Ισχυρή ώθηση της Ε.Ε. με πρόσθετο κονδύλι 8,5 δις εκτός ΚΑΠ για προσέλκυση 400.000 νέων στη γεωργία.
Πρόσθετο κονδύλι ύψους 8,5 δις ευρώ, εκτός των όσων προβλέπονται για τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρόκειται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αμέσως επόμενα χρόνια, προκειμένου να καταστήσει το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό για τις νέες γενιές. Η επιλογή αυτή καθίσταται επιβεβλημένη αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μέση ηλικία των αγροτών στην Ε.Ε. σήμερα είναι τα 57 έτη, με μόνο έναν στους 10 αγρότες να είναι κάτω των 40 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σε σεμινάριο σχετικά με τις διάφορες πτυχές του Οράματος της Επιτροπής για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες αρχές Μαΐου, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα διαθέσει πλέον 8,5 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της ανανέωσης των γενεών, με 400.000 αγρότες να πρόκειται να επωφεληθούν από την επενδυτική στήριξη. Όπως έγινε γνωστό, η εν λόγω χρηματοδότηση πρόκειται να είναι διαθέσιμη σε νέους αγρότες τα επόμενα πέντε χρόνια, επιπλέον των τρεχουσών πληρωμών που είναι ήδη διαθέσιμες στους αγρότες.
Όπως είπε ο Επίτροπος Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν θα παρουσιάσει μια Στρατηγική για την Ανανέωση των Γενεών «μετά το καλοκαίρι», αντιμετωπίζοντας τα «κύρια εμπόδια που δυσκολεύουν ή καθιστούν μη ελκυστική την είσοδο και την παραμονή των νέων αγροτών στον τομέα». Ο Επίτροπος ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η ΕΕ έχει χάσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αγροκτήματα και ότι έχουν απομείνει μόλις 9 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει δράση, θα χαθούν ακόμη περισσότερα και αυτό θα απειλούσε επίσης τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στην παραγωγή τροφίμων. Μάλιστα, δεσμεύτηκε να εργαστεί για τη «βελτίωση της υποστήριξης προς τους νέους αγρότες για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους» και να διευκολύνει την «πρόσβαση στη γνώση, την πίστωση, τις αγροτικές υπηρεσίες και τη γη», με τις τεχνικές εργασίες να προχωρούν για την έναρξη του πιλοτικού έργου του Παρατηρητηρίου Γης της ΕΕ πριν από αυτό το καλοκαίρι.
Κομβικά για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα τα κείμενα για νέα ΚΑΠ και προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Σε άλλη τοποθέτησή του για τα αγροτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, δήλωσε ότι δεν θέλει άλλη διαρροή αγροτικού δυναμικού και ότι σκοπεύει να διατηρήσει την άμεση στήριξη του εισοδήματος ως το κύριο εργαλείο υποστήριξης της γεωργικής κοινότητας
«Καυτός» θα είναι από όλες τις απόψεις ο φετινός Ιούλιος καθώς πριν… από τα μπάνια του λαού η εκτελεστική εξουσία των Βρυξελλών θα καταθέσει σχεδόν ταυτόχρονα το κείμενο για το μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και τις νομοθετικές της προτάσεις για τη μελλοντική γεωργική πολιτική μετά το 2027.
Το αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στο συνέδριο «Διαμορφώνοντας το μέλλον της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν. Περιγράφοντας και τα δύο κείμενα ως τους «ελέφαντες στο δωμάτιο», είπε ότι η μελλοντική ΚΑΠ «θα πρέπει να είναι απλούστερη και να μειώνει την υπερβολική γραφειοκρατία για τους αγρότες», ενώ «θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένη, μετατοπίζοντας από τους όρους στα κίνητρα, δίνοντας παράλληλα στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευθύνη και λογοδοσία για τον τρόπο επίτευξης των κοινών στόχων». Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο Χάνσεν είπε ότι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της γεωργικής μας πολιτικής», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα χάσει άλλους αγρότες ούτε θα δει άλλες εκτάσεις να εγκαταλείπονται».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει την άμεση στήριξη του εισοδήματος και τις άμεσες πληρωμές ως το κύριο εργαλείο υποστήριξης της αγροτικής κοινότητας, τονίζοντας ότι δεν θέλει να «διορθώσει ό,τι δεν έχει χαλάσει» και ότι οι πολιτικές της ΕΕ δεν χρειάζονται «επανάσταση». Πριν από την ομιλία του επιτρόπου, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι το Όραμα της ΕΕ για την γεωργία και τα τρόφιμα ήταν πολύ «ασαφές».
Δεδομένου ότι το κείμενο για το μελλοντικό ΠΔΠ αναμένεται να κατατεθεί στις 16 Ιουλίου, πηγές – όπως μεταδίδει το εξειδικευμένο newsletter για ευρωπαϊκά αγροτικά θέματα AGRAFACTS – αναφέρουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη μελλοντική γεωργική πολιτική μετά το 2027 θα δημοσιευτεί «περίπου την ίδια χρονική στιγμή» (ακόμα τον Ιούλιο), όπως ζήτησε η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όταν πιέστηκε για αυτό το θέμα σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Χάνσεν δήλωσε ότι η πρόταση για την ΚΑΠ θα είναι «στενά ευθυγραμμισμένη» με τη δημοσίευση του ΠΔΠ, καθώς «πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για την αρχιτεκτονική». Παρά τις προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG AGRI) να την καθυστερήσει μέχρι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι αξιωματούχοι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τους αριθμούς και εργάζονται πάνω σε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της δομής των 2 πυλώνων και της ένταξης των οριζόντιων, ελεγκτικών οργανισμών πληρωμών κ.λπ. στο προτεινόμενο ενιαίο ταμείο.
Ο ρόλος του καγκελάριου Μέρτς
Η ΓΔ Γεωργίας προετοιμάζεται για δημοσιονομικές περικοπές, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο δραστικές όσο αναμενόταν, ενώ άλλοι λένε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μπορεί να έχει ακόμα να διαδραματίσει ρόλο στην επιρροή της συμπατριώτισσάς του Επιτρόπου, όσον αφορά την προσέγγιση του ενιαίου ταμείου.
Ο Χάνσεν επανέλαβε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε λειτουργία ακρόασης, «για να ακούσει τις προτάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι το μέλλον και πώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε μαζί». Έχοντας ήδη επισκεφτεί 14 κράτη μέλη σε λιγότερο από πέντε μήνες, «υποσχεθήκαμε μια διαφορετική προσέγγιση στο Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, μια προσέγγιση που βασίζεται στην πραγματικότητα… όπου ο διάλογος είναι το κλειδί», εκφράζοντας την ευχή του στο κατάμεστο αμφιθέατρο ότι «κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου μπορούμε να επιτύχουμε κάποια συναίνεση για την πορεία προς τα εμπρός».
Μαρία Γιουρουκέλη
Πηγή: www.agronews.gr