Καταδικαστική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας κινείται εκτός των κοινοτικών κανόνων τόσο με την έκπτωση φόρου (50%) την οποία έχει υιοθετήσει στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, όσο και με το καθεστώς των διήμερων το οποίο εφαρμόζει εδώ και χρόνια για το χύμα τσίπουρο.

Μετά από την απόφαση αυτή η οποία αναλύεται σε 79 παραγράφους και για την οποία θα έχουν τις επόμενες ώρες αναλυτικό ρεπορτάζ το Agronews και η Agrenda, η χώρα μας υποχρεώνεται να αλλάξει πλεύση και να ισοσταθμίσει το φόρο στο τσίπουρο με τη φορολογία που εφαρμόζεται στα υπόλοιπα αποστάγματα, με εξαίρεση ως γνωστόν το ούζο, το οποίο υπόκειται σε ειδικό καθεστώς.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος που εφαρμόζεται σήμερα στο εμφιαλωμένο τσίπουρο ανέρχεται στα 12,10 ευρώ για κάθε λίτρο άνυδρης αλκοόλης, που σημαίνει ότι στο μπουκάλι των 700 ml o φόρος περιορίζονταν στα 7,5 λεπτά αντί των 11 λεπτών περίπου που προσεγγίζει στα υπόλοιπα αλκοολούχα αποστάγματα.

Σοβαρό θέμα τίθεται πλέον και για το ειδικό καθεστώς των διήμερων το οποίο εφαρμόζει σε διάφορες εκδοχές εδώ και χρόνια η Ελλάδα και για το οποίο καλείται να προσαρμοσθεί πλέον στις κοινοτικές νόρμες. Σημειωτέον ότι η απόφαση έρχεται λίγο καιρό πριν από την έναρξη του φετινού τρύγου και θα υποχρεώσει τη νέα κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα προς της κατεύθυνση της προσαρμογής.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr