Ανακοινώσεις για νέα ενίσχυση αγροτών στο πεδίο των λιπασμάτων και η εξειδίκευση της ενίσχυσης κτηνοτρόφων μπαίνουν υψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επόμενες ημέρες.

Μέσω κάρτας αγρότη ζυμώνεται η ενίσχυση στα λιπάσματα, μόλις στο 2% του τζίρου και για ολόκληρο το 2021 η ενίσχυση ζωοτροφών

Έπειτα από τη σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια που έγινε την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την επομένη, επιχειρείται πλέον να μπει σε μια τάξη η μεγάλη εκκρεμότητα της ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά λιπασμάτων.

Είναι γεγονός ότι η σιγή ασυρμάτου έπειτα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, χαμήλωσε σημαντικά τις προσδοκίες των παραγωγών αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες, ωστόσο φαίνεται πως πλέον ξεκινά μια πιο εστιασμένη προσπάθεια εκπόνησης νέων μέτρων. Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, οι πληροφορίες θέλουν το πλάνο της Βάθη να επανεξετάζει το ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Η νέα προσέγγιση στο εν λόγω μέτρο, θέλει την ενίσχυση να διαμορφώνεται στο 2% επί των δηλωμένων εσόδων ολόκληρου του 2021, έναντι του 4% για το β’ εξάμηνο του έτους που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το ίδιο μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που προέβλεπε επιστροφή του 7% του τζίρου του πρώτου τριμήνου του 2022. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το μέτρο αυτό, ήταν τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία έγιναν 40 εκατ. ευρώ έπειτα από τις μικρές παραχωρήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα σε συνάντηση με αγρότες στις 24 Φεβρουαρίου. Πλέον δεν αποκλείεται ο συνολικός προϋπολογισμός να ενισχυθεί κατά τι, έως 10 εκατ. το πολύ, ήτοι να φτάσει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εγκριθεί η τροποποίηση του μέτρου ώστε να επιστρέφει το 2% του τζίρου, όπως εξηγεί στην Agrenda πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ποσά αυτά θα έρθουν από εθνικούς πόρους.

Υψηλή προτεραιότητα η ενίσχυση στα λιπάσματα
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων να αποκτά χαρακτήρα «υψηλής προτεραιότητας» για τα κυβερνητικά στελέχη, όσο αναζητείται τρόπος για την πιο άμεση υλοποίηση της παρέμβασης αυτής.

Στο υπουργείο εξετάζεται η πιθανότητα διεύρυνσης των πιστωτικών ορίων στις κάρτες του αγρότη, προκειμένου να προχωρήσουν οι αγρότες στην αγορά των λιπασμάτων κατά την πάγια αγοραστική διαδικασία, ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα σβηστεί από τον τελικό λογαριασμό. Για να γίνει αυτό όμως θα χρειαστεί τόσο η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, όσο και του υπουργείου.

Το μέγεθος της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί άμεσα από τον τρόπο πίστωσής της αλλά και τους δικαιούχους. Οι ιδέες περιστρέφονται σταθερά γύρω από το ποσό των έως 200 ευρώ ο τόνος, ωστόσο μένει τα φίλτρα που θα εισάγει η κυβέρνηση, τα οποία θα εξαρτηθούν από την εικόνα που διαμορφώνει η αγορά στο εκάστοτε προϊόν. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση στο εν λόγω πεδίο, αναμένεται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επερχόμενες σπορές στην περίπτωση των εκτατικών καλλιεργειών.

Τμηματικά οι πόροι από το αποθεματικό κρίσης
Όλα δείχνουν ότι η ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων θα γίνει μέσα από τους πόρους που ξεκλειδώνει το αποθεματικό κρίσης. Θα γίνει δηλαδή με κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο το ποσό αυτό των 26 εκατ. ευρώ, είναι περιορισμένο ώστε να εξασφαλιστεί μια ικανή ενίσχυση στην εγχώρια αγορά. Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να συμπληρωθεί με επιπλεόν 200%, δηλαδή διαμορφώνεται, όπως έχει αναδείξει από νωρίς η Agrenda, ένα ταμείο ύψους 78 εκατ. ευρώ. Οι διεργασίες των τελευταίων ημερών πάντως μαρτυρούν τις σφιχτές διαθέσεις της Κυβέρνησης για εξασφάλιση των ποσών αυτών, με μια λύση που εξετάζεται από τη Βάθη, να προβλέπει μια τμηματική ενίσχυση. Να ξεκινήσει δηλαδή το μέτρο με τα 26 εκατ. που είναι εξασφαλισμένα και στη συνέχεια να ακολουθήσει δεύτερος ή και τρίτος κύκλος επιδότησης. Βέβαια τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ συγκεκριμένα και αφήνουν πολύ μικρό χώρο για τέτοιους ελιγμούς, εξαιτίας της φύσης της αγροτικής παραγωγής. Οι παρεμβάσεις από πλευράς αγροτών στο κομμάτι της θρέψης πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ μια μετριοπαθής λύση από πλευράς κράτους θα μπορούσε να διαιωνίσει την επισιτιστική ανασφάλεια μέσω της υπολίπανσης. Επίσης τίθεται από παραγωγούς και το ζήτημα του ανταγωνισμού. Σε περίπτωση δηλαδή που η Ιταλία εξασφαλίσει επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει και φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο, εκτροχιάζεται για τα καλά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον 300.000 στρέμματα και έμφαση στον ηλίανθο
«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 29 Μαρτίου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει και πρόσθετη στήριξη των παραγωγών «ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές». Μάλιστα, σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια του ηλίανθου για παραγωγή ηλιέλαιου, «το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:www.agronews.gr