Τον «τρίτο δρόμο» για το ΟΣΔΕ αναζητάει ο Τσιάρας, όλα ή τίποτα απαντούν οι εργολάβοι «βαλβίδα» από ΕΘΕΑΣ.

Μετά από τρεις μήνες συστηματικής υπονόμευσης της αξιόπιστης λύσης του gov.gr από τους τρόφιμους του ΟΣΔΕ, σε πολύ λεπτή φάση δείχνει να εισέρχεται η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024).

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για λαθροχειρίες στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και για αδυναμίες στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ που τεκμηριώνουν κάθε τόσο πράξεις αμφισβήτησης από την πλευρά των κοινοτικών αρχών καλά κρατούν, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους απεμπλοκής από γνωστές «παρέες» εργοληπτών που έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο.

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα και ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είναι η τελευταία απόφαση των κοινοτικών αρχών για αχρεωστήτως καταβληθέντα ύψους 63 εκατ. ευρώ, καθώς, ένα μέρος των πληρωμών για το έτος 2022 (η πληρωμή έγινε Ιούλιο του 2023) αντί να γίνει με βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ της ίδιας χρονιάς, έγινε με βάση τις δηλώσεις της προηγούμενης, δηλαδή του 2021. Για… εκ παραδρομής σφάλμα, κάνει λόγο επ’ αυτού, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να πείθει κανέναν, πολλώ δε μάλλον τους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Τα τελευταία 24ωρα, άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), έφερε νέα τρικυμία στα ήδη ταραγμένα νερά του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, βγήκε στο φως μια περίπτωση παραγωγού ο οποίος είχε πιστωθεί από το πρόγραμμα Βιολογικών του 2022 ένα ποσό της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ενισχύσεις βιολογικών για 200.000 στρέμματα.

Μια τρίτη περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η περίπτωση παραγωγού με αρχικά Α.Α. που φιγουράριζε πρώτος στη λίστα με τις εισπράξεις άμεσων ενισχύσεων και τις τελευταίες ημέρες (έτσι ξαφνικά) το όνομά του έχει αφαιρεθεί εντελώς από τη σχετική λίστα (επίσημη ανάρτηση στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ).

Τα παραπάνω παραδείγματα, μαζί με πολλά άλλα (αποφάσεις καταλογισμών) και με αποκορύφωμα την προσωρινή άρση πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνουν καθαρά το σαθρό υπόβαθρο που υπάρχει στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, το πλέγμα συμφερόντων που καθοδηγεί το σύστημα πληρωμών και τις «διαρροές» πόρων που καταγράφονται, είτε προς τους εμπλεκόμενους σ’ αυτή την υπόθεση, είτε προς ειδικές περιπτώσεις κατ’ επίφαση «δικαιούχων» που αποσπούν τεράστια ποσά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δείχνει μέχρι στιγμής αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, χωρίς να ενδώσει στις ισχυρότατες πιέσεις τις οποίες δέχεται από εγκατεστημένα στον Οργανισμό Πληρωμών συμφέροντα, όπως και από κάθε είδους διαμεσολαβητές στην υπόθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το πως θα γίνει αυτό, όταν το κουβάρι του χρόνου μαζεύει και η πίεση των συμφερόντων γίνεται ασφυκτική, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να εξηγήσει. Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνει, πάντως, προς πάσα κατεύθυνση, είναι ότι… το καράβι δεν γυρίζει πίσω. Κι αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του gov.gr η οποία τέθηκε σε λειτουργία από τον περασμένο χρόνο (δηλώσεις 2023) είναι αυτή που θα δείξει το δρόμο και για τη συνέχεια.

Με άλλα λόγια, όσοι επιμένουν σε πισωγύρισμα και σε λύσεις που θα κινούνται εκτός gov.gr μάλλον ματαιοπονούν. Το πόσο χρόνο θα πάρει ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη, είναι κάτι που κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό και η λύση που θα προκύψει θα έχει επίσης πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα κινείται έξω από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, αιτιάσεις ή ακόμα και δικαστικές διενέξεις.

Εν τω μεταξύ, μια μικρή χαραμάδα εκτόνωσης, στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται να δημιουργεί η πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιριστικών ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) που προτείνει κατά βάση την αξιοποίηση της εφαρμογής (για την υποβολή των νέων δηλώσεων) που έχει ανέβει στο gov.gr από την 1η Απριλίου, έτσι ώστε να προχωρήσει (έστω και με δυσκολίες) η υποβολή των νέων αιτήσεων (ΕΑΕ 2024).

Αναλυτικά η πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Οργάνωσης, έχει ως ακολούθως:

Πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιριστικών ΚΥΔ

για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο ΟΣΔΕ 2024

Δεν θα αφήσουμε τους ΑΓΡΟΤΕΣ και τις οικογένειές τους χωρίς επιδοτήσεις

Η ανυπαρξία κατάθεσης δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 για τους 660.000 παραγωγούς με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί πρωτόγνωρο δυσχερές γεγονός για τους συνεταιρισμούς και κυρίως για τους αγρότες και τις οικογένειές τους. Όπως έχουμε αναφέρει εγγράφως και πρόσφατα, είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς παραλογισμού, ενώ είναι ανοικτό το σύστημα ΟΣΔΕ για το 2024 στο gov.gr για 3,5 μήνες (από 1η Απριλίου), ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει αυθαίρετα την πρόσβαση στα ΚΥΔ για να υποβάλουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Το αντι-αγροτικό παιχνίδι που παίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με πρόφαση τις εταιρείες λογισμικού, εις βάρος της βιωσιμότητας των αγροτών των συνεταιρισμών και της οικονομίας της υπαίθρου, μας εξάντλησε και πρέπει να λάβει τέλος. Ως ΕΘΕΑΣ και Συνεταιρισμοί μαζί με τα συνεταιριστικά ΚΥΔ και τους αγρότες μέλη μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία με ότι μέσο διαθέτουμε, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα, βοηθώντας τους αγρότες έστω και την τελευταία στιγμή, για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις.

Καλούμε όλα τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, που συνεργάζονται με εξωτερικά ΚΥΔ σε κοινή και συντονισμένη δράση. Ξεκινάμε από σήμερα, 8.7.2024 για όλους τους αγρότες που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια τη σύνταξη και την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο . μέσω της εφαρμογής, που λειτουργεί από 1η Απριλίου.

Για την υλοποίηση της σωστής υποβολής θα ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία:

1. Για όλους τους παραγωγούς που θα προσέρχονται στα γραφεία μας, η είσοδος στην εφαρμογή θα γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα, δηλαδή με χρήση των ατομικών κωδικών , όπως έχουν κάνει άλλωστε μέχρι σήμερα από την 1η Απριλίου αρκετοί παραγωγοί μέλη μας μόνοι τους ή με την δική μας υποβοήθηση. Σε κάθε παραγωγό που θα προσέρχεται, θα εκδίδουμε ηλεκτρονικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για την υποβοήθηση, που θα του παρέχουμε κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τον αριθμό του τιμολογίου και το ΑΦΜ του ΚΥΔ ή του Συνεταιρισμού ή της Ομάδας Παραγωγών θα τα προσθέσουμε στην υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενα με την φράση με την σύμφωνη γνώμη του παραγωγού – Εξουσιοδοτώ επίσης το ΚΥΔ …………… ή τον Συνεταιρισμού ή την Ομάδα Παραγωγών που με την υποβοήθησή της υπέβαλα την παρούσα δήλωση ΟΣΔΕ να λαμβάνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα των Διασταυρωτικών Ελέγχων, ώστε να μπορεί να προβαίνει στις διορθώσεις ή συμπληρώσεις που τυχόν θα απαιτηθούν.

2. Ως Συνεταιριστικά ΚΥΔ, Συνεταιρισμοί ή Ομάδες Παραγωγών και συνεργάτες ΚΥΔ, μετά το τέλος της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ, που θα υποβάλλουν οι παραγωγοί τους οποίου θα υποβοηθήσουμε, θα στείλουμε ηλεκτρονικό αρχείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διασταύρωση μέσω και της ΑΑΔΕ, ώστε να επαληθευθεί η υποβοήθησή μας στον κάθε παραγωγό και να λάβουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων, όπως είναι πάντα υποχρεωμένος να μας αποστέλλει, καθώς πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μετά την εφαρμογή του καθολικού .

3. Δεν θα χρεώσουμε σε κανέναν παραγωγό τέλη ή προμήθειες που αφορούν πρώην ή νυν παρόχους ή συντονιστές ΚΥΔ, αφού πλέον εδώ και δύο χρόνια, δεν υφίστανται. Έτσι, δεσμευόμαστε απέναντι στους αγρότες ότι τα γνωστά αδικαιολόγητα 7 ευρώ δεν έχουν θέση σε εμάς. Το κόστος θα είναι λογικό και μειωμένο κατά 7 ευρώ τουλάχιστον. Το κόστος λειτουργίας των ΚΥΔ για τους 3,5 μήνες που είμαστε αδικαιολόγητα ανενεργά, θα το διεκδικήσουμε νομικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα το μεταφέρουμε στους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες μέλη μας.

4. Για τα Οικολογικά Σχήματα θα αξιολογήσουμε όποια ενέργεια ή δράση επιλέξουν οι παραγωγοί, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα τους καθοδηγήσουμε πως να το κάνουν, κυρίως μέσω τιμολογίων ή άλλων αδιαμφισβήτητων αποδείξεων. Έτσι, θα τους βοηθήσουμε στην τεκμηρίωση εφαρμογής απέναντι στον έλεγχο για την πληρωμή τους. Για την απλή επιλογή δήλωσης, ποιο οικολογικό σχήμα θα ακολουθήσουν, δεν θα λαμβάνεται καμία επί πλέον αμοιβή ως χρέωση, πέραν αυτής της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, εάν επαναληφθούν τα περσινά οικολογικά σχήματα, δεν θα υπάρξει και αμοιβή για την όποια καθοδήγηση ή διερεύνηση χρειαστούν οι αγρότες μέλη μας για την επιλογή τους.

5. Στους αγρότες μέλη μας ή αγρότες της περιοχής που δεν είναι μέλη μας, θα κοινοποιήσουμε άμεσα πρόγραμμα προσέλευσης τους, ώστε μέχρι 15 Σεπτεμβρίου να έχουμε υποβάλει τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ όλων. Έτσι, θα μπορέσουμε κατά το δυνατόν, να τις διορθώσουμε μέχρι 15 Οκτωβρίου 2024. Αυτό, εφόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκριθεί και προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους και μας τους κοινοποιήσει έγκαιρα, ώστε να γίνει δυνατή η προκαταβολή ενισχύσεων για το 2024.

6. Ζητάμε αναμόρφωση του ΟΣΔΕ και μεταφορά όλων των λειτουργιών στο ., ώστε η διαδικασία υποβολής ΟΣΔΕ να είναι ανοικτή όλο τον χρόνο, κατά το ανάλογο της ΑΑΔΕ και να μην κρατούν κάποιοι τα «κλειδιά» του εκβιασμού μας και να κρίνουν πότε θα έχουμε πρόσβαση.

7. Καλούμε όλους, συνεταιριστικά ΚΥΔ, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που συνεργάζονται με εξωτερικά ΚΥΔ και όποιο άλλο ΚΥΔ επιθυμεί, να μας ακολουθήσει και μαζί να ξεκινήσουμε την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 με ευθύνη απέναντι στους αγρότες και τις οικογένειές τους.

Γιάννης Πανάγος

Πηγή: www.agronews.gr