Την άνοιξη προκήρυξη για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών με έως 80% ενίσχυση και πριμ για διαφυγόν εισόδημα.

Μέσα στην Άνοιξη φιλοδοξούν οι αρχές να εκδώσουν το πλαίσιο ενίσχυσης για την Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών του Ταμείου Ανάκαμψης με εκτιμώμενο κόστος 212 εκατ. ευρώ, που θα επιδοτεί το κόστος εκρίζωσης -αναφύτευσης δενδροκαλλιεργειών με ποσοστό 50-80%, συν το διαφυγόν εισόδημα του παραγωγού μέχρι οι νέες φυτεύσεις να γίνουν παραγωγικές.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό που επιχειρείται είναι το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, να «τρέξει» μέσω των συνεταιρισμών της χώρας για λογαριασμό των μελών τους, ενώ, όσον αφορά το επιλέξιμο φυτωριακό υλικό, τις καλλιέργειες προς εκρίζωση και τις στρεμματικές επιδοτήσεις, ακόμα αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που εκπονείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακόμα έναν ιδιώτη φορέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θέση στο πρόγραμμα έχουν «κλειδώσει» επιτραπέζιες και σταφιδοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί και η ενίσχυση ροδάκινων, σύκων και πορτοκαλιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ακόμα ένα σενάριο που συγκεντρώνει όμως λιγότερες πιθανότητες είναι να ενισχυθούν όλες οι δενδροκαλλιέργειες. Πάντως, τα περιθώρια στενεύουν καθώς όπως αναφέρει συγκεκριμένα το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έως τα τέλη Μαρτίου 2022 θα πρέπει να έχει εκδοθεί η πρόσκληση, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που φιλοξενείται στο σχέδιο.

Όσον αφορά ειδικότερα την αναμπέλωση για σταφίδες και επιτραπέζια σταφύλια, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου αναφέρει πως πρόκειται για τη χρηματοδότηση προς αμπελουργούς που βρίσκονται στο επάγγελμα, όχι για νέες φυτεύσεις, αλλά για εκριζώσεις αμπελώνων και επαναφύτευσή τους με εξυγιασμένο φυτωριακό υλικό. Δε θα έχουν επίσης το δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησής τους εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι για παράδειγμα εκρίζωσαν τα αμπέλια τους και φύτεψαν ελιές. «Επομένως, θα λάβει ο αμπελουργός 800 ευρώ για τρία χρόνια, συν το 50% της συνολικής επένδυσης. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Αν δηλαδή πουν ότι η επένδυση ανά στρέμμα είναι 3.000 ευρώ, ο παραγωγός θα λάβει τα 1.500 ευρώ, εκτός από τα χρήματα για το χαμένο εισόδημα», υποστήριξε ο κ. Χιλετζάκης, μιλώντας στον ιστότοπο Νέα Κρήτη.

Η Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών είναι μέρος του προγράμματος «Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθούν:

α) Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στην επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων. Ελάχιστη επένδυση 1 εκατ. για τις ΜμΕ με 55% επιχορήγηση και 3 εκατ. για τις μεγάλες με 40% επιχορήγηση και εκτιμώμενη συνολική επιχορήγηση 185 εκατ. ευρώ.
β) Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Ελάχιστη επένδυση 2 εκατ., εκ των οποίων το 50% θα είναι επιχορήγηση, και συνολική επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 100 εκατ. ευρώ.
γ) Πράσινος αγροτουρισμός. Ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. ευρώ και συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης 50 εκατ. ευρώ.
δ) Αναδιάρθρωση καλλιεργειών με εκτιμώμενο κόστος 212 εκατ. ευρώ και συμμετοχή του Ταμείου 170 εκατ. ευρώ.
ε) Γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων με επιδότηση 15 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Γιώργος Κοντονής – Agronews