Πρόσθετες απαιτήσεις αγροτών από τις επί μέρους δράσεις «πρασινίσματος» τα γνωστά πλέον eco-schemes, που πλησιάζουν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 425 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, έφερε το πρόσφατο άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης (άγνωστο για ποιο λόγο) και η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων από τους μη μυημένους στο σύστημα.

Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη η κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων, εντός και εκτός πλαισίου των οικοσχημάτων, θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις των αντίστοιχων πληρωμών που με βάση τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προγραμματισθεί ως το τέλος Απριλίου, δηλαδή πριν το Πάσχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τεθεί ως προτεραιότητα να προστατευθούν μέχρι ένα βαθμό οι πριμοδοτήσεις που συνδέονται με πραγματικά έξοδα των παραγωγών τα οποία αποδεικνύονται με τιμολόγια. Σε αυτές τις δράσεις βρίσκονται μεταξύ άλλων το Κομφούζιο, η ειδική θρέψη, οι δακοπαγίδες, ο ψεκασμός ακριβείας κ.α. Οι συγκεκριμένες υποδράσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες υπό τη «Δράση 6» η οποία και έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των παραγωγών, μαζί με τη «Δράση 1» που αφορά τις σπορές χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών και τη «Δράση 9» της διατήρησης στη Βιολογική Γεωργία.

Οι δυνατότητες για αναδιανομή των ποσών εντός των eco-schemes είναι περιορισμένες καθώς στις δράσεις που δεν έχουν τη µέγιστη απορροφητικότητα τα διαθέσιµα κονδύλια φτάνουν τα 105 εκατ. ευρώ. Πόσα από αυτά τα χρήματα τελικά θα µεταφερθούν και ποιες δράσεις θα εξυπηρετήσουν, μένει να φανεί.
Πάντως, βέβαιη θεωρείται και η µείωση της επιδότησης στα βιολογικά όχι τόσο για λόγους προϋπολογισµού, αλλά «ισονοµίας» σε σχέση µε τους αιτούντες σε άλλες δράσεις, καθώς όπως λένε οι έχοντες γνώση των πραγµάτων για παράδειγμα δεν γίνεται 60.000 αγρότες να διεκδικούν 235 εκατ. ευρώ (σ.σ τα διαθέσιμα λεφτά για τη βιολογική γεωργία) και οι υπόλοιποι 300.000 να µοιραστούν από 200 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, εκτιµάται πως θα γίνει προσπάθεια η τελική επιδότηση ανά αγρότη στις δράσεις που δεν έχουν να κάνουν με τιμολόγια, να αγγίζει τα ποσά πρασινίσµατος, δηλαδή το 50% της µέσης αξίας των (µειωµένων) δικαιωµάτων ανά αγρονοµική περιφέρεια. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του πρασινίσματος ήταν κοντά στα 520 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω των eco-schemes είναι διαθέσιμα 425 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά το κλείσιμο των αιτήσεων, γίνονται κάποιες διορθώσεις στο σύστημα που «πέταξε» εκτός δράσεων ορισμένους αγρότες που όμως είχαν οριστικοποιήσει την επιλογή τους. Προς το παρόν δεν είναι δυνατό λοιπόν να υπάρχει τελική εικόνα για το αιτούμενο ποσό και για τους αγρότες που ζήτησαν να συμμετάσχουν σε δράση eco-scheme.

Εξορθολογισμός το 2024

Tο 2024 οι αιτήσεις ίσως κυµανθούν πιο συγκρατηµένα, µε µία ολοκληρωτική αναδιαµόρφωση του µηχανισµού επιδότησης των eco-schemes το 2025. Για το νέο µοντέλο επιδοτήσεων εξετάζονται αρκετές προτάσεις, και μία εξ αυτών είναι να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μία άλλη πρόταση είναι να υπάρξει ακόμη πιο μεγάλος περιορισμός δράσεων ανά ΑΦΜ πέρα από τις γνωστές ασυµβατότητες. Παράλληλα, προωθείται η µεταφορά κονδυλίων από τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα των Προγραµµάτων στα eco-schemes ώστε να ικανοποιείται τυχόν υπερβάλουσσα ζήτηση από το 2024 και µετά.

Πηγή: www.agronews.gr