H ελεύθερη και χωρίς ελέγχους διακίνηση σπόρων, σποριόφυτων, φυτών, προϊόντων πρωτογενούς τομέα και εμπορευμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την εισαγωγή στη χώρα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβλαβών οργανισμών καραντίνας. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι ο σπόρος της πατάτας, ο οποίος παράγεται για βρώσιμη χρήση, αλλά ένα ποσοστό κρατιέται από τους ίδιους τους παραγωγούς, για να επαναχρησιμοποιηθεί στην επόμενη καλλιέργεια. Η χρήση πατατόσπορου από προηγούμενη καλλιέργεια, χωρίς τη διαδικασία της πιστοποίησης, αποτελεί μεγάλο ρίσκο φυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζελά, γεωπόνο της ΔΑΟΚ Εύβοιας, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Υπάρχουν επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας με μεγάλη οικονομική σημασία στην καλλιέργεια της πατάτας. Σε αυτούς συγκαταλέγονται δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια, ένας φυτοπαθογόνος μύκητας και τέσσερις παρασιτικοί νηματώδεις. Ο πατατόσπορος που παράγεται από σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό, καλύπτει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις του προεδρικού διατάγματος 365/2002 και συνοδεύεται από την προβλεπόμενη σήμανση».

Εστιάζοντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της απιστοποίητης πατάτας από τους παραγωγούς, ο κ. Τζελάς εξηγεί πως υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ιδιοπαραγόμενων σπόρων, αρκεί να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από το προεδρικό διάταγμα διαδικασία. «Όσοι από τους καλλιεργητές πατάτας επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους με δικό τους σπόρο, θα πρέπει με αίτημά τους να ενημερώσουν το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, επισημαίνει ο κ. Τζελάς, ο παραγωγός καταβάλλει 15 ευρώ παράβολο και γνωστοποιεί στη ΔΑΟΚ τα κτήματα που θα καλλιεργηθούν με σπόρο που έχει παραγάγει ο ίδιος. «Εμείς από την πλευρά μας ελέγχουμε τα δείγματα του σπόρου και παράλληλα διενεργούμε ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο παραγωγός χρησιμοποιεί τον σπόρο αποκλειστικά στη δική του καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η πώληση τέτοιου σπόρου σε άλλους παραγωγούς».

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της χρήσης υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού από τους καλλιεργητές πατάτας, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ τονίζει τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραγωγούς από τη μη ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. «Σε περίπτωση ζημιών αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, διότι δεν έχει τηρηθεί η ορθή διαδικασία παραγωγής».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: ypaithros.gr