Με νέους χάρτες, προσυμπληρωμένα πεδία και αυτόματους διασταυρωτικούς ξεκινάει το ΟΣΔΕ 2026
Στόχος είναι να ανοίξει έως τις 15 Ιουλίου η διαδικασία των αιτήσεων ΟΣ∆Ε, που θα βασίζεται σε µία πλατφόρµα που θα εγγυάται τη µείωση των λαθών, την επιτάχυνση των ελέγχων και την απλούστευση της διαδικασίας µέσω της διασύνδεσης µε κρατικά µητρώα και ψηφιακές βάσεις δεδοµένων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑ∆Ε, Γιώργος Πιτσιλής, όποιος δικαιούχος άµεσων ενισχύσεων υποβάλλει την αίτησή του έως τις 30 Αυγούστου, θα πληρωθεί την προκαταβολή του τσεκ τον Οκτώβριο. Όσοι οριστικοποιήσουν την αίτησή τους τέλη Σεπτεµβρίου (λήξη του ΟΣ∆Ε) θα πιστωθούν την προκαταβολή 30 Νοεµβρίου.
Όπως εξήγησε, η νέα αίτηση θα προσυµπληρώνει αυτόµατα βασικά στοιχεία, όπως το ΑΦΜ, ο ΙΒΑΝ, οι ΚΑ∆, καθώς και πληροφορίες που θα αντλούνται από επίσηµα µητρώα του ∆ηµοσίου. Ειδικότερα, θα αξιοποιούνται δεδοµένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, του MyData, του νέου Μητρώου Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων, το οποίο τίθεται σε λειτουργία το προσεχές διάστηµα, καθώς και του Κτηµατολογίου. Παράλληλα, θα πραγµατοποιούνται διασταυρωτικοί έλεγχοι σε τιµολόγια, αγροτεµάχια, εκµεταλλεύσεις και εξουσιοδοτήσεις, ενώ θα χρησιµοποιείται και το επικαιροποιηµένο γεωχωρικό υπόβαθρο.
Σύµφωνα µε τον κ. Πιτσιλή, οι παρεµβάσεις αυτές θα περιορίσουν τα λάθη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, µειώνοντας την ανάγκη για µεταγενέστερες διορθώσεις και καθιστώντας ταχύτερη και πιο αξιόπιστη την αξιολόγηση των αιτήσεων.
«Το παιχνίδι ανοίγει στο ΟΣ∆Ε»
Παράλληλα, υπογράµµισε ότι οι παραγωγοί εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον συνεργάτη που θα αναλάβει την υποβολή της αίτησής τους, µε την προϋπόθεση ότι θα ισχύει σαφές πλαίσιο ευθύνης και δέουσας επιµέλειας για όσους ενεργούν για λογαριασµό τρίτων. «Το παιχνίδι ανοίγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑ∆Ε. Όπως έκανε παράλληλα γνωστό, η νέα εφαρµογή βρίσκεται ήδη στη φάση των δοκιµών, σε συνεργασία µε την ΕΘΕΑΣ και το ΓΕΩΤΕΕ. Από την περασµένη Πέµπτη µάλιστα, οµάδες των δύο φορέων ξεκίνησαν δοκιµές µε πραγµατικά δεδοµένα, ώστε η πλατφόρµα να είναι έτοιµη να ανοίξει µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του µήνα.
«Απλότητα στην οθόνη του χρήστη»
Μιλώντας για τη φιλοσοφία µε την οποία η ΑΑ∆Ε κινήθηκε στις πληρωµές αλλά και για τη µελλοντική της λειτουργία ως Οργανισµός Αγροτικών Ενισχύσεων, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε: «Κύριος στόχος µας παραµένει η αύξηση της µέσης επιδότησης ανά δικαιούχο και η διοχέτευση περισσότερων χρηµάτων στους πραγµατικούς παραγωγούς. Αυτό το επιτυγχάνουµε µέσα από την πλήρη αναβάθµιση του ελεγκτικού µας µηχανισµού, τη διεξαγωγή εντατικών και συστηµατικών ελέγχων, καθώς και την αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων µας. Με όπλα µας τη διαφάνεια και την εγκυρότητα, αποκαθιστούµε πλήρως τη σχέση µας µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς, η οποία είχε τραυµατιστεί σοβαρά τα προηγούµενα χρόνια. Παράλληλα, η έγκαιρη ταυτοποίηση των επιλέξιµων δικαιούχων και η τεράστια πρόοδος που έχουµε σηµειώσει στα συστήµατα παρακολούθησης (monitoring), µας επιτρέπουν να διασφαλίζουµε πλέον κάθε ευρώ των φορολογουµένων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η απλότητα στην οθόνη του χρήστη – σε ό,τι αφορά την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο νέο ΟΣ∆Ε – µεταφράζεται απευθείας σε ποιότητα και εγκυρότητα των ίδιων των δεδοµένων. Με σταθερά και σίγουρα βήµατα διορθώνουµε τις παθογένειες του παρελθόντος και οικοδοµούµε έναν νέο, υγιή και σύγχρονο Οργανισµό που εµπνέει εµπιστοσύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ιδιαίτερη έµφαση έδωσε παράλληλα ο διοικητής της ΑΑ∆Ε στο σκέλος των ελέγχων που προηγήθηκαν των πληρωµών. «Ειδικά για τη συνδεδεµένη ενίσχυση αιγοπροβάτων, οι επιτόπιοι έλεγχοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς φέτος πραγµατοποιήθηκαν 3.337 έλεγχοι έναντι 1.691 το 2024. Παράλληλα, για πρώτη φορά διενεργήθηκαν 917 έλεγχοι σε κτηνοτρόφους που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για συνδεδεµένη ενίσχυση, ενώ πραγµατοποιήθηκαν και έλεγχοι για τον εντοπισµό τεχνητών συνθηκών λήψη ενισχύσεων».
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr



