Πενταετή επιδότηση του επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια που λαµβάνονται µέσω του µηχανισµού του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ετοιµάζουν οι διαχειριστικές αρχές.

Επιδότηση επιτοκίου με πενταετή διάρκεια μόνο για αγρότες χαμηλώνει το κόστος δανεισμού σε αγροτικές επενδύσεις

Αυτό σηµαίνει για παράδειγµα αν το επιτόκιο αγοράς είναι στο 8%, τότε το ΠΑΑ θα έρχεται να χρηµατοδοτήσει ένα ποσοστό ύψους 4-5% του επιτοκίου, µε τον αγρότη τελικώς να πληρώνει το υπόλοιπο για τα πρώτα πέντε έτη διάρκειας του δανεισµού. Πρόκειται για µία προσθήκη η οποία θα λειτουργεί επιπροσθέτως της εγγύησης 80% κάθε δανείου του προσφέρει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αποτέλεσµα της νέας τροποποίησης θα είναι να δηµιουργηθούν ακόµα πιο ευνοϊκές συνθήκες λοιπόν για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα όσον αφορά την λήψη δανείων µέσω του Ταµείου Εγγυήσεων, το οποίο χρηµατοδοτεί δανεισµό ποσού ύψους από 10.000 έως 5 εκατ. ευρώ. Για τη σχετική πρόβλεψη, έγγραφο των διαχειριστικών αρχών µε τίτλο «Πορεία υλοποίησης ΠΑΑ 2014-2022» αναφέρει:

«Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, οι συνεργαζόµενες τράπεζες έχουν συνάψει συµβάσεις για χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναµένεται µέχρι το τέλος του έτους το ποσό αυτό να ανέλθει σε 42–45 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για µία νέα τροποποίηση της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης, σύµφωνα µε την οποία το Χρηµατοδοτικό Εργαλείο θα παρέχει και επιδότηση επιτοκίου, πέρα από τις ευνοϊκές ρυθµίσεις της µείωσης του ύψους του επιτοκίου σε σχέση µε το επιτόκιο της αγοράς και της µείωσης ή εξάλειψης των απαιτούµενων εξασφαλίσεων, οι οποίες ήδη ισχύουν. Το αποτέλεσµα της νέας τροποποίησης θα είναι να δηµιουργηθούν ακόµα πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα όσον αφορά την λήψη δανείων µέσω του ΤΕΑΑ».

Τα επενδυτικά δάνεια µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραµµα επιχορήγησης (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης (4.1) ή Επενδύσεις σε µεταποίηση (4.2))

Σηµειώνεται ωστόσο πως όταν συνδυάζεται το εργαλείο αυτό µε επιδότηση από επενδυτικό πρόγραµµα του ΠΑΑ, η τελική επιχορήγηση που θα λάβει από το Μέτρο ενδέχεται να είναι µειωµένη, γεγονός που «κρατάει πίσω» αρκετούς από το να κάνουν αίτηση.

Οφέλη του δανεισµού από το ΤΕΑΑ

Τα οφέλη του δανεισµού από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης µέχρι σήµερα έχουν ως εξής:

  • Μειωµένες εξασφαλίσεις: 50% –100% µείωση στις απαιτούµενες εξασφαλίσεις.
  • Μειωµένα επιτόκια δανεισµού: 0,5 –1,25 εκατοστιαίες µονάδες µείωση. Σηµειώνεται πως οι όροι διαφέρουν ανά τράπεζα που διαχειρίζεται αυτό το εργαλείο.
  • Μειωµένα έξοδα φακέλου: 20% µείωση.
  • Ευρεία επιλεξιµότητα δαπανών: κεφάλαιο κίνησης, ζωικό κεφάλαιο, ετήσιο φυτικό κεφάλαιο, µεταχειρισµένος εξοπλισµός.
  • ∆άνεια για κεφάλαιο κίνησης σε πληγέντες από COVID-19: Το δάνειο αυτό χορηγείται για την ενίσχυση των πληγέντων από την υγειονοµική κρίση λόγω του κορωνοϊού. Για τη λήψη του δανείου αρκεί ο ενδιαφερόµενος να αποδείξει ότι µειώθηκαν τα εισοδήµατα του το 2020 και το 2021 σε σχέση µε το 2019. Επίσης – ειδικά για το δάνειο λόγω COVID δεν απαιτείται η υποβολή στην τράπεζα επιχειρησιακού σχεδίου, δεν απαιτείται η κατάθεση παραστατικών για τις δαπάνες και – το πιο σηµαντικό – µε το δάνειο αυτό επιτρέπεται η αναχρηµατοδότηση παλαιότερου χρέους από προηγούµενα δάνεια. Αυτή είναι και η µοναδική περίπτωση όπου ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο επιτρέπεται να χρησιµοποιηθεί για αποπληρωµή παλαιότερου χρέους.
  • ∆άνεια κεφαλαίου κίνησης: Ένας επενδυτής ο οποίος έχει πραγµατοποιήσει επιλέξιµες δαπάνες και έχει λάβει επιχορήγηση ως δικαιούχος Μέτρου του ΠΑΑ, µπορεί να λάβει Κεφάλαιο Κίνησης χωρίς να περιλαµβάνονται υποχρεωτικά επενδυτικές δαπάνες στο δάνειο του Χρηµατοδοτικού Εργαλείου, καθώς στην προκειµένη περίπτωση ως επενδυτικές δαπάνες µπορούν να θεωρηθούν οι δαπάνες της επιχορηγούµενης πράξης. Η εν λόγω επιλέξιµη δαπάνη δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ ή το 30% του συνολικού ποσού της επιλέξιµης δαπάνης για την επένδυση, όποιο από τα δύο ποσά είναι υψηλότερο.
    Ένας τελικός αποδέκτης ο οποίος δεν έχει λάβει επιχορήγηση µέσω του ΠΑΑ, µπορεί να λάβει Κεφάλαιο Κίνησης µε το Χρηµατοδοτικό Εργαλείο αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαµβάνονται επενδυτικές δαπάνες στο δάνειο του Χρηµατοδοτικού Εργαλείου. Το ύψος των επενδυτικών δαπανών του δανείου µέσω του ΧΕ θα πρέπει να είναι µεγαλύτερο από το ύψος του κεφαλαίου κίνησης του δανείου µέσω του ΧΕ.

Ενδεικτικά, δαπάνες για Κεφάλαιο Κίνησης µπορεί να είναι, µεταξύ άλλων:

  • Μισθοδοσία.
  • ∆απάνες λογαριασµών κοινής ωφελείας (ρεύµα, νερό, τηλέφωνο κλπ).
  • Καύσιµα οχηµάτων που συνδέονται µε την επιχείρηση.
  • Ζωοτροφές.
  • Λίπασµα.
  • Υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες κλπ.
  • Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην A

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr