Και ενώ τα βλέµµατα όλων, παραγωγών, συµβούλων, διοικητικών στις Ενώσεις, στα ΚΥ∆ και στα Περιφερειακά του Οργανισµού Πληρωµών είναι στραµµένα στις νέες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (µετά και την παράταση που δόθηκε έως τις 11 Σεπτεµβρίου), υπάρχουν και κάποιες εκκρεµότητες πληρωµών από την περσινή χρονιά που θα έπρεπε να κλείσουν πριν την προκαταβολή του τσεκ.

Ο χρόνος είναι περιορισµένος, καθώς µένουν κάτι λιγότερο από δύο µήνες και ως φαίνεται οι εκκρεµείς περιπτώσεις µάλλον δυσκολεύουν τους αρµόδιους, αφού δεν πληρώθηκαν αφενός στην ώρα τους και αφετέρου ούτε στην επίσηµη εξόφληση που έγινε στα µέσα Ιουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι το υποσύστηµα διοικητικών πράξεων κατηγορίας Ι & ΙΙ θα είναι διαθέσιµο για τις ΕΑΕ 2022 µέχρι τις 5 Σεπτεµβρίου, καλώντας τους ενδιαφερόµενους να προχωρήσουν σε σχετικές µεταβολές.

Μάλιστα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει προηγούµενη ανακοίνωση που ενηµερώνει τους παραγωγούς ότι µέχρι και την εξόφληση του Ιουλίου, σχετικά µε τις διοικητικές πράξεις, συµπεριλήφθηκαν τα ΑΦΜ που εµπλέκονται σε διοικητική πράξη των οποίων έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση µηχανογραφικά από τον Οργανισµό, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξει η δυνατότητα νέας συµπληρωµατικής πληρωµής, µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και µε ακρότατο χρονικό σηµείο την 15η Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυµίζεται ότι στην Κατηγορία Ι, για τις µεταβολές που δεν εµπίπτουν σε κανόνα ελέγχου, δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης και η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ, ενώ στην Κατηγορία ΙΙ, για τις µεταβολές που εµπίπτουν στους κανόνες ελέγχου, ο παραγωγός µεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και υποβάλλει αίτηµα διοικητικής πράξης προκειµένου να αξιολογηθούν και να εγκριθούν/απορριφθούν οι αιτούµενες µεταβολές και να οριστικοποιηθεί.

Μεταβολές για τις οποίες δεν απαιτείται υποβολή αιτήµατος διοικητικής πράξης (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι)

  1. Γενικά στοιχεία αιτούντα
    Για τη µεταβολή όλων των προσωπικών στοιχείων του αιτούντα δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ. Εξαιρούνται τα στοιχεία του ΑΦΜ, είδος προσώπου και όλων των στοιχείων στον πίνακα του οικονοµικού διαχειριστή για τα οποία απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  2. Τραπεζικά στοιχεία
    Η αλλαγή Τραπεζικού λογαριασµού ΙΒΑΝ πραγµατοποιείται χωρίς να απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. ∆ιευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η αλλαγή ΙΒΑΝ σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει εκδώσει «Κάρτα Αγρότη».
  3. Μέτρα – Επιχειρησιακά προγράµµατα
    Τα αιτήµατα συµµετοχής σε Επιχειρησιακά Προγράµµατα µεταβάλλονται χωρίς να απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  4. Συγκατάθεση GDPR
    Οι µεταβολές στις σχετικές επιλογές καταχωρίζονται απευθείας στη ΕΑΕ.
  5. Καρτέλα Οµάδα Παραγωγών, Συµβάσεις µε Επιχειρήσεις Βιοκαυσίµων, Παροχή Ηλεκτροδότησης, Στοιχεία Νοικοκυριού
    Για τη µεταβολή όλων των σχετικών στοιχείων δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ.
  6. Στοιχεία αγροτεµαχίων αλφαριθµητικά
  • Γενικά στοιχεία αγροτεµαχίου: Η υποβολή ένστασης επιλεξιµότητας ή/και περιφεριοποίησης καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ.
  • Άρδευση, Χλωρά λίπανση και Κάλυψη Καλλιέργειας: Για τη µεταβολή στοιχείων, Τύπος Ενέργειας (Χρήση Νερού, Κωδικός ΤΟΕΒ), γεώτρηση δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ.

Επιπλέον χαρτούρα για 41 Νέους στην Πελοπόννησο

Τα επικαιροποποιημένα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά τον διοικητικό έλεγχο των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022» ανακοίνωσε
η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικότερα, έχουν αναρτηθεί οι πίνακες με τους 1.738 δικαιούχους στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 63.532.500 ευρώ, για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών. Επίσης, έχει αναρτηθεί πίνακας εν δυνάμει δικαιούχων για τους οποίους απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση των δικαιολογητικών και στον οποίο περιλαμβάνονται 41 δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 1.445.000 ευρώ, καθώς και πίνακας αιτήσεων, που δεν επιλέγονται
για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
Όσον αφορά τις πληρωμές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, αυτή για τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες τοποθετείται για το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι εν δυνάμει δικαιούχοι κληθούν να προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά θα πληρωθούν την πρώτη δόση τον Οκτώβριο.

Πηγή: www.agronews.gr