Τη διαβεβαίωση ότι πριν το Πάσχα θα πιστωθεί το επόµενο πακέτο µε τις συνδεδεµένες και δη οι ενισχύσεις στα ζωικά έδωσε πριν λίγες µέρες και µετά το δηµοσίευµα της εφηµερίδας Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε Κρητικούς βουλευτές, µέσω τηλεδιάσκεψης.

Δεδομένη πολιτική βούληση για πληρωμές στα ζωϊκά πριμ πριν από το Πάσχα, αγώνας δρόμου σε ΟΠΕΚΕΠΕ

Και µπορεί ο κ. Γεωργαντάς να αντιλαµβάνεται την επιτακτική ανάγκη, λόγω των τρεχουσών συγκυριών, για µια έγκαιρη και άρτια πληρωµή, ωστόσο ακόµα δεν είναι βέβαιο αν το χρονικό διάστηµα που ακολουθεί είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρµόδιους (έλεγχοι και διασταυρώσεις µε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες), προκειµένου να βγει η λίστα των δικαιούχων και το ύψος των ενισχύσεων, ώστε να τρέξει η πίστωση µέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη 21 Απριλίου.

∆εν είναι λίγοι µάλιστα και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι φοβούνται µην επαναληφθούν τα περσινά, που έφτασε 20 Μαΐου για την πίστωση των συνδεδεµένων στα ζωικά. Πρόκειται για περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα, των οποίων πέρυσι η ενίσχυση ανήλθε στα 10,53 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και περίπου στα 33 εκατ. ευρώ για τα βοοειδή µε την ενίσχυση στα 140,8 ευρώ το ζώο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, οι παραγωγοί έχουν να περιµένουν ενισχύσεις για ρύζι, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και ροδάκινα προς χυµοποίηση και βιοµηχανική ντοµάτα.

Εν τω µεταξύ, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια στην ίδια πληρωµή να συµπεριληφθούν και όσοι βαµβακοπαραγωγοί -λόγω ζηµιάς από το χαλάζι- δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση στην προηγούµενη πίστωση του Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 10 µε 15 εκατ. ευρώ, µε τους Καρδιτσιώτες παραγωγούς, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Κώστα Τζέλα, να αναφέρουν ότι έλαβαν προφορικές διαβεβαιώσεις από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γίνεται προσπάθεια για πληρωµή των κοµµένων σε νέα πληρωµή του ΟΠΕΚΕΠΕ λίγο πριν το Πάσχα. Βέβαια, όπως δηλώθηκε, Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η πληρωµή θα µετατεθεί για τον Μάιο.

Να σηµειωθεί ότι το ζήτηµα αφορά περίπου 1.000 παραγωγούς από το νοµό Καρδίτσας, οι οποίοι ήταν σε έλεγχο µε τη µέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης», προκειµένου να επιβεβαιωθεί η δηλούµενη καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτή η πληρωµή, πρέπει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να ολοκληρώσουν την εκτιµητική διαδικασία και να αποστείλουν τα σχετικά πορίσµατα για τις ζηµιές από το χαλάζι στα κεντρικά, ούτως ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία µε αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να βγει η τελική λίστα πληρωµής όσων τελικά παραγωγών καταστούν δικαιούχοι ενίσχυσης.

Πηγή:www.agronews.gr