Σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή εκτροφής το µέτρο βιολογικής γεωργίας (µετατροπή) µπορεί να συνδυαστεί µε δράσεις των οικολογικών σχηµάτων, σύµφωνα µε εφαρµοστική απόφαση του ΥΠΑΑΤ που αφορούσε ωστόσο τους δικαιούχους του περασµένου ΠΑΑ. Οι επιλογές, λοιπόν, ειδικά για τις αροτραίες είναι συµφέρουσες.

Για παράδειγµα η βιολογική µηδική µπορεί να πάρει από το ΠΑΑ 88,2 ευρώ το στρέµµα και µε πιστοποιηµένο σπόρο ακόµη 60 ευρώ µέσω eco-schemes. Τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά ψηχανθή µε ενίσχυση όµως 58,4 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά του ΠΑΑ. Αναλυτικότερα οι επιλογές των παραγωγών, εφόσον µπουν στα βιολογικά του ΠΑΑ έχουν ως εξής:

-Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου: Αντικατάσταση Μηδικής: Με βίκο 48,8 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ. Αντικατάσταση Βάµβακος: Με βίκο 10,9 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ. Αντικατάσταση Αραβοσίτου: Με βίκο 31,6 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ.

Ο βίκος λαµβάνει από τα βιολογικά του ΠΑΑ 58,4 ευρώ το στρέµµα και τα χειµερινά σιτηρά 21,6 ευρώ το στρέµµα

  • Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών: Αφορά τις πιστοποιηµένες ποικιλίες σε κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια (62,8 ευρώ το στρέµµα) και τα χειµερινά σιτηρά µε 31,3 ευρώ το στρέµµα. Τα βιολογικά όσπρια από το σχετικό πρόγραµµα του ΠΑΑ λαµβάνουν πριµ ύψους 65,3 ευρώ το στρέµµα.
    Η παραπάνω δράση eco-scheme αφορά και τα αρωµατικά φυτά για ενίσχυση 82,4 ευρώ το στρέµµα. Στα Βιολογικά λαµβάνουν 129 ευρώ το στρέµµα. Σύνολο λοιπόν, επιδότηση άνω των 200 ευρώ το στρέµµα.
  • Καλλιέργεια καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών: Αφορά Κινόα, Τεφ, Σιταροκρίθαρο, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Μουκούνα, Τσουκνίδα, Λινάρι, Καµελίνα, Χία ή Τσία ή Κία, Γλυκοπατάτα µε επιδότηση60 ευρώ το στρέµµα. Η γλυκοπατάτα λαµβάνει 84,8 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά και οι υπόλοιπες καλλιέργειες 69,4 ευρώ το στρέµµα.
  • Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση: 17,5 ευρώ/στρέµµα. Σε αυτή τη δράση µπορούν να ενταχθούν και οι ελιές που λαµβάνουν από τα βιολογικά 69,2 (ελαιοποιήσιµες) και 71,2 ευρώ το στρέµµα (επιτραπέζιες).
  • ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες: 25 ευρώ το στρέµµα.

Σπάνιες Φυλές: Οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα θα µπορούν να είναι και δικαιούχοι της διατήρησης βιολογικών των eco-schemes.
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως θα πρέπει να υπάρξει µέριµνα ώστε να επικαιροποιηθούν οι λεγόµενες «ασυµβατότητες» µεταξύ αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων και οικολογικών σχηµάτων, πριν εκδοθεί η οποιαδήποτε προκήρυξη και φυσικά πριν τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε 2024. Ήδη πάντως έχει αργήσει να το κάνει.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr