Το ζήτηµα της επιλεξιµότητας µε βάση το χρόνο που γράφτηκε πρώτη φορά στο ΜΑΑΕ ο ενδιαφερόµενος ως «νεοεισερχόµενος», είναι ένα από τα κύρια σηµειά τριβής στη διαβούλευση για την πρόσκληση Νέων Αγροτών.

Όπως περιγράφεται στην πρόσκληση, δικαιούχοι θα είναι όσοι µπήκαν στη γεωργία στο 18µηνο πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, παρά το γεγονός πως ο χρόνος αυτός προσδιοριζόταν στο 24µηνο στο στρατηγικό σχέδιο, ενώ είχαν γίνει και συζητήσεις για 36µηνο. Οι διαχειριστικές αρχές λοιπόν, επέλεξαν να περιορίσουν αρκετά τη δεξαµενή των εν δυνάµει δικαιούχων µε αυτή την πρόβλεψη, θέτοντας εκτός προγράµµατος όσους µπήκαν στο αγροτικό επάγγελµα το 2022 ή αρχές του 2023. Άλλα ζητήµατα που απασχολούν µε βάση τα σχόλια της διαβούλευσης είναι:

  • Υποχρέωση τζίρου: Η πρόσκληση αναφέρει την υποχρέωση πραγµατοποίησης κύκλου εργασιών τουλάχιστον στο 50% της Τυπικής Απόδοσης. Αυτή η δέσµευση έχει δηµιουργήσει προβλήµατα στην πρόσκληση του 2021 και θα δηµιουργήσει και τώρα αναφέρεται στα σχόλια µελετητών. Ως εκ τούτου ζητείται η µείωση του ποσοστού, ή να να αντικατασταθεί από ένα συνολικό άθροισµα κύκλου εργασιών στην τριετία ή τετραετία.
  • Στρατιωτική θητεία: Η πρόσκληση λέει πως πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη θητεία του ο ενδιαφερόµενος έως και 9 µήνες µετά την ένταξη. Ζητείται είτε η κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης. Υπενθυµίζεται πως οι περισσότερες θητείες διαρκούν 12 µήνες.
  • Συνεργασία µε πιστοποιηµένο σύµβουλο: Υποχρεωτική καθίσταται η σύµβαση µε πιστοποιηµένο πάροχο συµβουλών για τους δικαιούχους. Στις παρατηρήσεις σηµειώνεται πως το µέτρο παροχής συµβουλών σηµειώνει µεγάλη καθυστέρηση και εµφανίζονται προβλήµατα στην εφαρµογή του. Ζητείται λοιπόν από µερίδα µελετητών να καταργηθεί η δέσµευση αυτή.
  • Τυπική Απόδοση αρχικής κατάστασης: Στην πρόσκληση (σηµείο 4.5.4) αναφέρεται ως υποχρέωση τουλάχιστον 6.700 -10.000 ευρώ (ανάλογα την περιοχή παρέµβασης) της Τ.Α να προέρχεται από παραγωγικές φυτείες ή ετήσιες καλλιέργειες. Ζητείται να αποσαφηνιστεί ότι αυτό δεν αφορά κτηνοτρόφους. Σε επικοινωνία της Αgrenda µε τις διαχειριστικές αρχές, επιβεβαιώθηκε ότι η παραπάνω παράγραφος αφορά µόνο τη φυτική παραγωγή. Για τους κτηνοτρόφους, ενδέχεται να µπει ανάλογη παράγραφος για ενήλικα ζώα, κάτι που µένει να επιβεβαιωθεί.
  • Ποσό ενίσχυσης: Η φυτική παραγωγή µε βάση την πρόσκληση έχει ως βασικό ποσό ενίσχυσης τα 30.000 ευρώ. Ζητείται η αύξησή του, κάτι που πάντως συγκεντρώνει µικρές πιθανότητες.

Σηµειώνεται πως η τελική πρόσκληση αναµένεται να εκδοθεί εντός του Φθινοπώρου του 2024, µε το ΟΣ∆Ε του ίδιου έτους να αποτελεί τη δήλωση αναφοράς για την προσµέτρηση της Τυπικής Απόδοσης ένταξης, µοριοδότησης κ.ο.κ.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr