Σε ισχύ για τις φετινές εαρινές οι δεσμεύσεις Απονιτροποποίησης, Απρίλιο οι αιτήσεις για το πριμ των 60 ευρώ

Εντός Απριλίου ανοίγει η πρόσκληση για διετείς δεσµεύσεις το πλαίσιο του Μέτρου Απονιτροποίησης, προϋπολογισµού 100 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόµενοι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα κριτήρια επιλεξιµότητας, µε τις δεσµεύσεις να ξεκινούν από την καλλιεργητική περίοδο 2024 (χειµερινές σπορές 2023-εαρινές σπορές 2024).

Συγκεκριµένα για να είναι επιλέξιµο προς ένταξη στο Μέτρο ένα αγροτεµάχιο θα πρέπει:

1) Να είναι σε επιλέξιµη περιοχή: ∆ηλαδή σε:

  • Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλµυρού Μαγνησίας.
  • Περιοχή του Νότιου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.
  • Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίµνης Βιστωνίδας.
  • Περιοχή του Βόρειου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.

2) Να έχει δηλωθεί ως αρδευόµενο σε επίπεδο αγροτεµαχίου στο ΟΣ∆Ε 2023.

3) Να εφαρµόζονται δεσµεύσεις αγρανάπαυσης (στο 30-50% του αγροτεµαχίου) ή αµειψισποράς (30-90% του αγροτεµαχίου) σε επίπεδο αγροτεµαχίου.

Ως καλλιέργειες αµειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή) και επίσης δηλώνονται στην αντίστοιχη ΕΑΕ ως ξηρικές.

Η εναποµείνασα της αµειψισποράς ή της αγρανάπαυσης έκταση καλλιεργείται µε της επιλέξιµες αροτραίες καλλιέργειες, δηλαδή βαµβάκι, καλαµπόκι, ηλίανθο (µόνο στην αµειψισπορά).

4) Να καλλιεργήσει 100% το αγροτεµάχιό του µε κάποια ξηρική καλλιέργεια. Σε αυτήν την περίπτωση λαµβάνει τη µικρότερη ενίσχυση του πίνακα, η οποία ταυτίζεται µε αυτήν του αραβόσιτου, µειωµένη κατά 10%.

5) Ο δικαιούχος δεν µπορεί στο αγροτεµαχίο που εφαρµόζει τις δεσµεύσεις του Μέτρου, να λάβει επιδότηση για το ίδιο αγροτεµάχιο σε οποιαδήποτε δράση των eco-schemes µε εξαίρεση τη ∆ράση 6 (Ψηφιακά Εργαλεία) και τη ∆ράση 4 (Συγκέντρωση και θρυµµατισµός των υπολειµµάτων καλλιεργειών και εφαρµογή του κοµπόστ).

Ποσοστά ενίσχυσης

Τα πριµ διαµορφώνονται ανάλογα τις δεσµεύσεις για όλες τις προσκλήσεις ως εξής:

  • Αγρανάπαυση: Αραβόσιτος έως 52 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ.
  • Αµειψισπορά: Αραβόσιτος έως 35,8 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ και ηλίανθος έως 32,2 ευρώ.

Ετήσια παράταση

Παράλληλα µε την πρόσκληση για νέες εντάξεις θα εκδωθεί άλλη µία που θα παρέχει διετή παράταση σε δεσµεύσεις που αφορούν αγροτεµάχια που εντάχθηκαν στην Απονιτροποίοηση σε περασµένες προσκλήσεις.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr