Τον ερχόµενο Ιούνιο αναµένεται να παραδοθεί στις αρµόδιες αρχές από την οµάδα συµβούλων του Γεωπονικού Αθηνών, µία επικαιροποιηµένη µελέτη υπολογισµών ενίσχυσης των παρεµβάσεων της ΚΑΠ, µεταξύ των οποίων και των eco-schemes.

Αυτή θα χρησιµοποιηθεί για να οριστούν νέα ποσά ενίσχυσης από το 2025 τα οποία θα βασίζονται σε επικαιροποιηµένα δεδοµένα. Σηµειώνεται πως µία τέτοια µελέτη είχε στα χέρια της η πολιτική ηγεσία από τον περασµένο Σεπτέµβριο, ωστόσο δεν τη συµπεριέλαβε στην 1η τροποποίηση της ΚΑΠ.

Κατά βάση τα ποσά που θα επαναϋπολογιστούν αναµένεται να είναι υψηλότερα από εκείνα που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο. Παράλληλα αναµένεται να επαναεξεταστεί και η συνολική προσέγγιση στα eco-schemes µε τη διακοπή ορισµένων δράσεων οι οποίες δεν «τραβάνε» και δεν επιλέγονται από τους ενδιαφερόµενους. Μένει επίσης να φανεί και η στρατηγική των αρχών αναφορικά µε τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας. Καθώς, το 2025 θα θέλουν να µπουν στη δράση και οι δικαιούχοι της πρόσκλησης του 2022 του ΠΑΑ οι οποίοι ξεπερνάνε σε αριθµό του 50.000.

Υπενθυμίζεται ότι την αύξηση από τα 10,9 στα 26 ευρώ το στρέµµα για τη σπορά βίκου σε αγροτεµάχια με βαµβάκι, προέβλεπε η πρόταση αναθεώρησης των eco-schemes, που είχαν καταθέσει πριν από μερικούς μήνες οι σύμβουλοι στο υπουργείο. Οι σχετικές αλλαγές περιλάμβαναν επίσης και τη σχεδόν καθολική αύξηση των πριµ Βιολογικών και ειδικά των καλλιεργειών που έπιασαν τιµή το 2022, όπως οι ζωοτροφές (µηδική). Ο λόγος είναι πως ο αρχικός υπολογισµός των πράσινων πριµ είχε γίνει µε βάση τις τιµές παραγωγού του 2019, µε την αναθεώρηση να λαµβάνει υπόψη πλέον τις τιµές του 2022 και ως εκ τούτου η απώλεια στην παραγωγή που υφίστανται λόγω ορισµένων περιβαλλοντικών δεσµεύσεων οι αγρότες θεωρούνται µεγαλύτερες. Εξού και η άνοδος των σχετικών επιδοτήσεων.

Παράλληλα, εκτός από τα ecoschemes είχε διατυπωθεί πρόταση αύξησης και τα ποσά επιδότησης των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του ΠΑΑ.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr