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 955), τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά βάσει της αριθ. 291180/11034/19-9-2002 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1274), όπως τροποποιήθηκε µε την αριθ. 257921/15-6-2004 όµοια (ΦΕΚ Β’ 955) και ισχύει. Τα νέου τύπου λιπάσµατα µε ουσίες βοηθητικές της ανάπτυξης των φυτών πρέπει να περιλαµβάνονται υποχρεωτικά στο «Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Νέου Τύπου Λιπασµάτων». δ) Κατηγορία 3: Προϊόντα µε ουσίες βοηθητικές της ανάπτυξης των φυτών, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά για χρήση στη γεωργία βάσει της ΥΑ 217217/8-1-2004 (ΦΕΚ Β’ 35). Στην ετικέτα του προϊόντος πρέπει να αναγράφεται η φράση: «Ουσία βοηθητική της ανάπτυξης των φυτών/Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για χρήση στη γεωργία σύµφωνα µε την ΥΑ 217217/2004 (35/Β’/2004)».
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τιµολόγιο αγοράς, • Ετικέτα προϊόντος
Σε περίπτωση ελέγχου υπεύθυνη δήλωση από την παραγωγό εταιρία µε την περιγραφή του προϊόντος που να αποδεικνύει ότι εντάσσεται στην επιλέξιµη κατηγορία
Όπου θεωρηθεί απαραίτητο θα πραγµατοποιηθεί διασταύρωση µε την ελάχιστη συνιστόµενη ποσότητα ανα καλλιέργεια για τους παραπάνω τύπους λιπασµάτων

31.6-ΙΓ «Εφαρµογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας»
Η δράση συνίσταται στην εφαρµογή της µεθόδου της µαζικής παγίδευσης (mass trapping) του δάκου (Βactocera oleae) στην ελαιοκαλλιέργεια και της µύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, µανταρινιά).
Απαιτούµενα δικαιολογητικά: • Τήρηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, • Τιµολόγια αγοράς ή τιµολόγια παροχής υπηρεσιών, • Ιδιωτικό συµφωνητικό αναρτηµένο στην ΑΑ∆Ε.

Π1-31.7
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Οι δράσεις που αφορούν την εν λόγω παρέµβαση αφορούν:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθµισµένους βοσκοτόπους».
β) 31.7-∆ «Κατάρτιση και εφαρµογή βελτιωµένου σιτηρεσίου».
∆ράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθµισµένους βοσκοτόπους

  • ∆ιάρκεια παραµονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόµενους µήνες το έτος.
  • Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
  • Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρµόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Κατά την διάρκεια των µετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρµογή των κανόνων ευζωίας.
  • Συµµόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.

∆ράση 31.7-∆ Κατάρτιση και εφαρµογή βελτιωµένου σιτηρεσίου σε µέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκµετάλλευση, σε συνεργασία µε σύµβουλο, καταρτίζει και εφαρµόζει σιτηρέσιο µε στόχο αφ’ ενός τη µείωση των αερίων θερµοκηπίου και αφετέρου τον εµπλουτισµό της τροφής µε φυσικά συστατικά µε αντιµικροβιακή δράση έτσι ώστε να συµβάλλει στη µείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συµβούλου καθορίζονται κατά µέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαµβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

∆ράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθµισµένους βοσκοτόπους: Το µέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: Aίγες, πρόβατα – 6,5 ευρώ το στρέµµα, βοοειδή 5,5 ευρώ το στρέµµα.
∆ράση 31.7-∆ Κατάρτιση και εφαρµογή βελτιωµένου σιτηρεσίου σε µέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους: Το µέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:Aιγοπρόβατα/Βοοειδή 3 ευρώ το στρέµµα.

Π1-31.8 ∆ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙ∆ΕΣ ∆ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

  • ∆ικαιούχοι είναι φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 519/135068/2023 υπουργικής απόφασης (B’ 3071)
  • Ο δικαιούχος ενεργός γεωργός θα πρέπει να λαµβάνει βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα (Παρέµβαση Π1-21) για το σύνολο ή µέρος των επιλέξιµων εκταρίων του για το σχετικό οικολογικό πρόγραµµα.
  • Η παρέµβαση εφαρµόζεται στις εκτάσεις µε αναβαθµίδες που καλλιεργούνται µε µόνιµες ή αροτραίες καλλιέργειες, συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση.

Οι επιλέξιµες εκτάσεις θα εµφανίζονται σε συγκεκριµένο επίπεδο πληροφορίας στο γεωχωρικό περιβάλλον της ΕΑΕ 2023 Δ
ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
25,0 ευρώ/στρ.

Π1-31.9
∆ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕΘΟ∆ΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

∆ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

  1. ∆ικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2018/848.
  2. ∆ιαθέτουν κάποια εκ των επιλέξιµων καλλιεργειών/εκτροφών που αναφέρονται στον πίνακα.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης.
  • Πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι

ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΕΣ
Σε επίπεδο αγροτεµαχίου η παρέµβαση δεν είναι συµβατή:
α) Με οποιοδήποτε άλλη οικολογική παρέµβαση του άρθρου 31 του καν. (ΕΕ) 2021/2115
β) Με την παρέµβαση Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους (νεο-εισερχόµενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας.
γ) Με οποιαδήποτε δράση του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων του Μέτρου 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιµατικές υποχρεώσεις» του ΠΑΑ 2014-2022 εφόσον τα αγροτεµάχια περιλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης. Ο έλεγχος γίνεται σε επίπεδο αγροτεµαχίου και όχι στο σύνολο της εκµετάλλευσης. Αγροτεµάχια που δεν είναι ενταγµένα στο Μέτρο 11 και 10 µπορούν να ενισχυθούν στα πλαίσια του οικολογικού σχήµατος 31.9

Π1-31.10
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

∆ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
∆ικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που κατέχουν επιλέξιµους µνηµειακούς ελαιώνες και αναλαµβάνουν τη διατήρηση των γεωργικών συστηµάτων µε τη χρήση παραδοσιακών πρακτικών καλλιέργειας που συντέλεσαν και συντελούν στη βελτίωση του αγροτικού τοπίου.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η δράση εφαρµόζεται στους εκτατικούς ελαιώνες των νησιών του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Ιθάκη και Παξοί) που χαρακτηρίζονται ως µνηµειακοί ελαιώνες. Ειδικά για τη δράση αυτή ο δικαιούχος ενεργός γεωργός θα πρέπει να λαµβάνει βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα για το σύνολο ή µέρος των επιλέξιµων εκταρίων του για το σχετικό οικολογικό σχήµα.

ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
5,0 ευρώ ανά στρέµµα.

Πηγή: www.agronews.gr