Μεγαλύτερη φέτος η αγορά δικαιωμάτων μετά το πάγωμα 160.000 τίτλων το 2023

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

Μεγαλύτερη φέτος η δεξαμενή για την αγορά δικαιωμάτων μετά την κρυάδα που πάγωσε το 2023 160.000 τίτλους

Όπως και να έχει δεν αναµένεται να αλλάξουν πολλά σε σχέση µε πέρσι όσον αφορά τις τεχνικές λεπτοµέρειες των µεταβιβάσεων, µε το 2024 πάντως να ξεχωρίζει καθώς:

  • Πρώτον, η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά της εφαρµογής της ΚΑΠ, οπότε οι παραγωγοί είδαν τελικώς πόσο µειώθηκε το τσεκ που λάµβαναν. Το γεγονός αυτό έρχεται να αλλάξει τις τιµές πώλησης και αγοράς των δικαιωµάτων.
  • ∆εύτερον, εκτιµούνται περί τα 40.000 δενδροκοµικά δικαιώµατα και 120.000 αροτραία που δεν ενεργοποιήθηκαν το 2023 σε σχέση µε αυτά που είχαν υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Μερίδα εξ’ αυτών επέστρεψε στο Εθνικό Απόθεµα. Τα υπόλοιπα, για να µην χαθούν, µπορεί να αναζητήσουν οι παραγωγοί να τα πουλήσουν-µεταβιβάσουν.
  • Τρίτον, το ερχόµενο φθινόπωρο είναι προγραµµατισµένο να ξεκινήσει το Μέτρο των Νέων Αγροτών. Ως εκ τούτου, κάποιοι θα θελήσουν το αγροτεµάχιο που θα µισθώσουν ή αγοράσουν, να το «ντύσουν» µε δικαίωµα βασικής ενίσχυσης. Προφανώς, οι Νέοι Αγρότες µπορούν να αιτηθούν Εθνικό Απόθεµα γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο, ανέκαθεν σε χρονιά προκήρυξης πριµ πρώτης εγκατάστασης υπήρχε µία αύξηση στις µεταβιβάσεις. Σε στάση αναµονής βρίσκονται παράλληλα οι υποψήφιοι, για τα κριτήρια µοριοδότησης που θα παίξουν επίσης σηµαντικό ρόλο αναφορικά µε τη γη που θα δηλώσουν στο ΟΣ∆Ε.
  • Τέταρτον, µε βάση τα όσα διεκδικεί η χώρα µας για την τροποποίηση της ΚΑΠ, ενδέχεται φέτος να αυξηθεί ο προϋπολογισµός της βασικής ενίσχυσης. Εφόσον τελικά προχωρήσει η σχετική ανακατανοµή πόρων µεταξύ ΠΑΑ και άµεσων ενισχύσεων για την οποία πιέζει το ΥΠΑΑΤ, θα επηρεαστεί άµεσα η µέση αξία των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης αλλά και η διαδικασία της σύγκλισης.

Απαιτούνται διευκρινίσεις για µισθωτήρια

Αναφορικά µε τι διαδικασία µεταβίβασης, σηµειώνεται πως δεν θα γίνονται δεκτές µεταβιβάσεις δικαιωµάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2023. ∆ιευκρινίζεται ότι η παρακράτηση σε περίπτωση µεταβίβασης δικαιωµάτων που δεν συνοδεύεται µε την επιλέξιµη γη δεν θα εφαρµόζεται στη µοναδιαία αξία, η οποία παραµένει σταθερή. Αλλά θα µειώνεται ο αριθµός των µεταβιβαζόµενων δικαιωµάτων κατά 25%.

Επιπλέον δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί φέτος σχετικά µε τον ΑΤΑΚ, τα χειρόγραφα µισθωτήρια κλπ. Σηµειώνεται πως όλα τα µισθωτήρια αγροτεµαχίων που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεµάχιο πάνω από 40 στρέµµατα ή έχουν αντικείµενο µισθίου από 960 ευρώ και πάνω αναµένεται να είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

 

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr