Συνάντηση Boιτσεχόφσκι για ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνεται 11 Ιουνίου η… πρόοδος.

«Μπλόκο» ακόμα και στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, φαίνεται πως επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα η ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν βρεθούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των δεδομένων των αγροτών και την δίκαιη κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Το ποντίκι με τη γάτα στη συνάντηση με Βοϊτσεχόφσκι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 11 Ιουνίου κρίνεται η… πρόοδος

Ακόμα και από τη γλώσσα του σώματος που μεταφέρουν οι εικόνες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού και των επιτελών του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Κοινοτικό Επιτρόπο, Γιάννους Βοιτσεχόφσκι και τους συνεργάτες του στις Βρυξέλλες, δείχνουν καθαρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και την επιλογή των κοινοτικών αρχών να μην επιτρέψουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξυγίανση του Οργανισμού Πληρωμών.

Τόσο τα μισόλογα της εθνικής αντιπροσωπείας, όσο και τα τεράστια κενά που υφίστανται γύρω από το ΟΣΔΕ και τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, υποχρεώνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί από πολύ κοντά πλέον, τι γίνεται στην Ελλάδα και να εξετάζει σε βάθος την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων σε κάθε βήμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το ραντεβού με τις κοινοτικές αρχές ανανεώθηκε για τις 11 Ιουνίου, όταν και πρόκειται να εξετασθούν σε τεχνική συνάντηση, όλα εκείνα τα θέματα που οι ιθύνοντες του Οργανισμού υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζονται, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επιλυθεί.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις κοινοτικές αρχές οι επίμονες «ακροβασίες» εκ μέρους του Οργανισμού Πληρωμών και το ανοιχτό ενδεχόμενο εγκατάλειψης του gov.gr με πιθανή μεταφορά των δεδομένων σε servers ιδιωτών (τεχνικών συμβούλων) με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία των στοιχείων και την ασφάλεια του πληροφοριακού υλικού.

Την ίδια στιγμή, από την ενημέρωση που υπάρχει, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της καταστρατήγησης των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και κατανέμουν με συγκεκριμένο τρόπο την «τεχνική βοήθεια», πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα δεδομένα θα θα φιλοξενούνται στο δημόσιο νέφος (gov.gr) και οι όποιες επί μέρους εφαρμογές θα είναι συμβατές με τον ανοιχτό κώδικα που ακολουθούν τα έργα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με δηλώσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αναγνωρίζει τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την τελευταία δεκαετία και την απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί μέχρι την πλήρη εξυγίανσή του και τη λειτουργία του με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η δήλωση Αυγενάκη την περασμένη Παρασκευή 24 Μαίου και εν όψει της συνάντησης με τον ευρωπαίο Επίτροπο έχει ως ακολούθως:

Αυγενάκης: Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη του προς τα ΜΜΕ της Ηλείας, σημειώνοντας ότι στο χρόνο που μεσολάβησε τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και παρότι το 2023 υπήρξε επιστολή προς την τότε διοίκηση αλλά και πίεση από την πολιτική ηγεσία, εντούτοις δεν έγιναν βήματα για τη διόρθωση των δυσλειτουργιών αυτών.

Όπως είπε ο Υπουργός με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) ήδη έχουν ικανοποιηθεί οι έξι. Τη Δευτέρα ο ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση, μαζί με τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι στον οποίο θα εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος μας είναι η πλήρης εξυγίανση του Οργανισμού και η λειτουργία του με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το video με τις δηλώσεις διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση με τις δηλώσεις Αυγενάκη μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Βοιτσεχόφσκι:

Iκανοποίηση του Επιτρόπου Βόιτσεσχόφσκι στην συνάντηση με Αυγενάκη για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ – Νέο Ραντεβού στις 11 Ιουνίου

Αυγενάκης: Μονόδρομος η διαφάνεια, η κάθαρση και η σωστή λειτουργία του Οργανισμού

Την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την εξυγίανσή του εξέφρασε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με υποδείξεις που είχε κάνει από καιρό η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι κ.κ. Βόιτσεσχόφσκι και Αυγενάκης συμφώνησαν με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει εκ νέου συνάντηση, τεχνικού χαρακτήρα, στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος υλοποίησης και των λοιπών επισημάνσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε (on camera):

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις εκκρεμότητες που έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη της κοινότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στη διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις εκκρεμότητες. Ήδη έχουμε διορθώσει τις έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις που έχουν έγκαιρα, πολύ έγκαιρα εντοπίσει και δεσμευθήκαμε ότι όλα θα υλοποιηθούν σε άμεσο χρόνο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας στην λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες.

Από πλευράς Επιτρόπου εισπράξαμε κολακευτικά λόγια. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως για τον πρωτογενή τομέα. Εντόπισε και ο ίδιος όλη αυτήν την υπερπροσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο όσων συνέβησαν στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Και βέβαια αναγνώρισε όλο αυτό που γίνεται στο διάστημα των τελευταίων μηνών στον Οργανισμό, στα θέματα που έχουν εντοπίσει οι Κοινοτικοί.

Δώσαμε ραντεβού στις 11 Ιουνίου, όπου πλέον σε τεχνικό επίπεδο θα συνομιλήσουν η διοίκηση αλλά και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με αντίστοιχα στελέχη της Κοινότητας για να δούμε την πρόοδο όλων αυτών που ήδη παρουσιάσαμε βήμα προς βήμα σήμερα.

Είμαι αισιόδοξος. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτό που λέει το εννοεί. Η πορεία προς την διαφάνεια, την κάθαρση, αλλά κυρίως την οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μονόδρομος και θα πορευθούμε μαζί με τους Έλληνες αγρότες. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και υλοποιούμε βήμα προς βήμα όλα αυτά που έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει».

Στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι, μετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης και οι αντιπρόεδροι, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής.

Γιάννης Πανάγος

Πηγή: www.agronews.gr