Να δείξουν προσοχή στην εξωγεωργική τους δραστηριότητα ώστε να µην χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα και απενταχθούν από τους Νέους Αγρότες, έχει συµβουλέψει τους δικαιούχους του Μέτρου, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύµιος Τσιατούρας.

«∆εν απαγορεύεται στον νέο γεωργό να συµπληρώνει το εισόδηµά του µε εξωγεωργικές δραστηριότητες αλλά πρέπει να κρατηθεί µία ισορροπία» είχε αναφέρει. Τι σηµαίνει αυτή η ισορροπία; Ότι, η εξωγεωργική δραστηριότητα έως και 1.225 ώρες το χρόνο δηλαδή περί τα 150 µεροκάµατα ή 300 σε περίπτωση ηµιαπασχόλησης, επιτρέπεται για τους Νέους Αγρότες ενταγµένους στο Μέτρο 6.1 κατά τη διάρκεια των δεσµεύσεών τους, που ορίζουν πως θα πρέπει να θεωρούνται «επαγγελµατίες αγρότες».

Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το τροποποιηµένο θεσµικό πλαίσιο του ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων) για να θεωρείται κάποιος κατ’ επάγγελµα αγρότης θα πρέπει αρχικά να συµπληρώνει τουλάχιστον το 30% του χρόνου εργασίας του στην εκµετάλλευση.

Στην περίπτωση που έχουµε απασχόληση και εκτός της αγροτικής, τότε υπολογίζεται ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης εκτός αγροτικής εκµετάλλευσης (ΕΧΑΕΑΕ), ο οποίος θα πρέπει να µην υπερβαίνει τις 1.225 ώρες (ισούται µε το 70% του συνολικού ετήσιου χρόνου απασχόλησης) και στη συνέχεια υπολογίζεται ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκµετάλλευση (ΕΧΑΑΕ) έτσι ώστε το σύνολο (ΕΧΑΑΕ) και (ΕΧΑΕΑΕ) να µην υπερβαίνει τις 1.750 ώρες. Το άθροισµα αυτό αποτελεί τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης (ΕΣΧΑ), επί του οποίου υπολογίζεται το ποσοστό της αγροτικής δραστηριότητας.

Παράδειγµα 1

Αγρότης µε 200 στρέµµατα σκληρό σιτάρι θεωρείται πως δουλεύει ετησίως 400 ώρες το χρόνο (2 ώρες το στρέµµα το έτος σύµφωνα µε την απόφαση ΜΑΑΕ). Ως εκ τούτου µπορεί να εργάζεται εξωγεωργικά έως και 933 ώρες ετησίως, καθώς το 70% υπολογίζεται στο σύνολο των 1.333 ωρών που εργάζεται µε βάση το ΜΑΑΕ.

Παράδειγµα 2

Αγρότης συµπληρώνει εξωγεωργική εργασία 1.000 ώρες ετησίως. ∆ιαθέτει 50 στρέµµατα αµπέλι και θεωρείται πως δουλεύει παράλληλα στην αγροτική του εκµετάλλευση 1.850 ώρες ετησίως. Σύνολο 2.850 ώρες, όµως η ΜΑΑΕ θέτει ως κόφτη και υπολογίζει για τον ορισµό του κατ’ επάγγελµα αγρότη έως 1.750 ώρες συνολικό χρόνο εργασίας (εξωγεωργικό και γεωργικό). Με βάση το όριο των 1.750 ωρών λοιπόν ο αγρότης συµπληρώνει τουλάχιστον το 30% του χρόνου εργασίας του στην αγροτική του εκµετάλλευση οπότε θεωρείται κατ’ επάγγελµα αγρότης.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr