Κάθε παραγωγός γάλακτος που παραδίδει γάλα σε αγοραστές όπως και κάθε αγοραστής που το παραλαμβάνει υποχρεούται να υποβάλλει στην εφαρμογή «Άρτεμις» μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων αυτών όπως και της αξίας τους για κάθε είδος γάλακτος ξεχωριστά.

Σε περίπτωση που για κάποιον μήνα δεν έγιναν παραδόσεις ή παραλαβές γάλακτος, οι υπόχρεοι υποβολής της αντίστοιχης μηνιαίας δήλωσης, καταχωρούν τη σχετική πληροφορία,. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το σχέδιο της ΚΥΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος» που τέθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση έως και την Κυριακή 25 του μήνα.

Ειδικότερα η απόφαση όσον αφορά την μηνιαία δήλωση παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος αναφέρει:
1.1. Κάθε παραγωγός γάλακτος που παραδίδει γάλα σε αγοραστές υποχρεούται να υποβάλλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τη μηνιαία δήλωση παραδόσεων γάλακτος, η οποία συνίσταται σε μια συγκεντρωτική, αναλυτική κατάσταση των παραδόσεων που πραγματοποιεί ο παραγωγός μηνιαίως, μαζί με την αξία αυτών, για κάθε είδος γάλακτος χωριστά και σύμφωνα με το Υπόδειγμα 3 του Παραρτήματος της παρούσας, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το χρόνο της παράδοσης του γάλακτος.

1.2. Κάθε πρώτος αγοραστής γάλακτος υποχρεούται να υποβάλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τη μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος, η οποία συνίσταται σε μια συγκεντρωτική, αναλυτική κατάσταση των παραλαβών του μηνιαίως, μαζί με την αξία αυτών, για κάθε είδος γάλακτος χωριστά, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το χρόνο της παραλαβής του γάλακτος..

1.3. Οι παραγωγοί που μεταποιούν οι ίδιοι το σύνολο ή/και μέρος του γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης έχουν υποχρέωση καταχώρισης στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ των πληροφοριών της παρ. 1.1. και παρ. 1.2. του παρόντος άρθρου.

1.4. Σε περίπτωση που για κάποιον μήνα δεν έγιναν παραδόσεις ή παραλαβές γάλακτος, οι υπόχρεοι υποβολής της αντίστοιχης μηνιαίας δήλωσης, καταχωρούν τη σχετική πληροφορία στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, από το μήνα που δεν πραγματοποιήθηκε καμία παράδοση ή παραλαβή.

1.5. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια των ελέγχων μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός των παρ. 1.1. και 1.2., διαπιστωθεί από την αρμόδια αρχή ελέγχου η εσφαλμένη καταχώριση στοιχείων στο πλαίσιο των μηνιαίων δηλώσεων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος, επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο για μη ακριβή δήλωση στοιχείων του άρθρου 8 παρ. 1.4 και 1.8 αντίστοιχα ενώ, παράλληλα, η αρμόδια αρχή μεριμνά για τη διόρθωση και ορθή καταχώριση των στοιχείων αυτών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.

Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 1.1. και 1.2. του παρόντος άρθρου, τυχόν εσφαλμένες για οποιαδήποτε αιτία καταχωρίσεις στο πλαίσιο των μηνιαίων δηλώσεων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος, είναι δυνατόν να διορθωθούν από τους ίδιους τους υπόχρεους, εφόσον δεν έχει προηγουμένως διαπιστωθεί η παράβαση στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου, και επιβάλλεται αντίστοιχα το πρόστιμο των παραγράφων 1.6 και 1.10 του άρθρου 8 της παρούσας.

1.6. Οι αγοραστές παραλαμβάνουν γάλα μόνο από κτηνοτρόφους που διαθέτουν ενεργό κωδικό εκμετάλλευσης (EL) με τον αντίστοιχο αριθμό ζώων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου.

1.7. Οι αγοραστές, καθώς και οι παραγωγοί γάλακτος, είναι υποχρεωμένοι:
(α) Να τηρούν σε φυσικό αρχείο τα παραστατικά όλων των παραδόσεων/παραλαβών, όπως αυτές έχουν καταχωρηθεί στις αντίστοιχες μηνιαίες δηλώσεις, για τουλάχιστον 3 ημερολογιακά έτη από τον χρόνο έκδοσής τους. Από τα παραστατικά πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια η χώρα προέλευσης του γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

(β) Να θέτουν στη διάθεση των αρμοδίων ελεγκτικών κλιμακίων, που διενεργούν τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, κάθε στοιχείο και πληροφορία που αφορά στην αγορά, επεξεργασία, παραγωγή και πώληση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών συστατικών/προϊόντων.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος».

Με την εν λόγω ΚΥΑ μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έθεσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, και η Yφυπουργός, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο, είναι οι εξής:
– Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

– Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

– Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.

– Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

Η ΚΥΑ τίθεται σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ όπως δόθηκε στη διαβούλευση

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr