Ανάστατοι είναι οι «καζανάρηδες» λίγο πριν την έναρξη της περιόδου του βρασμού με εγκύκλιο (με αριθμό πρωτοκόλλου 3710/13209) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία… μεταφράζεται από πολλούς, αν και στο έγγραφο δεν υπάρχει αυτή τη διατύπωση, ως «κόφτης» στις ώρες βρασίματος.

Αυτό που ανησυχεί τους αμβυκούχους, είναι το γεγονός ότι μέσα στο 12ωρο που τους επιτρέπεται πλέον να βράσουν, θα βγάζουν λιγότερες «καζανιές» με αποτέλεσμα την φετινή σεζόν οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά!

Τα τελωνεία
«Η βεβαίωση για το βράσιμο είναι δουλειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των ΔΑΟΚ αλλά του τελωνείου. Από την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να μπει λοιπόν ο κόφτης», μας αναφέρουν πηγές από τη Βάθη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Επιπλέον, στον ισχυρισμό ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κόφτης, στελέχη του Υπουργείου ανταπαντούν ότι «πάντοτε υπήρχε όριο απλά δεν εφαρμοζόταν. Τώρα όμως πρέπει να τον εφαρμόσουμε διότι γίνονται ευρωπαϊκοί έλεγχοι σχετικά με τον νέο κοινοτικό Κανονισμό για τους διήμερους που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φλεβάρη του 2018».

Έμμεση αναφορά
Η αναφορά της εγκυκλίου που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο περιγράφεται στην παράγραφο 4 και έχει ως εξής: Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου». Αλλά η απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι δεν αναφέρεται τίποτα παραπάνω από τον νόμο που είναι ήδη σε ισχύ από τον περασμένο Φλεβάρη.

Αναλυτικά ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου:
Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, με την επιφύλαξη του σημείου δύο (2) του παρόντος, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 2017/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/274. Όλοι οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στο εξής θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και για τα δικά τους αμπελοτεμάχια και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής. Το ίδιο υποχρεούνται και οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου (με τη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η κυριότητα της παραγωγής παραμένει στον αμπελουργό ή αποδεικνύει και έως τρίτου βαθμού συγγένεια) προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι λιγότερο από 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα».

Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικώνπαραστατικών στην εν λόγω Δ.Α.Ο.Κ, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις. Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο ν. 4235/2014: α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας. β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

Επιπρόσθετα με την παράγραφο 6, τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

Στις αρμοδιότητες των Δ.Α.Ο.Κ, για την τήρηση του Αμπελουργικού Μητρώου, περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση/έλεγχος για τη χρήση ορθών και ενημερωμένων στοιχείων των αμπελοτεμαχίων για τα οποία υποβάλλεται δήλωση συγκομιδής.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (Υ.Α 6266/146471/30-12- 2016 (Β΄ 21)), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει κατά την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής να δηλώσουν και τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο αίτησης ανά αγροτεμάχιο, λαμβάνοντας υπόψη το έτος φύτευσης του ώστε να εξασφαλίζεται η προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα με βάση την ηλικία του αμπελώνα η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετία.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr