Νέα ολιγοήμερη παράταση, μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την προθεσμία για την υποβολή Διοικητικών Πράξεων 2022, κατηγορίας ΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί μία πρώτη παράταση μέχρι τις 5 του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι στην Κατηγορία ΙΙ, για τις µεταβολές που εµπίπτουν στους κανόνες ελέγχου, ο παραγωγός µεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και υποβάλλει αίτηµα διοικητικής πράξης προκειµένου να αξιολογηθούν και να εγκριθούν/απορριφθούν οι αιτούµενες µεταβολές και να οριστικοποιηθεί.

Η αρμόδια αρχή δύναται να αποδέχεται την προσθήκη/διαγραφή συμμετοχής σε Μέτρα/Δράσεις τόσο στα γενικά στοιχεία της αίτησης όσο σε επίπεδο αγροτεμαχίου/ζωϊκές εκμεταλλεύσεις μόνο εφόσον από διασταύρωση στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος που υποστηρίζει το Μέτρο/Δράση ή /και το ΟΠΣΑΑ προκύπτει προφανές σφάλμα καταχώρισης της ΕΑΕ.

Στοιχεία αγροτεμαχίων Αλφαριθμητικά

Γενικά στοιχεία αγροτεμαχίου

Για τη μεταβολή των παρακάτω στοιχείων σε αγροτεμάχιο απαιτείται έγκριση από ελεγκτή Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Τοποθεσία, ποσοστό συνιδιοκτησίας , ενδείξεις [Ενεργοποίηση Δικαιωμάτων, Διαχείριση ΑΠΕ έως 100ΚW, Μη Διαθέσιμο (Λόγω Ανωτέρας Βίας), Τήρηση Καν. 834/2007 & 848/2018 για βιολογική γεωργία, Ύπαρξη χαρακτηριστικών τοπίου (στα πλαίσια απαιτήσεων EFA για πρασίνισμα)] Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.– Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς 12 Ακαλ. Περιθώριο, Ακαλ. Περιθώριο (Μ 10.1.4), Παλιό Χαρτογραφικό Υπόβαθρο, Άλλο Χαρτογραφικό Υπόβαθρο, Αμπελουργικό Χαρτογραφικό

Στοιχεία Αγροτεμαχίου – Ιδιοκτησία

Η μεταβολή των στοιχείων ιδιοκτησίας είναι επιτρεπτή μόνο στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς με ισχυρούς νομικούς τίτλους οι οποίοι βρίσκονταν στη διάθεσή του κατά την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ. Σε περίπτωση χειρόγραφων μισθωτηρίων παλαιότερων ετών θα πρέπει αυτά να υπάρχουν ήδη στα σκαναρισμένα έγγραφα της ΕΑΕ αλλά εκ παραδρομής δεν συνδέθηκαν στην οριστική ΕΑΕ. Σε κάθε περίπτωση ο ελεγκτής πρέπει είναι πεπεισμένος ότι ο γεωργός ενήργησε καλή τη πίστη. Δεν επιτρέπεται η επισύναψη δικαιολογητικών μίσθωσης ή ιδιοκτησίας που έπρεπε να είναι στη διάθεση του δικαιούχου έως την 31/05 έκαστου έτους ενίσχυσης, εκτός αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατά παρέκκλιση ζητήσει – ανακοινώσει κάτι διαφορετικό. Κατά παρέκκλιση δύναται να μεταβληθούν τα στοιχεία του ΑΤΑΚ χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εξής: Ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τον ΑΤΑΚ που έχει ήδη καταχωρίσει καθώς και το ποσοστό ιδιοκτησίας στον πίνακα “Στοιχεία ιδιοκτήτη” της Καρτέλας “Ιδιοκτησία”. Επίσης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο. Διευκρινίζεται ότι κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ.

Φυτικό Κεφάλαιο – Καλλιέργειες

Για τη μεταβολή των παρακάτω στοιχείων σε αγροτεμάχιο απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

  1. Διαγραφή/αλλαγή/προσθήκη επίσπορης καλλιέργειας και έναρξης και λήξης περιόδου επίσπορης καλλιέργειας για τους δικαιούχους των υπομέτρων 4.1 και 6.1 & 6.3 (Νέων Αγροτών) στις υπόλοιπες περιπτώσεις η μεταβολή πραγματοποιείται χωρίς έγκριση από ελεγκτή.
  2. Αλλαγή καλλιέργειας εφόσον αποδεικνύεται η ανάγκη διόρθωση της καλλιέργειας με επιτόπιο έλεγχο ή με φωτοερμηνεία σε κάθε περίπτωση ο ελεγκτής πρέπει είναι πεπεισμένος ότι ο γεωργός ενήργησε καλή τη πίστη.
  3. Αλλαγή ποικιλίας
  4. Επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας και αιτηθείσα έκταση
  5. Αριθμός παραγωγικών δέντρων εφόσον η ποικιλία είναι ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΑ
  6. Αριθμός μη παραγωγικών δέντρων, εφόσον η ποικιλία είναι ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΑ
  7. Τροποποίηση Αρ. Δένδρων μεγαλύτερων των 4 ετών
  8. Τροποποίηση Αρ. Δένδρων μικρότερων των 4 ετών
  9. Αλλαγές στη χρήση της καλλιέργειας, εφόσον η ποικιλία παραμένει η ίδια και η αλλαγή αυτή δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη ενίσχυση.
    Για παράδειγμα επιτρέπεται η αλλαγή από ομάδα καλλιέργειας 4 Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.– Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς 13 (ελαιούχοι σπόροι) σε 16 (ενεργειακές καλλιέργειες), εφόσον είχε κατατεθεί σύμβαση με μεταποιητική εταιρεία με την υποβολή της αρχικής δήλωσης του αντίστοιχου έτους υποβολής ΕΑΕ και εκ παραδρομής έγινε καταχώριση στην ομάδα καλλιέργειας 4 αντί της ορθής ομάδας καλλιέργειας 16.
  10. Για μεταβολή ένδειξης Ξηρικό/Ποτιστικό όταν ένα ΑΦΜ έχει ενταχθεί στο Μ10.1.04. Η έγκριση θα πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου όταν η δηλωθείσα καλλιέργεια είναι ξηρική/ποτιστική (π.χ χειμερινά σιτηρά)
  11. Για τη μεταβολή/προσθήκη/διαγραφή αιτημάτων άμεσων ενισχύσεων σε αγροτεμάχιο Για διορθώσεις αλλαγής ποικιλίας και επίσπορης καλλιέργειας πρέπει να επισυναφθούν στο αίτημα διοικητικής πράξης τιμολόγια αγοράς σπόρου και τιμολόγια πώλησης (εξαιρούνται οι δενδρώδεις καλλιέργειες που απαιτούνται μόνο τιμολόγια πώλησης). Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διόρθωση καλλιέργειας και στοιχείων φυτικού κεφαλαίου χωρίς έλεγχο στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχή monitoring και έχουν δεσμευθεί λόγω τυχόν ευρημάτων έως πριν την πρώτη πληρωμή του εν λόγω αγροτεμαχίου. Επίσης, δύναται να αλλάξουν και τα άλλα αλφαρηθμητικά στοιχεία, πχ ιδιοκτησία κλπ.

Ζωικές Εκμεταλλεύσεις Τ

Οθόνη ζωικών εκμεταλλεύσεων

Για τη μεταβολή των παρακάτω στοιχείων στα στοιχεία των ζωικών εκμεταλλεύσεων απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

  1. Διόρθωση του/των κωδικού/ών εκμετάλλευσης (EL) του ΟΠΣΚ που δηλώνονται. Το νέο EL που καταχωρείται θα πρέπει να αποτελεί EL της ίδιας κατηγορίας ζωικού κεφαλαίου.
  2. Προσθήκη της ένδειξης «μηδενική απογραφή κατά την υποβολή ΕΑΕ». Η εν λόγω μεταβολή εγκρίνεται μόνο εφόσον από το ΟΠΣΚ προκύπτει ότι η εκμετάλλευση είχε διακοπεί σε ημερομηνία προγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής ΕΑΕ.

Οθόνη σταβλικών εγκαταστάσεων

Στοιχεία στάβλου
1) Επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης, η μεταβολή στοιχείων των στάβλων μετακίνησης: αλλαγή ένδειξης, τροποποίηση ημερομηνιών μετακίνησης μόνο εφόσον έχουν καταχωρηθεί εξ αρχής όλοι οι στάβλοι αλλά εκ παραδρομής έχει δηλωθεί λάθος ποιος είναι ο βασικός και ποιος ο στάβλος μετακίνησης

2) Επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης, η μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησίας

 

1) Επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης, σε όλες τις κατηγορίες ζωικού κεφαλαίου η μεταβολή του πλήθους των ζώων των στάβλων μετακίνησης.

2) επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης σε όλες τις κατηγορίες ζωικού κεφαλαίου(εκτός των βοοειδών) η μεταβολή των στοιχείων: Κωδικός Υποκατηγορίας, Υποκατηγορία, Πλήθος Ζώντων Ζώων, Πλήθος κυψελών

3) επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης η μεταβολή του πεδίου «είδος φυλής», στα βοοειδή στην καρτέλα «βοοειδή ανά ενώτιο»

 

Μεταφορά ενωτίων σε Βασικό Στάβλο

1) Επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης, η μεταφορά ενωτίων βοοειδών μεταξύ βασικών στάβλων.

Επισύναψη εγγράφων Επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αντικατάσταση ήδη υποβληθέντων δικαιολογητικών εγγράφων και συνδεδεμένων στην οριστική ΕΑΕ υπό την προϋπόθεση ότι ο ελεγκτής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι πεπεισμένος ότι ο γεωργός έχει ενεργήσει καλή τη πίστη και ότι εκ παραδρομής επισυνάφθηκαν ελλιπή ή εσφαλμένα δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία βρίσκονταν στη διάθεσή του κατά την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ. Επιτρέπεται η επισύναψη δικαιολογητικών που αφορούν ειδικά ή/και συνδεδεμένα καθεστώτα με την προϋπόθεση ότι βρίσκονταν στη διάθεσή του κατά την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ.

Το αίτημα της επισύναψης πρέπει να έχει υποβληθεί πριν την πληρωμή των εν λόγω καθεστώτων και το αργότερο έως τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτημάτων Διοικητικών Πράξεων. Επιτρέπεται σύνδεση στην ΕΑΕ δικαιολογητικών εγγράφων που υποβλήθηκαν κατά την οριστικοποίηση αλλά δεν συνδέθηκαν στην οριστική ΕΑΕ υπό την προϋπόθεση ότι ο ελεγκτής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι πεπεισμένος ότι ο γεωργός έχει ενεργήσει καλή τη πίστη και ότι λόγω τεχνικής αστοχίας δεν ολοκληρώθηκε η σύνδεση των εγγράφων.

Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται επισύναψη «Εξουσιοδότησης πληρωμής βοσκοτόπου» η οποία επισυνάπτεται στην αίτηση χωρίς περαιτέρω έλεγχο από ελεγκτή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε διόρθωση και προσαρμογή των δικαιολογητικών έγγραφων που έχει υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή, εάν η αρμόδια αρχή έχει ήδη ενημερώσει τον δικαιούχο για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή εάν η αρμόδια αρχή έχει ειδοποιήσει τον δικαιούχο για την πρόθεσή της να διενεργήσει επιτόπιο ή και διοικητικό έλεγχο ή εάν από τον επιτόπιο έλεγχο αποκαλυφθούν τυχόν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.– Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς 15 Διευκρινίζεται ότι, i. οι βεβαιώσεις συμμόρφωσης τήρησης των απαιτήσεων του Καν.(ΕΕ) 834/2007 & 848/2018 (βιολογική γεωργία) ii. τα έντυπα Ν, Ε3 και Ισοζύγιο επισυνάπτονται στα έγγραφα της ΕΑΕ με αίτημα διοικητικής πράξης όταν απαιτείται.

Πηγή: www.agronews.gr